by lars 

Antivirussoftware, hebt je het echt nodig?

0 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Antivirussoftware, hebt je het echt nodig?

We vrezen allemaal weleens dat onze computer met een virus kan wordt geïnfecteerd of dat we een virus naar onze smartphone zouden kunnen downloaden. Toch hebben we, op een gegeven moment, ons ook afgevraagd of antivirussoftware nou echt nodig is. Iedereen weet inmiddels dat regelmatig scans op malware en spyware uitvoeren op een computer die traag is geworden, een goede manier kan zijn om hem weer vlot te krijgen. Maar hoe groot is de kans echter dat je met spyware, ransomware, een virus, een gekapte browser, wijdverspreide pop ups of andere malware zal eindigen? Het antwoord hangt vaak af van wie je het vraagt.

internet security

J.D. Biersdorfer, van The New York Times, zegt dat het gebruik van antivirussoftware een goed idee is. Maar je moet het wel up-to-date blijven houden, wil je je computer beschermen tegen bedreigingen zoals ransomware, een type malware dat steeds vaker opduikt bij zowel pc als Mac. Hij voegt ook toe dat het goed is om bepaalde voorzorgmaatregelen te nemen, zoals geen bestanden openen die bij ongevraagde email zitten of van onbekende afzenders. Ondanks het feit dat de Mac een ingebouwde beveiliging heeft, adviseert hij ook om naar antivirus applicaties te zoeken in de Mac App Store en misschien gratis tools gebruiken die adware en malware kunnen blokkeren.<​

Volgens Experts


Simon Sage, van Windows Central, rapporteert dat de beveiligingsoplossingen die in Windows zijn ingebouwd veel van de bedreigingen kunnen stoppen die een gemiddelde gebruiker tegenkomt. Maar er zijn steeds meer mensen die geloven dat alle websites die ze bezoeken betrouwbaar zijn en dat ze geen zorgen over virussen hoeven maken. De bereidheid om een antivirusprogramma te gebruiken en te betalen voor een jaarlijks abonnement wordt steeds minder, ondanks het feit dat malware steeds vaker voorkomt. Het advies van Sage is dat elke gratis, betrouwbaar en makkelijk verkrijgbaar antivirusprogramma meer zal vangen dan je ooit zelf zal kunnen, ook wanneer je uit de buurt blijft van duistere websites en software.

Aan de andere kant, schrijft Rick Broida, van CNET, dat hij nooit antivirussoftware van derden gebruikt. Hij denkt dat veel mensen die met malware op hun computer eindigen, zelf daarvoor verantwoordelijk zijn, zij het onbewust. De grote boosdoeners zijn volgens hem de onveilige links in phishing email en de download knoppen op softwarewebsites die met spyware zijn besmet. Broida vindt ook dat de ingebouwde hulpprogramma’s die een basisniveau van bescherming bieden voldoende zijn als je uitkijkt waar je op klikt en afblijft van aandachttrekkende ‘Download’ knoppen.

Robert McMillan, reporter bij Wired, vertelt dat een groot deel van de veiligheidsdeskundigen geen antivirusprogramma gebruiken. De gedachte is dat professionals attent genoeg zijn om de situaties te vermijden die hun machines in gevaar kunnen brengen. Ze weten ook dat criminelen vaak hun aanvallen juist op bekende antivirusprogramma’s testen om zodanig de detectie te ontwijken. Antivirussoftware is nog steeds een goede eerste verdedigingslijn als je (of iemand met wie je de computer of het netwerk deelt) de gewoonte hebt om verdachte bijlagen te openen en onbetrouwbare website te bezoeken. Maar, in dit geval, zal zelfs en dure antivirusprogramma niet alles kunnen tegenhouden.​

Wat concluderen we uit al deze verschillende meningen, zal je je dus afvragen? Moet ik antivirussoftware gebruiken of niet? En loont het om geld uit te geven voor een antivirusprogramma? De eenvoudigste weg is misschien om een gerenommeerde antivirusprogramma te gebruiken, eentje die je computer niet opvallend zal vertragen en die jaarlijks geen fortuin zal kosten. Tegelijkertijd, en net zo belangrijk, is het besef dat gezond verstand net zoveel kan bijdragen aan de bescherming van je computer als de uitvoer van regelmatige scans.​

Spam leren herkennen​

veilig internetten op het werk

Zelfs wanneer je een email applicatie gebruikt zoals Gmail, die de meeste spam uit je inkomende post haalt, ooit zal een verdwaalde spambericht de weg naar je inbox (postvak) vinden. Kijk altijd uit voor phishing berichten. Met of zonder antivirusprogramma op je computer, de download vermijden van illegale muziek en films is ook een goede manier om malware te vermijden. En ook wanneer je legitieme media en/of software aan het downloaden bent, ga niet te snel mee akkoord met de download van dat extra programmatje die je in het beste geval zal ergeren en in het ergst geval je computer met malware zal infecteren.

Ook al denk je veilig te zijn, maak altijd een backup van je gegevens en documenten en bewaar ze zowel plaatselijk als in de cloud. Gebruik, ook wanneer je een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, een moderne browser die van een goede beveiliging beschikt (internet is de plek waar je de meeste malware kan oppikken). De meeste moderne browser zullen je waarschuwen voor onveilige websites nog voordat je ze opent.

Je kan ook plug-ins en extensies downloaden om zoekresultaten te doorlichten, om te voorkomen dat je op onveilige links klikt en die je waarschuwen voordat je iets downloadt dat je computer kan infecteren. Er zijn adblockers (advertentieblokkering) die de nodige functies hebben en voorkomen dat invasieve advertenties je surfervaring verpesten. In dezelfde geest, zal het gebruik van een moderne mail platform een zekere mate van bescherming bieden tegen het type malware dat phishing verspreidt of geïnfecteerde bijlagen biedt.

Hou er rekening mee dat zelfs de meest voorzichtige surfgedrag je niet zal vrijstellen van het nemen van elementaire veiligheidsmaatregelen voor je computer. Ook legitieme websites kunnen worden aangetast en ook de resultaten van een onschuldige zoekactie kunnen leiden tot een gevaarlijke URL. En het kan makkelijk gebeuren dat je vrijwillig malware installeert, als je geen onderzoek doet, door iets te downloaden dat op een legitiem programma lijkt. Een antivirusprogramma gebruiken is slechts een deel van de bescherming van je computer (met alles wat erop zit). Hou je systeem altijd up-to-date en blijf opletten op waar je klikt en wat je installeert. Het zal je veiligheid zeker ten goede komen.

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}