Het is zeer waarschijnlijk dat je een aantal gevoelige gegevens bewaart op je telefoon. Daarom is het een goede idee om beveiligingssoftware te installeren om deze gegevens te beschermen. Of antivirussoftware op de smartphone echt nodig is, daarover wordt vaak gedebatteerd. Veel hangt af of je ‘sideloading” doet, oftewel software downloaden van buiten de Google Play winkel, maar we constateren ook dat malware een steeds groter probleem is geworden sinds we voor het eerst in 2014 hierover hebben geschreven. Om alle nieuwe bedreigingen bij te houden zijn beveiligingsprogramma’s gelukkig sterk verbeterd en er is veel goede bescherming beschikbaar om daaruit te kiezen.
De meeste beveiligingssoftware voor Android zijn eigenlijk pakketten die een aantal extra tools omvatten, van het filteren van contacten tot het op afstand vergrendelen en/of wissen van het apparaat.
We willen hier de beste vijf beveiligingsprogramma’s voor Android bekijken en wat ze allemaal kunnen. Dit doen we vanaf het oogpunt van de consument. Houd er dus rekening mee dat sommige “gratis” applicaties alleen gratis zijn voor persoonlijk gebruik, maar niet voor commercieel.
Avast Antivirus en Security
Inhoudsopgave
Avast Antivirus & Security, een echte gratis applicatie voor het Android platform, biedt een indrukwekkend assortiment van tools. Naast antivirusbescherming, scant hij je programma’s en geeft details weer van wat ze doen en heeft een soort websites schild dat URL’s kan scannen op malware.
Het pakket biedt verschillende tools, waaronder een oproepblokkering (je zet probleem nummers op een zwarte lijst), een applicatievergrendeling via pincode om bepaalde applicaties privé te houden en wifi-scanopties voor meer veiligheid en snelheid. Jammer dat de applicatievergrendeling beperkt is tot twee programma’s, mits je op de Pro-versie abonneert. De Pro-versie verwijdert de advertenties en geeft ook directe klantenondersteuning vanaf de applicatie.
Is je apparaat geroot, dan is er ook een firewall waarmee je het netwerkverkeer kan beheren. Je kan voorkomen dat bepaalde applicaties wifi gebruiken en netwerk toegang krijgen en dit is handig voor wat betreft de veiligheid en kan ook het leven van je batterij sparen.
In het laatste AV-Test rapport van november 2016 over 26 populaire beveiligingsprogramma’s voor Android, wordt Avast als een solide optie beschreven, met een real time detectiesnelheid van de nieuwste Android malware van 99,9 procent. Dit stijgt zelfs tot 100 procent voor wat betreft malware die in de laatste vier weken is ontdekt. Dit maakt hem een van de beste producten voor wat betreft de detectie van malware en, in combinatie met de extra functionaliteit, het overwegen zeker waard. Hij is licht en heeft geen waarneembare batterijverbruik en ook geen invloed op de systeemprestaties. Deze software heeft ook geen foutpositieven vermeld en dat is zeer goed.
Er is een gratis versie van deze beveiligingsprogramma die een behoorlijk aantal functies biedt en beschermt tegen malware. Hij biedt extra bescherming aan apparaten die geroot zijn en dat maakt het een sterke kanshebber. Zoek je een beveiligingsoplossing voor je Android smartphone, en gaat het vooral om malware bestrijding en veilig browsen, dan kan deze de juiste applicatie zijn voor je.
Avast wordt door het laatste AV-Test rapport van november 2016 over 26 populaire beveiligingsprogramma’s voor Android als een solide optie beschreven, met een real time detectiesnelheid van de nieuwste Android malware van 99,9 procent.
Sophos Free Antivirus en Security
Veel beveiligingsapplicaties voor Android zijn zeer goed, maar het is moeilijk om er een te vinden die zo veel functies biedt als Sophos Free Antivirus and Security, die bovendien 100 procent real time detectiepercentage scoort voor malware en is helemaal gratis.
Sophos Free Antivirus and Security levert al manden topprestaties en detecteert, volgens AV-Test,100 procent van de malware in real time en zonder foutpositieven. De software heeft een robuust scanvermogen van het installatieproces, van bestande applicaties en opslagmedia.
Het product bevat een indrukwekkend pakket van extra tools waaronder verlies- en antidiefstalbescherming, met de mogelijkheid om, via sms, je apparaat te wissen, vergrendelen, zijn juiste plaats te vinden en meer. Verder heb je web filtering, wachtwoordbescherming voor applicaties, spam blokkering, advies omtrent privacy en beveiliging en een paar andere tools.
Het is niet de mooiste applicatie op deze lijst, maar werkt ongelooflijk goed, met een minimale impact op je smartphone voor wat betreft verwerking, netwerken en het leven van de batterij. En wat nog beter is, hij is helemaal gratis, met een heuse lijst van toegankelijke functies en geen reclame.
AVL Android Security App
Deze software is voor degenen onder ons die alleen bescherming tegen malware zoeken en zo licht mogelijk. Als je niet geïnteresseerd bent in antidiefstal tools of identiteitsbescherming of een van de andere overbodige functies die voorkomen in veel beveiligingsproducten, dan is AVL geschikt voor je.
In de laatste tests, scoorde deze applicatie een detectiepercentage van 99,8 procent, real time, voor Android malware. Een percentage die de laatste vier weken is doorgegroeid tot zelfs 100 procent en zonder foutpositieven. AV-Test vond de prestaties ook goed, zonder onnodige impact op de snelheid van het apparaat of op de batterij.
AVL kan, naast de geïnstalleerde software, veel verschillende formaten scannen en is ontworpen met snelheid en doeltreffendheid in het hoofd. Indien je het een leuk programma vindt, maar meer wilt, kan je kiezen voor de betaalde AVL Pro versie.
Avira Antivirus voor Android
De gratis versie van Avira heeft voortdurend een hoog detectievermogen geleverd en geen foutpositieven. Je kan hem de veiligheid van je smartphone en tablet toevertrouwen. Het programma is licht, dus weinig impact op de systeemprestaties en heeft een slank, minimalistisch design die goed past bij de Android platform.
Met Avira kan je applicaties scannen om eventuele problemen en hij scant automatisch zowel nieuwe applicaties als updates. De laatste vier weken is Avira een beetje gezakt in de real time detectietests van AV-Test. Avira behaalde 98,9 procent voor real time malware en 99,8 procent voor malware van tot vier weken oud. Avira biedt veel extra’s, zoals de gebruikelijke antidiefstaltools, om het apparaat op afstand te vinden, vergrendelen, wissen of een alarm af te laten gaan.
Er is ook een hulpmiddel om je identiteit te beschermen, die je kan vertellen of je email account, maar ook de emailadressen van je vrienden, zijn gelekt of gecompromitteerd. Het pakket wordt afgerond met een fijne reeks opties voor de aanmaak en beheer van zwarte lijsten (blacklists) waarmee je probleem oproepen en spamoverlast kan blokkeren.
Voor de meeste mensen is de dekking van de gratis versie meer dan voldoende, maar er is ook een premium versie die ook antiphishing bestrijding, regelmatige updates en een betere ondersteuning biedt.
TrendMicro Smarth Phone Security
In de afgelopen twee jaar heeft Trend Micro een detectievermogen geleverd van gemiddeld 99,9 procent en hiermee bewezen een consistente, solide keuze te zijn. In het allerlaatste rapport, bereikte de software een real time detectie van 99,8 procent en 100 procent voor malware tot vier weken oud.
Hij vermelde ook geen foutpositieven en heft praktisch geen invloed op de systeemprestaties en op het leven van de batterij.
Met de gratis versie van Trend Micro Mobile Security & Antivirus, krijg je een handvol tools erbij. Je hebt bescherming tegen phishing websites, een privacy scanner voor Facebook en een aantal andere tools om batterijleven en geheugen te sparen. En ook een zeer nette “Just-a-phone” (alleen maar telefoon) functie die alle achtergrondprocessen stopt die niet essentieel zijn.
Voor de premiumversie, met zijn extra functies, biedt Trend Micro een gratis proefperiode van zeven dagen. Een hele week kan je malware blokkeren en verwijderen, de antidiefstal tools gebruiken, applicaties vergrendelen, oproepen uitfilteren en meer. Daarna kosten deze extra’s 30 euro per jaar. We niet helemaal overtuigd dat die 30 euro de moeite helemaal waard zijn, ook omdat de gratis versie zal je voldoende beschermen tegen malware en heeft toch ook een aantal handige extra’s
En de winnaar is?
Slechts 4 van de 26 applicaties behaalden, in de tests van november 2018, een real time detectiepercentage van 100 procent, hoewel 8 van de 26 100 procent behaalden voor malware tot vier weken oud. ESET Mobile Security & Antivirus en 360 Mobile Security hebben we dit jaar van de lijst afgehaald vanwege een getoonde daling van hun detectiegraad van malware. Als je niet tevreden bent met onze keuzes, zijn ze beide een goed alternatief.
Kaspersky en Norton zullen nog veel mensen aantrekken omdat ze zeer bekende namen zijn, onder de grote merken van beveiligingssoftware, maar de prijs die ze rekenen zijn in geen geval gerechtvaardigd, gezien de kwaliteit van de gratis producten. Dit geldt ook voor de uitstekende Bitdefender Mobile Security & Antivirus. Bitdefender en Norton hebben beide 100 procent gescoord in de november test, maar alleen hun proefversies zijn gratis en ze blijven zeuren, tijdens je proefperiode, of je een jaarlijks abonnement wilt nemen.
Je kan online veel informatie vinden of je werkelijk een antivirusbeveiliging nodig hebt of een beetje gezond verstand in de omgang met je Android apparaat voldoende zal zijn om het te beschermen. Als je toch beslist voor de aanschaf van een beveiligingsprogramma voor Android, kan je gerust wedden op Sophos Free Antivirus and Security. Hij bied je gratis de functionaliteit die je zou verwachten van een betaald programma. Ben je onzeker over Sophos, dan kan je Avast Antivirus & Security overwegen.