Avast Free Antivirus

4 Comments


                                            Ook verkrijgbaar voor Mac en Android.

Bescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compatibel met:

 • Windows
 • Mac
 • iOS
 • Android

Avast Gratis Antivirus Functies

Inhoudsopgave


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden Verschillen Per Besturingssysteem 

Windows Functies

 • Virusscanner
 • Anti-ransomware
 • WiFi-beveiligingsscan
 • Wachtwoordbeveiliging

Mac Functies

 • Virusscanner
 • Antimalwarebeveiliging
 • Webschild
 • Emailschild
 • WiFi-beveiligingsscan

iOS Functies

 • Internetten via VPN
 • Wachtwoordbeheer

Android Functies

 • Virusscanner
 • Webbeveiliging
 • Gegevensprotectie
 • Blokkeer nummers
 • Bescherm apps


Avast Antivirus Software

Als wereldwijde leverancier van gratis antivirus bescherming zit je in een precaire situatie waarin je geen verkeerde stappen mag doen als je alles onder controle wilt blijven houden. Wanneer je de kern van je technologie weggeeft, verdien je een hoop dankbaarheid, maar dankbaarheid betaalt geen rekeningen. De slimme mensen van Avast Software lijken een goede balans te hebben gevonden. Avast Free Antivirus, die wij in dit artikel gaan beoordelen, is krachtig  en compleet, en toch zijn er nog een aantal aantrekkelijke extra’s  die je zullen verleiden om te upgraden naar Avast Pro Antivirus.

Al geruime tijd ziet Avast min of meer hetzelfde uit, maar deze versie kreeg een complete makeover. Het hoofdvenster heeft iets van abstracte kunst met, in het midden, een weergave van de veiligheidsstatus. Bovenaan heb je een menu van iconen waar je kan kiezen tussen Scan, Tools, Paswords en Store. Als je over deze iconen heen gaat met je muis, animeren ze.

Het programma installeren is eenvoudig. Weet wel dat, tenzij je je daarvoor afmeldt, het installatieprogramma zal Google Chrome ook installeren en de Google toolbar (werkbalk) aan je systeem toevoegen. Het komt misschien door de ophef rond het privacybeleid van AVG, maar de installer bevat nu een scherm met informatie over hoe Avast je gegevens behandelt. Hier tref je ook een link naar de online privacybeleid pagina en instructies over je je kan afmelden. Een ander scherm biedt een link om je Android apparaat te beschermen via Avast Mobile Security & Antivirus (Avast mobiele beveiliging en antivirus).

Goede laboratoriumresultaten

Alle door ons gevolgde labs doen een grondig onderzoek naar de technologie van Avast, zelfs de ICSA Labs en West Coast Labs. Beide laboratoria certificeren de virusdetectie van Avast. Avast werd opgenomen in 11 van de laatste 12 testronden van Virus Bulletin en kreeg de VB100 certificering in negen van de 11 tests. AVG AntiVirus Free, deed mee aan alle 12 tests en kreeg de VB100 in 11 van die.

In de driedelige test van de AV-Test Institute over bescherming, prestaties en gebruikersgemak, scoorde Avast, voor bescherming, 5,5 van de 6 beschikbare punten en behaalde een totaal van 16 punten (van de 18). AVG en Panda Free Antivirus scoorden wat bescherming betreft alle 6 punten.

In vier verschillende tests van AV-Comparatives, had Avast de beste beoordeling, Advanced+ kunnen krijgen. Helaas werd het gewoon Advanced vanwege false positives (fout-positieven, dat is wanneer legitieme bestanden worden gezien als malware). Panda scoorde drie Advanced en een Advanced+. Bitdefender doen mee in vijf tests van AV-Comparatives en behaalden Advanced+ in alle vijf.

De Dennis Technology Labs gebruiken voor de test een uitgebreide website playback systeem die om een hoop werk vraagt. Dit lab test niet zoveel producten, een stuk of tien of zelfs minder, terwijl AV-Test en AV-Comparatives 20 producten of meer kunnen testen. De producten verdienen punten als ze de malware grondig kunnen blokkeren en verliezen punten elke keer dat ze de malware missen (negatieve scores, fout-negatieven, zijn toegestaan). Uiteindelijk biedt het laboratorium certificering op vijf niveaus en die zijn AAA, AA, A, B en C. Avast en AVG kregen beide een AA certificering.

Voor een gratis product, zijn de laboratorium scores van Avast heel goed.

Ben je echter op zoek naar een antivirus die overal als de beste uit de tests komt, dan zul je een betaald product moeten overwegen zoals Bullguard, Norton Security of natuurlijk Avast internet security (€ 49,99) of Avast Premier (€ 69,99).

Avast Free

Avast Premier

Avast Ultimate

Gratis virusscanner van AVAST

Gratis

€ 39,99 per jaar

€ 69,99 per jaar

Antivirus

Antivirus

Antivirus

Cell

Anti-ransomware

Anti-ransomware

Cell

WiFi-beveiliging

WiFi-beveiliging

Cell

Wachtwoordbeveiliging

Wachtwoordbeveiliging

Cell

Veilig online shoppen

Veilig online shoppen

Cell

Verdachte apps sandboxen

Verdachte apps sandboxen

Cell

Geavanceerde firewall

Geavanceerde firewall

Cell

Geen spam- en phisingmail

Geen spam- en phisingmail

Cell

Bescherming privebestanden

Bescherming privebestanden

Stopt webcamspionage

Stopt webcamspionage

Bestanden permanent vernietigen

Bestanden permanent vernietigen

Inclusief Avast CleanUp Premium

Inclusief Avast SecureLine VPN

Inclusief Avast Password Premium

Meerdere scans

De on-demand antivirus scan nam meer dan de dubbele van de tijd inbeslag vergeleken met het gemiddelde.  Sommige antivirus programma’s voeren, tijdens de eerste scan, een optimalisatie uit om latere scans te versnellen. Een tweede scan met AVG werd bijvoorbeeld afgewerkt in nauwelijks een minuut. Bij een tweede scan met Avast werd geen noemenswaardige versnelling waargenomen.

Avast kan ook scannen tijden de opstart, nog voordat Windows ( en al de Windows gebaseerde malware) kan laden.

Nog voordat je er eentje nodig hebt, kun je beter op Tools klikken en een Rescue Disk (herstel schijf) aanmaken. Je kan kiezen tussen het maken van een bootable usb drive of een ISO bestand, ook ISO image genoemd, bewaren om later op een CD/DVD te branden. Mocht het gebeuren dat de malware je pc overneemt, kun je booten (opstarten) vanaf de Rescue Disk met een systeem die helemaal schoon is.

De browser cleanup (schoonmaak) scan controleert, net als de Toolbar Cleaner van Panda, alle add-ons voor al je browsers en vermeldt of er enige tussen zijn die een slechte reputatie hebben. Een ongewenste add-on kun je met slechts een klik op een knop verwijderen. Je kan ook Avast vertellen om bepaalde add-ons over te slaan in toekomstige scans.

Netwerk en router scan

De netwerk veiligheidsscan van Avast, geïntroduceerd in de versie van vorig jaar, controleert je netwerk en de op het netwerk zichtbare apparaten voor netwerk specifieke veiligheidslekken. Deze functie is, in de huidige versie, gestroomlijnd en vereenvoudigd. Zodra de scan gestart is, rapporteert hij over de apparaten die hij ziet op het netwerk, inclusief router, en markeert eventuele veiligheidsproblemen. Dit geeft je ook de kans om te checken dat alle apparaten bevoegd zijn.

Hoewel de standaardinstellingen wijdverspreid zijn en wel bekend, zijn er teveel routers die op de standaard gebruikersnaam en op simpele wachtwoord combinaties vertrouwen. Als je dit zwakke punt met een router combineert waarin de CPU (de processor) open staat voor directe communicatie, heb je een situatie waarin een eventuele hacker de router volledig kan overnemen. Avast waarschuwt over deze en andere router gerelateerde gevaren en kan, in de meeste gevallen, instructies bieden om problemen op te lossen.

netwerk beveiliging

Update scans

Een groot aantal gegevenslekken kunnen worden voorkomen wanneer zowel het besturingssysteem als de andere software van een computer volledig up-to-date worden gehouden. Ten slotte zijn frequente updates juist vaak bedoeld om gaten in de beveiliging te dichten. Met Avast kun je je systeem scannen voor verouderde software en hij kan, in de meeste gevallen en met de klik op een knop, de updates voor je regelen!

Vindt je dat misschien teveel werk en heb je liever dat het proces volledig geautomatiseerd verloopt? Als je op Activeer automatische updates klikt, zal Avast je leiden tot de upgrade naar een betaalde versie van de antivirus. Hmm, eigenlijk valt het wel mee als je zelf af en toe op de update knop gaat klikken.

De Cleanup (schoonmaak) module scant je systeem voor problemen die invloed kunnen hebben op de prestaties van je computer. Een register scan is inbegrepen, maar gescheiden, en hij scant naar mogelijke optimalisaties. In beide gevallen, wanneer je de scan resultaten bekijkt en klikt om het systeem te optimaliseren, zul je zien dat, om daadwerkelijk actie te ondernemen, een aparte aankoop is vereist van de pc optimalisatie tool.

Er is nog een veiligheisscan die je kan overwegen. Klik op SmartScan en je lanceert een antivirus snelscan plus alle andere scans waar wij het over hebben gehad!

wachtwoorden beheren in avast

Password manager

Het nieuwe password manager is, net als de antivirus engine van Avast, helemaal een eigen project. Het doet alles wat een password manager hoort te doen, maar is een beetje licht voor wat betreft de belangrijkste functies.

Je hebt een beetje inspanning nodig om de password manager van Avast op je browser te installeren, maar dat is normaal. Alle in de browser onveilig opgeslagen wachtwoorden (Chrome, Firefox en Internet Explorer) worden overgenomen. Eenmaal actief, houdt hij in de gaten wanneer je op een beveiligde website inlogt en biedt aan om je referenties op te slaan. Als je weer terug op die pagina komt, zal hij je gegevens automatisch invullen. Zijn er meer referenties aanwezig, dan geeft een kleine sleutel icoon het aantal aan. Als je daarop klikt komt een menu to voorschijn.

Tijdens het testen, viel ons op dat het wachtwoord vastleggen en inloggen alleen werkt bij standaard login pagina’s. De password manager kon niet omgaan met een login die gesplitst is over twee pagina’s, vaak in gebruik bij een aantal financiële sites, en herkende een van mijn bijzondere pagina’s niet als login pagina.

Als je op de toolbar knop in de browser klikt, zie je je algemene veiligheidsscore, met links naar wachtwoorden, persoonlijke informatie en beveiligde notities. Die links openen gewoon de betreffende pagina’s in de default applicatie. Er is geen browser menu of opgeslagen website waar je direct kunt inloggen, maar je kan een link klikken, binnen de applicatie, om elke site te lanceren. De lijst met wachtwoorden identificeert elke wachtwoord als zwak, gemiddeld, sterk of eerder gebruikt.

Je kan een of meer sets van persoonlijke gegevens aanmaken van de volgende vijf types: namen, emails, telefoons, adressen en bedrijven. De bedoeling is dat Avast deze gegevens gebruikt om web formulieren in te vullen, maar deze functie werkt nog niet.

De password manager van Avast kan wel synchroniseren tussen al je Windows, iOS of Android apparaten. Aan Mac OS ondersteuning wordt gewerkt. Dit is een beetje de omvang van de password manager functie. Het importeert geen gegevens van andere password managers, logt uit automatisch na een periode van inactiviteit en je kan je wachtwoorden niet in categorieën onderverdelen. Je vind er geen twee staps authenticatie en ook geen beveiligd delen. Een positief punt is dat het volledig geïntegreerd is met de gratis antivirus van Avast.

Conclusie

Sinds de versie van vorig jaar, heeft Avast een krachtige en innovatieve router veiligheidsscan geïntroduceerd. Avast Free Antivirus voegt een volledig  geïntegreerde password manager en een nieuwe gestroomlijnde gebruikersinterface. In de tests van onafhankelijke laboratoria scoort ie als de beste gratis producten en, in onze praktische tests, ook als de beste commerciële producten.

About the author 

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Heel erg. Direct na de installatie (vanuit AVAST website) PC besmet met een Agent Generic. Twee dagen om dat shit op te lossen. Niet doen!

 2. Krijg hier aanvraag voor betalen avast free antivirus, nog eenmaal en verwijder van pc

 3. Uiteindelijk willen ze natuurlijk graag dat je een betaald pakket afneemt

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}