De Beste Android Virusscanner App’s

 • Home
 • /
 • De Beste Android Virusscanner App’s

1. Norton

icoon norton

Vanaf:

€29,99

Systemen:

 • 100% geld-terug garantie
 • Beste anti-malware
 • Gratis ondersteuning

2. Bitdefender

icoon bitdefender

Vanaf:

€9,99

Systemen:

 • Beste uit de test
 • Veilig internetbankieren
 • Nu met 25% korting

3. Kaspersky

icoon kaspersky

Vanaf:

€13,99

Systemen:

 • Blokkeert gevaarlijke apps
 • Beschermt persoonlijke gegevens
 • Malware scanner

4. Mcafee

Mcafee virus beveiliging

Vanaf:

€11,99

Systemen:

iOS
 • Diefstal beveiliging
 • Web beveiliging
 • Anti-virus

5. Avg

avg beveiliging

Vanaf:

€9,99

Systemen:

 • Anti Diefstal
 • App Vergrendeling
 • Camera Val

134526
Bitdefender.nlAvira.comKaspersky.nlNorton.comMcafee.com
avira androidkaspersky klein logoLogo van norton securityicon mcafee
BitdefenderAviraKasperskyNortonMcafee
Vanaf per jaar€9,99€99,95 €59,99€14,95€29,99 €9,99€79,95 €19,95
BesturingssystemenAndroidAndroidAndroidAndroidAndroid
Aantal apparaten1+5+1+1+1+
Functies
Malware Scanner
Wis op afstand××
Camera bescherming××××
Versleute op afstand××
Web bescherming
Locatie bepalen×
Pincode Beveiliging××
Privacy Tools
Wifi scanner××
App Beveiliging××
Bekijk ProductBekijk AanbiedingBekijk ProductBekijk AanbiedingBekijk Aanbieding

Inhoudsopgave

We nemen een kijk naar de beste antivirusprogramma’s die momenteel op de markt zijn. Wat is de beste beveiligingsprogramma voor mobiele apparaten? Lees verder om erachter te komen.

Net als Windows toen, beschikt nu de ‘open’ en zeer populair Android besturingssystem van Google over een zwak beveiligingssysteem dat vatbaar is om besmet te worden door gevaarlijke malware (veel meer dan het geval is voor iOS gebruikers). De volgende lijst geeft de beste antivirusapplicaties weer, voor zowel Android als iOS.

Beste mobiele antivirus

scherm van smartphone

Misschien lijkt het idee om beveiligingssoftware op een smartphone te installeren een beetje te veel van het goede, maar er zijn voldoende valide redenen om dit te overwegen.

Applicaties indienen bij de Google Play Store kan door iedereen, dus ook door bedriegers, en zonder enige goedkeuring vooraf. Bovendien kan de Androidsoftware ook worden gedownload vanuit talloze andere bronnen.

Androidgebruikers lopen dus meer risico’s dan gebruikers van iPhone of Windows smartphones, waar alleen applicaties kunnen worden geïnstalleerd die goed beveiligd zijn.

Toch, lopen alle gebruikers, ongeacht het platform, enig gevaar om getroffen te worden door malware, phishing emails en phishing advertenties en is daarom voor iedereen verstandig om de installatie van een mobiele antivirusapplicatie te overwegen.

Het Android besturingssysteem is, door zijn open natuur, meer vatbaar voor het type malware waarmee we inmiddels zijn gewend in onze omgang met Windows computers.

Het Android malware probleem is nog niet zo uitgebreid als op Windows computers, maar het wordt een steeds grotere bedreiging.

AV-TEST, een bekende test laboratorium voor antivirussoftware, heeft miljoenen verschillende Android malware items in zijn database. Met deze malware wordt over het algemeen gepoogd om de waardevolle privégegevens in je telefoon te stelen zonder dat je het weet.

Er zijn sterke motieven om een veiligheidspakket te installeren, ook wanneer je voorzichtig bent met de apps die je installeert of de websites die je bezoekt.

Zo’n beveiligingsprogramma bevat, bijvoorbeeld, een antidiefstal functie. Ondanks zijn naam, wordt een werkelijke echte diefstal niet verhinderd, maar de gegevens op je gestolen apparaat kunnen worden versleuteld of helemaal gewist. Sommige applicaties laten je zelfs het geluid opnemen en foto’s van mogelijke dieven maken.

In het geval dat je je smartphone in een bar of restaurant hebt achtergelaten, kan je de antidiefstalfuncties gebruiken om je toestel te lokaliseren en instructies te geven hoe je kan worden benaderd, door een bericht op het scherm te laten verschijnen.

Telefoongesprekken blokkeren is nog zo’n nuttige functie van beveiligingssoftware. Wanneer je geplaagd wordt door vervelende oproepen of spamberichten kun je de bellers blokkeren om daarvan af te komen.

Dit zal helaas niet werken bij oproepen vanaf een geheim nummer of een nummer dat niet in het geheugen zit. Er zijn ook applicaties die, bij de oproepblokkering mogelijkheden, ook planners bieden waarmee je, bijvoorbeeld, ’s avonds en in het weekend alle zakelijke oproepen naar voicemail kan doorsturen.

In sommige pakketten zit ook een beheerfunctie waarmee je de toegang tot de webbrowser kan beveiligen met een wachtwoord.

Dit is zeer handig voor ouders die regelmatig hun toestel aan de kinderen overhandigen om spelletjes te spelen, maar zich zorgen maken dat ze iets ongewenst tegen kunnen komen of dat ze een ontzettende hoge rekening krijgen door aankopen die de kinderen hebben kunnen doen op het internet.

Veel van deze softwarepakketten bieden backup mogelijkheden, maar die zijn niet allemaal even handig. Soms kan je alleen een backup maken van je contacten.

Een functie die trouwens al wordt ondersteund door sommige applicaties, bij het inloggen op je Google of Apple-account. Andere applicaties stellen een kleine ruimte ter

In de wereld van Android, zijn antivirus applicaties nog altijd zeer populair. Of ze nou echt nodig zijn of niet, dit blijft een onderwerp dat tot vervelens toe wordt besproken. Als je het veilig speelt, heb je ze over het algemeen niet nodig.

Je houdt de beveiligingsinstellingen ingeschakeld en downloadt je programma’s van de Play Store. Maar er zijn mensen die zich aan die twee simpele regels niet willen/kunnen houden en zich liever in het wilde weg vertoeven met hun apparaten.

Voor geïnteresseerden, hebben we de beste antivirus en anti-malware programma’s voor Android geselecteerd.

Norton Security and Antivirus

Norton Security & Antivirus is een product van Norton, een andere zeer bekende naam in de antivirus wereld. Norton heeft de afgelopen twee jaar een aantal positieve veranderingen ondergaan.

Een van die veranderingen was een krachtigere gratis versie van hun antivirussoftware. Vergis je niet, dit is een zwaar antivirusprogramma, maar het draait lekkerder dan vroeger het geval was.

Antivirus en anti-malware bescherming zijn standaard. Daarnaast kan je je apparaat op afstand vergrendelen, alarmen laten afgaan om verloren apparaten te vinden en je beschikt ook over een aantal privacy functies.

De betaalde versie biedt meer functies, maar we vinden het fijn dat Norton naar constructieve kritiek heeft geluisterd en zijn gratis versie heeft uitgebreid.

Bitdefender Mobile security Android

Bitdefender Mobile security is waarschijnlijk de lichtste en minst opvallende optie in deze software lijst. Het heeft verschillende functies, je apparaat scannen en reinigen en een real time antivirusbeveiliging.

De real time beveiliging scant applicaties op het moment dat ze geïnstalleerd worden en houdt in de gaten wat deze applicaties doen. Scannen is simpel en gaat vrij snel.

Technisch gezien, is dit een soort uittreksel van de veel grotere antivirus suite van Bitdefender, maar we vonden het fijn om een optie te kunnen kiezen die geen configuratie nodig heeft en zo soepel functioneert als deze gratis antivirus.

Onze voorkeur gaat uit naar deze lichte versie. Bitdefender is een van de beste virusscanners voor Android.

Avira Antivirus Pro Security

Avira Antivirus Security is een relatief nieuw en mindere bekend antivirusprogramma, maar groeit vrij snel in populariteit. Het programma biedt alle basisfuncties zoals het apparaat scannen, real time beveiliging en zelfs de mogelijkheid om een externe SD te scannen.

Het bevat een aantal moderne functies, zoals een Stagefright Advisor die helpt beschermen tegen de stagefright bug. Ook aanwezig zijn een antidiefstal functie, privacy functies, blacklisting functies (zwarte lijst waar je profielen kan blokkeren) en functies om je apparaat te beheren.

Deze antivirus applicatie is zwaar, hoewel dit niet altijd merkbaar is. Het is de moeite waard, al was het om de Stagefright Advisor te proberen.

Kaspersky Internet Security

Kaspersky is nog zo’n bekende naam op antivirus gebied en hun antivirus applicatie is extreem populair. Het biedt, net als zijn concurrenten, een gratis versie en een betaalde versie met extra functies.

De functielijst bevat het scannen (gratis) voor malware en virussen en, voor de betaalde versie, real time beveiliging, antiphishing, Cloud bescherming en antidiefstal, maar ook kleinere functies zoals een alarm laten afgaan om je verloren apparaat te vinden.

Het programma is vrij zwaar en oudere of minder krachtige toestellen kunnen warm worden tijdens het gebruik van deze versie.

AVG AntiVirus Security

AVG Antivirus Security is een van de beste virusscanner voor Android en een bekende naam uit de antivirus markt voor personal computers.

Het is al 100 miljoen keer gedownload en heeft in de Play Store een respectabele beoordeling van 4,4 van 5 mogelijke punten.

Vergeleken met andere bekende namen is AVG iets lichter en bevat real time beveiliging, kan je toestel scannen en zijn antivirus database wordt zeer regelmatige geupdate.

Het bevat bovendien een task killer (zinloos, vinden wij), antidiefstal functies, remote data wiping (gegevens wissen op afstand) en je kan een aantal zaken controleren, zoals batterij, opslag en dataverbruik.

Vergeleken met de concurrenten is de interface vrij goed en betalende abonnees kunnen ook de applicaties vergrendelen, oproepen en berichten blokkeren en meer.

McAfee Security met Power Booster

De software van McAfee voor Android, waarschijnlijk een van de bekendste antivirus applicaties op de markt, is niet slecht.

Het verschil tussen de gratis en de pro versie komt neer op een paar functies. Hoewel de betaalde versie een aantal behoorlijke functies biedt, heb je gratis al vrij veel bescherming.

Het bevat functies zoals telefonische ondersteuning en backup service. McAfee heeft een ongelukkige power booster (kracht versterker) aan de applicatie toegevoegd.

Die kan je beter negeren omdat het nutteloos is, maar de bescherming werkt vrij goed. Al met al is dit zeker niet de beste virusscanner Android.

AVAST Mobile Security

AVAST Mobile Security wordt gemaakt door het bedrijf Avast, een bekende naam op de antivirus markt voor personal computers.

Androidproducten van Avast zijn net zo bekend en vertrouwd. Deze software is al meer dan 100 miljoen keer geïnstalleerd en kan rekenen op 4 miljoen reviews in Google Play, met een gemiddelde beoordeling van 4,5 van 5 mogelijke punten.

Zoals gebruikelijk, omvatten de functies het scannen van je apparaat en applicaties en real time beveiliging, maar je hebt ook consistente updates van de antivirus database, antidiefstal functies, en je kan je verloren toestel op afstand vergrendelen.

Avast Mobile Security is ongetwijfeld en van de zwaardere virusscanner Android apps die we hebben getest en biedt ontzettend veel mogelijkheden en maakt daardoor een vrij sterke indruk.

Als je opwaardeert naar de pro versie, krijg je nog meer functies tot je beschikking, zoals bijvoorbeeld, de remote data recovery (gegevensherstel op afstand), remote sms (sms-controle op afstand), geo-fencing (geolokalisatie), detectie van advertenties en de mogelijkheid om applicaties op slot te zetten.

Het is een van de zwaardere Android virusscanner applicaties.

360 Security – Antivirus Boost

Met meer dan 100 miljoen downloads en 10 miljoen beoordelingen, is 360 Security een van de populairste en hoogst gewaardeerde

Android antivirus applicaties op de Androidmarkt. De gemiddelde beoordeling is 4,6 van 5 mogelijke punten en dat is zeer goed.

Deze applicatie, antivirus en anti-malware, biedt een heleboel functies, waaronder de mogelijkheid om bestanden, apps en spelletjes op je apparaat te scannen voor malware, maar ook het activeren van real time beveiliging en zelfs een antidiefstalfunctie.

Het programma biedt de mogelijkheid, als je dat wilt, om je apparaat schoon te maken en een boost te geven, maar de doeltreffendheid van deze functies is niet erg duidelijk.

Een zeer nuttige functie is wel de mogelijkheid om applicaties op je apparaat op slot te zetten met een wachtwoord, hetgeen een uitstekende bescherming vormt tegen nieuwsgierige mensen. Het beste gedeelte is dat het helemaal gratis is.

android malware protection

AndroHelm Mobile Security

Hoewel minder bekend, biedt AndroHelm Mobile Security een hoop voordelige functies. De applicatie is vooral gericht op veiligheid, met functies die real time beveiliging omvatten tegen malware en spyware.

Het programma scant ook applicaties op het moment dat je ze installeert, werkt de antivirus database regelmatig bij, beschikt over een quarantaine modus, maakt een backup van alle apps, heeft virusbescherming en nog veel meer.

Heel handig zijn de functies waarmee je je apparaat op afstand kan blokkeren en dingen verwijderen. De prijsstelling is een beetje ingewikkeld en de interface zou best een opfrisbeurt kunnen krijgen, maar de functionaliteit is prima en de applicatie werkt best goed.

Antivirus & Mobile Security by TrustGo

De antivirus en mobile veiligheidsapplicatie van TrustGo is software met een filosofie.

De ontwikkelaars hebben verteld hoe ze deze applicatie vanaf het begin hebben opgebouwd om mobiele apparaten te beschermen tegen mobiele bedreigingen en dit is wat de app doet.

Het programma bevat alle basisfuncties, zoals het apparaat scannen om mogelijke bedreigingen te detecteren, real time bescherming en een privacy beveiliging die je laat zien welke bevoegdheden je applicaties hebben toegewezen.

Het bevat ook secundaire functies, zoals een systeembeheer functie, een vind-mijn-telefoon functionaliteit en de mogelijkheid om een backup te maken van je gegevens.

Het is niet zo zwaar als sommige concurrenten, maar ook geen lichtgewicht. Het is ook 100 procent gratis en dat maakt het een van de echt goede antivirus applicaties voor Android.

Eset Mobile Security & Antivirus

Eset Mobile Security & Antivirus komt ook uit een bekende naam in de antivirus business voor personal computers (ESET NOD32).

Het bereikte in 2023 een indrukwekkende 100 procent detectiepercentage van virussen en de antivirus database wordt regelmatig bijgewerkt om dat uitstekend resultaat ook in 2024 te behouden.

Het bidt, zoals meestal bij dit soort applicaties, scan mogelijkheden en real time beveiliging. Eset Mobile Security & Antivirus heeft ook, en dit is vrij zeldzaam, een specifieke interface voor tablets.

De gratis versie is een beetje basic, doch voldoende om je toestel te scannen en beschermen. Betalende abonnees krijgen ook antidiefstal functies bij en kunnen kiezen voor geavanceerdere beveiligingsfuncties. Deze is een van de meest vertrouwde antivirusprogramma’s op de markt.

CM Security

Toen er slechts een paar gratis antivirusprogramma’s waren, werd CM Security een viraal succes omdat deze software de beste gratis optie was.

Het programma heeft nu enige concurrenten, maar CM Security is nog steeds behoorlijk goed voor wat betreft antivirus en anti malware beveiliging.

Het wordt al meerdere jaren zeer hoog beoordeeld door AV-TEST. CM Security biedt, naast de antivirus en anti malware functies, ook een van de betere applicatievergrendeling die we hebben gebruikt (het ondersteunt nu zelfs een vingerafdruk scanner).

Het programma zal niet alleen de applicaties op slot zetten, maar neemt ook selfies van mensen die in je apparaat willen rondsnuffelen. CM Security is veel lichter dan sommige bekende concurrenten en is voor iedereen helemaal gratis.

Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes geniet van een bijzonder goede reputatie onder computergebruikers dankzij zijn licht, no nonsense (zonder franjes) aanpak om malware te vinden en te verwijderen.

De versie voor Android is niet veel anders. Het heeft een beetje een moeilijke start gehad, maar is inmiddels explosief gestegen naar 5 miljoen downloads en een respectabele beoordeling, met 4,2 van de 5 mogelijke punten.

Zoal gezegd, is dit software vooral gericht op virussen, malware en spyware en de belangrijkste functie zijn dus het apparaat scannen en de real time bescherming.

Het is een eenvoudige applicatie die niet in de weg zit en heel weinig systeembronnen gebruikt. Dit is vooral goed voor oudere apparaten, apparaten die minder kracht hebben en voor gebruikers die hun toestel niet graag zien haperen tijdens een viruscontrole.

Dr. Web Security Space

Sinds we drie jaar geleden voor het eerst deze lijst hebben gepubliceerd, heeft de mobiele beveiligingssuite van Dr. Web zich behoorlijk ontwikkeld.

Wat begon als een simpel antivirusprogramma is tegenwoordig uitgegroeid tot een zeer uitgebreide mobiele applicatie. Het beschikt over twee soorten scans en real time bescherming voor je apparaat, maar ook voor je externe SD kaart.

Functies om antispam te weren zijn ook aanwezig, plus fors veel functies tegen diefstal (inclusief de mogelijkheid om op afstand je toestel te vergrendelen, berichten aan te passen en gegevens te wissen), een Cloud checker en zelfs firewall ondersteuning.

Dr. Web Security Space is een zeer krachtige maar niet de beste antivirus Android applicatie, zonder onnodige rommel of overbodige functies.

zwaaiende androidLookout

Lookout is voor veel gebruikers de natuurlijke optie omdat deze antivirussoftware vaak vooraf geïnstalleerd is op veel Android apparaten (in de Verenigde Staten vooral op de toestellen van T-Mobile).

De applicatie is gelukkig helemaal niet slecht en doet zijn werk behoorlijk. De gratis versie is iets uitgebreider dan gebruikelijk en bevat antivirus, anti-malware en antidiefstal beveiliging.

Toch geeft de betaalde versie van alles iets meer. Betalende abonnees hebben ook antidiefstal waarschuwingen, real time webbrowser bescherming, privacy raadgeving en sommige functies om backups te maken van je gegevens.

Het programma is niet slecht en is zelfs lichter dan menig andere beveiligingssuites. Niet leuk dat het vooraf geïnstalleerd is op de apparaten. Het werkt echter goed genoeg om een kans te krijgen.