by lars 

Betalen voor antivirussoftware, is dat echt nodig?

1 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Betalen voor antivirussoftware, is dat echt nodig?

Het is een gratis wereld daarbuiten. Gratis kaarten, gratis navigatie, gratis bellen via internet, gratis email, gratis applicaties voor smartphones… maar kun je je digitale veiligheid aan een gratis programma toevertrouwen?

Er is zeker een bepaalde maat van beveiliging nodig, als je een van de vele gebruikers bent van het Windows besturingssysteem. Malware, botnets, keyloggers en virussen zijn een dagelijkse hinder en een constante bedreiging. Dit is natuurlijk hoe fabrikanten van antivirussoftware hun geld verdienen, maar er zijn ook vrij veel opties beschikbaar die niets kosten, zoals gratis basisprogramma’s, en van dezelfde ontwikkelaars die de betaalde softwarepakketten aanbieden.

geld terug actie

Voor Windows machines zijn er, gratis beschikbaar, een aantal solide en betrouwbare antivirusprogramma’s, zoals o.a. Avast Free Antivirus, Avira Free Antivirus, AVG AntiVirus Free, Bitdefender Antivirus Free Edition en Norman Malware Cleaner.

Betaalde antivirusprogramma’s

Inhoudsopgave

Microsoft levert zelf Microsoft Security Essentials voor Windows Vista en Windows 7. Voor Windows 8.1 en Windows 10 heet het Windows Defender en is in het systeem ingebouwd. Beide programma’s zullen je systeem scannen op mogelijke gevaren en gedownloade bestanden voortdurend in de gaten blijven houden.

Er zijn nog veel meer betaalde antivirusprogramma’s die worden geleverd door bekende namen als Bitdefender, McAfee, Norton/Symantec en Kaspersky Lab. Over het algemeen bieden betaalde programma’s veel extra functies die nuttig kunnen zijn, maar ook soms teveel van het goede. Dit hang veel af van het type gebruiker dat je bent, of je het voorzichtige type bent of de geek (gepassioneerde gebruiker).

icoon bitdefender

Avast Internet Security (€ 48,00 per pc per jaar) biedt bijvoorbeeld een aantal functies, zoals de geavanceerde spamfilter, die ontbreken in de gratis versie. Het programma kan ook gevoelige activiteiten, zoals internetbankieren of winkelen, in een nieuwe desktopomgeving openen zodat andere programma’s geen wachtwoorden of accountnummers kunnen stelen.

Betaalde abonnementen zijn er meestal in drie verschillende niveaus. Bitdefender, bijvoorbeeld, levert een pakket van € 57,60 (voor drie pc’s) genaamd Bitdefender Antivirus Plus. Een stapje hoger, heb je een suite van € 76,80, Bitdefender Internet Security, dat ouderlijk toezicht toevoegt, een tweeweg firewall en nog andere functies. Tenslotte, als je voor Bitdefender Total Security kiest, een pakket van € 86,50, krijg je ook antidiefstal tools en tools om de systeemprestaties te controleren.​


Het Total Protection pakket van McAfee (€ 86,50 voor drie pc’s) is een ander voorbeeld van een compleet pakket dat ook ouderlijk toezicht, online backup, spam filtering en beveiligingsfuncties voor het thuisnetwerk bevat. Gebruikers kunnen ook bijzonder gevoelige bestanden versleutelen om ze veilig te stellen voor het geval de pc wordt gestolen, ideaal dus voor laptopeigenaars.

icoon mcafee

WAT JE MOET WETEN!


Over het algemeen bieden betaalde programma’s veel extra functies die nuttig kunnen zijn, maar ook soms teveel van het goede. Dit hang veel af van het type gebruiker dat je bent, of je het voorzichtige type bent of de geek!

Dezelfde, maar verschillend

Uit anekdotische tests bleek dat de basisprestaties voor wat betreft het vangen van besmettingen dezelfde waren voor zowel gratis als betaalde producten. Sommigen waren sneller dan anderen. Toch, in de regel, was duurdere software niet per se sneller dan de gratis opties.<

Het enige merkbare verschil tussen gratis en betaalde producten was omtrent de detectie van enkele zeer nieuwe bedreigingen, zoals een website die propvol was met kersverse malware. Door hun uitgebreidere monitoren van het systeemgedrag, hebben betaalde producten meer kansen om de allernieuwste bedreigingen te blokkeren en kunnen de gebruiker waarschuwen over andere mogelijke gevaren.

Er zijn gebruikers die hebben geklaagd dat gratis programma’s meer valse waarschuwingen geven, maar dit kan worden omzeild, ook zonder kosten te maken. Wanneer een verdacht bestand wordt gemarkeerd, maar je bent niet zeker of het veilig is om het te verwijderen, kun je het uploaden naar de website van Virus Total (http://www.virustotal.com/), die het verdachte bestand een aantal ondervragingen laat ondergaan via een antivirus engine en jou vervolgens het resultaat presenteert.

De merkbare verschillen tussen gratis en betaalde producten komen neer op gebruiksgemak en op de functies die worden geboden, waarvan sommige zeer gewichtig kunnen zijn. Over het algemeen heb je, bij gratis programma’s, geen telefonische ondersteuning van de leverancier. Dit kan bepalend zijn voor een klein bedrijf of voor een gezin met meerdere computergebruikers. Als regel, bieden gratis programma’s ook geen ouderlijk toezicht, een functie die kinderen weg kan houden van ongepaste websites of ze waarschuwen over cyberstalking (bedreigd en lastiggevallen worden) en pesten.

Vaak bevatten gratis programma’s ook advertenties. Soms is dit te verwaarlozen, maar in de meeste gevallen heb je onophoudelijke, opdringerige pop up berichten die proberen je te laten upgraden naar een betaalde versie en dit kan heel storend zijn. Sommige andere gratis scanners proberen de homepage van je browser te veranderen en ook je zoekmachine en dit ergert ons enorm.


start scherm mcafee livesave

Gebruikersgemak

Betaalde programma’s zijn ook vaak makkelijker te installeren en uitvoeren en hebben minder conflicten met andere applicaties. Met betaalde programma’s lukt het ook beter om bepaalde functies te selecteren en afsluiten en om rules (regels/bevoegdheden) en gedragsuitzonderingen in te stellen.

Toch, hebben de voornaamste verschillen tussen gratis en betaalde antivirussoftware betrekking op de extra functies die je ter beschikking hebt wanneer je per jaar betaalt voor de softwarelicentie. Je krijgt dan het ouderlijk toezicht die eerder genoemd is, maar ook uitgebreidere firewalls om indringing te voorkomen en scan functies voor prestaties en conflicten in je Windows pc. Betaalde software controleert ook op verdacht gedrag zoals, bijvoorbeeld, een programma die tegen je zin toegang probeert te krijgen tot je bestanden. Bovendien, wijzen de maker van McAfee aan dat de meeste gratis programma’s niet in staat zijn om de legitimiteit van websites te beoordelen of je te waarschuwen tegen de allernieuwste phishing gevaren.

Wie heeft wat nodig?

Als je eigenaar bent van een klein bedrijf, dan is een complete suite het betere alternatief. In het geval dat een virus of een van je werknemers een computer op tilt krijgt, zal de aanwezigheid van technische ondersteuning van essentieel belang zijn. En functies waarmee je bepaalde sites kan blokkeren, kunnen je medewerkers weerhouden om deze sites te bezoeken.

De aanschaf van een volwaardig programma is ook voor ouders het overwegen waard. De extra controles kunnen zeer nuttig zijn, en de extra waarschuwingen tegen phishing kunnen opvoedend werken voor jonge gebruikers. McAfee biedt ook functies voor het thuisnetwerk, functies die kunnen voorkomen dat onbekende slimmeriken van je eigen wifi profiteren.

Voor alle andere gebruikers, kan een gratis pakket zoals Avira Free Antivirus, bijvoorbeeld, voldoende zijn. De gratis pakketten zijn meestal up-to-date met de allerlaatste virusdefinities om te scannen en monitoren en hun prestaties voor wat betreft het scannen naar malware zijn vergelijkbaar met die van hun dure collega’s.

Indien je een gratis antivirus applicatie dowloadt en installeert moet je, wanneer je online bent, voorzichtiger zijn dan de meeste mensen. Al heb je de extra bescherming niet nodig die een programma van € 50 of € 80 kan bieden, moet je niet het type gebruiker worden die zomaar links opent in email berichten van onbekende of zich laat uitlokken door valse advertenties op kwaadaardige websites. Met andere woorden, moet je geen onnodig gevaar opzoeken.


Software uitbreiden​

Je kan vaak een bestaand pakket met andere gratis software uitbreiden om, bijvoorbeeld, ouderlijk toezicht bij te hebben. Of je kan het ouderlijk toezicht gebruiken die in een aantal browsers ingebouwd is. Toch moet je niet vergeten dat het mixen en met elkaar koppelen van verschillende componenten gauw ingewikkeld kan zijn.

Mixen maakt het bovendien ook moeilijk, wanneer er een conflict is met een ander programma of je een waarschuwing krijgt voor een mogelijk gevaar voor je veiligheid, om te bepalen welke van de producten die je gebruikt de oorzaak is van het probleem. Moet je een instelling resetten in de gratis Windows firewall bescherming of is er een ander programma die de software blokkeert die je op het web probeert te benaderen?

Uiteindelijk, als je voor een gratis product kiest, klik niet meteen op de eerste de beste “gratis antivirusprogramma” knop die je tegenkomt, of het nu een pop up is of het resultaat van een Google zoekopdracht. Het zijn vaak juist kwaadaardige programma’s die op zoek zijn naar een pc om hem te infecteren. Kijk goed naar wat er beschikbaar is en hou het, om je gemoedsrust, bij de bekende applicaties die we in dit artikel suggereren.

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}