by lars 

Bitdefender Antivirus Free Edition

0 Comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Bitdefender Antivirus Free Edition

september 20, 2018 in Gratis


Update naar ​Bitdefender Premium mogelijk.

Bescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compa​ti​​​​bel met:

 • Window​​​​s

Bitdefender Antivirus Free Functies

Inhoudsopgave


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden Verschillen Per Besturingssysteem 

Windows Functies

 • check
  Antivirus
 • check
  Anti-phishing
 • check
  Anti-malware
 • check
  Anti-ransomware
 • check
  Veilig surfen
 • check
  Automatische updates


In recente versies van het Windows besturingssysteem is antivirusbescherming inbegrepen en werkt, althans tot op zekere hoogte. Om volledig beveiligd te zijn tegen malware moet je toch en antivirus van derden aanschaffen, maar dat hoef je geen cent te kosten. In Bitdefender Antivirus Free Edition zitten alle essentiële componenten voor de bestrijding van malware die de betaalde versie van Bitdefender ook heeft, maar zonder het uitgebreid aantal extra beveiligingsfuncties die deze versie biedt. Jarenlang was er geen update geweest voor dit product en nu, in de nieuwste versie, is het compatibel met Windows 10.

De installatie van Bitdefender Free verloopt eenvoudig en vlot. Tijdens dit proces wordt de nieuwste versie gedownload en je systeem gescand op actieve malware. Om te beginnen met je een Bitdefender account aanmaken (of inloggen indien je een account al hebt). Het hoofdvenster van de premiumversie is niet echt druk, maar die van de gratis versie is de eenvoud zelf. Je hebt een button om een volledige systeemscan te starten, een plekje waar je bepaalde bestanden en mappen kan slepen en neerzetten om ze te scannen en een tijdlijn die de recente activiteiten aangeeft. En dat is het! In de tijdlijn wordt de voortgang van de scan weergegeven en, als je erop klikt, kan je het volledige scanvenster zien.

Uitstekende resultaten uit de laboratoria

Zoals gezegd bevat Bitdefender Free niet alle functies van de commerciële versie, maar de belangrijkste antivirus engine is precies hetzelfde en dat is wat de onafhankelijke laboratoria testen. En alle laboratoria die we volgen betrekken Bitdefender bij hun onderzoeken. In de RAP-test (Reactive and proactive) van Virus Bulletin, scoorde Bitdefender 85 procent, heel dicht bij het huidige gemiddelde. Het beste resultaat in de Rap-test werd behaald door PC Matic, van PC Pitstop, met een score van 99 procent.

Het AV-Test Institute voert een driedelige test uit, waarbij Bitdefender 6 uit 6 mogelijke punten scoorde voor zowel bescherming als gebruikersgemak en 5,5 voor prestaties. Een totale score van 17,5 die maakt van Bitdefender een topproduct. Avira en Kaspersky scoorden zelf iets beter, met een perfect resultaat van 18 punten.

Bij AV-Comparatives wordt een breed scala aan tests uitgevoerd. We volgen er vijf van. Producten die de test passeren, behalen een standaard certificering. Doen ze het beter of veel beter dan anderen, krijgen ze een Advanced of zelfs een Advanced+ (geavanceerd en geavanceerd plus) certificering. Bitdefender verdiende een Advanced+ in alle vijf tests. Alleen Kaspersky Anti-Virus is het recentelijk gelukt om deze prestatie te evenaren.

Bij Simon Edwards Labs proberen ze, voor testdoeleinden, de wereld van malware zo nauwkeurig mogelijk te simuleren. Doormidden van een capture/replay (vastleggen/herhalen) systeem laten ze elk product een real world web gebaseerde aanval ondergaan. Dit laboratorium certificeert op vijf niveaus, AAA, AA, A, B en C.
Bitdefender en Avast kregen een AA-certificering en werden alleen verslagen door ESET, Kaspersky en Norton die een AAA-certificering behaalden.

MRG-Effitas voert tests uit die iets anders zijn dan de rest. Om de strenge test met Banker Trojan horses (Trojaanse paarden gebruikt om gegevens te stelen van online transacties) van dit laboratorium te passeren, moet een product een perfecte score halen. Iets dat minder dan perfect is wordt als mislukking beschouwd. Een tweede test, die uitgevoerd wordt met een breed scala aan malware, heeft twee doorgangsniveaus. Niveau 1 is voor een product die absoluut alle installatiepogingen van malware blokkeert. Niveau 2 is wanneer een product iets van malware doorlaat, maar zorgt voor volledige verwijdering binnen 24 uur.

Ook hier is al de rest een mislukking. Samen met twee derde van alle geteste producten is de test met banker Trojan horses voor Bitdefender mislukt. In de tweede test heeft Bitdefender, samen met Avast Free Antivirus 2016 (gratis bij AVAST Software), Avira en enkele anderen, niveau 2 behaald.

De enige producten die in alle testresultaten voorkomen van alle vijf de laboratoria die we volgen zijn Avast, AVG AntiVirus Free, gratis bij AVG Technologies, Bitdefender en ESET. Bitdefender heeft uitstekend gepresteerd en een totale laboratoriumscore bereikt van 9,3 punten. Avira Antivirus Free bij Avira en Norton scoorden net iets hoger en Norton kreeg zelfs een 10, de beste score. De score van alle andere producten die we onderzoeken kwamen een beetje in de buurt van Bitdefender.

Zeer goede bescherming tegen malware

Om te ervaren hoe een product omgaat met malware, voeren we altijd onze eigen praktische tests. Wanneer we onvoldoende gegevens krijgen van de laboratoria, is onze eigen test van malware bescherming de enige manier om antivirussoftware met een beetje nauwkeurigheid te beoordelen. In het geval van Bitdefender hebben de laboratoria al duidelijk gemaakt dat het een winnaar is.

In feite, gaf onze praktische malware blokkeertest dezelfde resultaten die we hadden gekregen, een paar maanden eerder, met Bitdefender Antivirus Plus. In sommige gevallen is de opruiming grondiger geweest. Een detectiepercentage van 90 procent en een algemene score van 8,8 punten zijn niet echt bijzonder. Webroot leverde, met dezelfde monsters verzameling, 100 procent detectie en een perfecte score van 10 punten. De detectie van Avast was 100 procent met onze vorige verzameling en een score van 9,7 punten. Wanneer onze resultaten niet overeenstemmen met die van de laboratoria, houden we vooral rekening met hun bevindingen.

Net als de suite producten, functioneert het premium antivirus van Bitdefender standaard in autopilot modus. Hij zorgt dus zelf, voor zover mogelijk, voor de veiligheid zonder de gebruiker te storen. In de premiumproducten kan de autopilot worden uitgeschakeld, maar niet in de gratis producten. Wat we gemerkt hebben is dat de software in een aantal gevallen stilletjes een malwareproces heeft gedood en sporen van malware opgeruimd. Dit heeft weleens een foutbericht veroorzaakt in Windows over zijn onvermogen om toegang te krijgen tot het betreffend bestand.

Voor de uitvoer van de blokkeertest van kwaadaardige URL’s is er iets langer als een uur besteed. In deze test is de web gebaseerde antivirusbescherming uit om de browser weg te houden van een honderdtal zeer verse URL’s die malware hosten. Er is gekeken of de real time antivirus de gevaarlijke lading elimineert tijdens het downloadproces. De gehele test is niet uitgevoerd omdat de onderliggende engine het zelfde is.

Er is een uitgeklede versie gedaan om te controleren of de gratis versie schadelijke URL’s kan verwerken. Met een beschermingspercentage van 90 procent is het resultaat redelijk goed te noemen, beter dan bijna alle concurrenten. Norton heet echter de beste score met 98 procent.

 • Windows

Windows

Besturingssysteem

 • Windows 10, 8.1, 8, of 7 SP1

Minimale systeemvereisten

 • CPU: Intel CORE Duo (2 GHz) of vergelijkbaar
 • Geheugen (RAM): 1,5 GB
 • Beschikbare vrije ruimte op de harde schijf: 800 MB vrije ruimte (2 GB aanbevolen)

Softwarevereisten

 • Internet Explorer versie 10 of hoger

De beste in antiphishing

Ook ‘s werelds beste malware detectiesysteem zal je niet helpen als je te maken krijgt met oplichters en je dan je waardevolle wachtwoorden weggeeft. Phishing websites doen zich voor als banken, online handelaars, gaming websites en zullen hun best doen om te proberen de gegevens van je accounts te stelen. Zo’n website wordt snel betrapt en komt op een zwarte lijst, maar de fraudeurs grijpen gewoon hun voorlopige winst en trekken snel verder.

Om het beschermingsvermogen van een bepaald product tegen dit soort praktijken te bepalen, halen we een aantal phishing URL’s (er zijn website die dat rapporteren) bij elkaar. We proberen URL’s te vinden die zo recent zijn dat ze nog niet geanalyseerd en geverifieerd zijn. De test wordt tegelijk uitgevoerd zowel op het getest product als op Symantec Norton AntiVirus Basic, een winnaar op gebied van antiphishing. En we controleren ook de ingebouwde beveiliging van de browsers Chrome, Firefox en Internet Explorer.

De detectiegraad van Norton wordt bijna nooit geëvenaard. Avast en Qihoo 360 Total Security 8.6 deden het goed en kwamen slechts 1 procentpunt achter Norton. Webroot en Kaspersky verslaan Norton wel, respectievelijk met 1 en 2 procentpunten. Maar de absolute winnaar in deze test is Bitdefender die eindigt 5 procentpunten hoger dan Norton.

Je moet weten dat Bitdefender gericht is om, naast phishing websites, ook andere vormen van fraude en oplichting op te sporen. Het volledig antivirusproduct gebruikt gespecialiseerde iconen voor zaken als escrow-scams (een oplichter die een nep bedrijf opzet om mogelijke klanten af te zetten), online datingscams en websites met piraterij. De gratis versie geeft alleen de melding dat het programma een poging heeft geblokkeerd tot phishing of fraude.

resultaten malware test

Wat is er niet bij?

We hebben verteld wat Bitdefender Free doet, maar de volledige, hoogwaardige Bitdefender Antivirus heeft een veel uitgebreidere lijst met functies. De extra functies gaan we hieronder belichten.

De Bitdefender Wallet component is een basisprogramma, wel volledig, om wachtwoorden te beheren. Hij registreert en herhaalt wachtwoorden, importeert ze van je browsers, genereert sterke wachtwoorden en vult je online formulieren. Hij heeft geen geavanceerde functies zoals twee-factor authenticatie, bijvoorbeeld, of het automatisch updaten van wachtwoorden.

Bitdefender SafePay is een gescheiden, beveiligde desktop ontworpen om je online transacties te beschermen. Alle processen die plaatsvinden in SafePay zijn geïsoleerd van processen op de gewone desktop. De Wifi-Advisor (wifi-adviseur) controleert de beveiliging van je thuisnetwerk en waarschuwt je wanneer je met een onbeveiligd netwerk verbindt. Voor het geval dat het antivirus een vervelend stuk malware niet kan verwijderen, kan je je systeem opnieuw starten in de Rescue Mode (redding modus) om het gevaar buiten Windows af te handelen.

De File Shredder (bestandsvernietiger) laat je gevoelige bestanden definitief verwijderen, zonder enig forensisch herstel mogelijk. Search Advisor, een extensie voor de browser, markeert gevaarlijke websites in de zoekresultaten. En de Vulnerability Scan (kwetsbaarheidsscan) controleert of er ontbrekende beveiligingsupdates zijn en op zwakke Windows wachtwoorden. Er is verder een nieuwe bescherming laag, specifiek voor ransomware, die je gevoelige bestanden zal beschermen. Helaas, bevat de gratis versie geen van deze mooie functies.

Basisbescherming

Zoals je ziet, bevat Bitdefender Antivirus Free Edition niet het rijkdom aan functies die zijn broertje en zusje wel bevatten en zo krachtig maken. Maar het biedt wel dezelfde volledige bescherming tegen malware en tegen kwaadaardige en frauduleuze websites. Indien dat is wat je zoekt, dan hoef je geen geld uit te geven en kan je de bescherming van je systeem aan Bitdefender Antivirus Free Edition overlaten.

AVG AntiVirus Free heeft functies zoals website beoordeling, bestandsvernietiging, actieve blokkering van trackers (volgers van je surfactiviteiten) en een simpele privacy schoonmaker voor de browser. Avast Free Antivirus biedt een wachtwoordmanager, een kwetsbaarheidsscan, systeemverschoning en een ongebruikelijke scanner voor zwakke punten in je netwerk en router. Panda Free Antivirus kan je helpen om ongewenste werkbalken uit je browser te verwijderen. Bovendien scant hij elke usb-schijf die je aansluit en kan usb-schijven inenten tegen besmetting door malware.

AVG AntiVirus Free, Avast Free Antivirus  en Panda Free Antivirus zijn alle drie de keuzes van onze redactie. Ze zijn allemaal gratis en je kan ze dus makkelijk allemaal uitproberen (ook Bitdefender, natuurlijk) voordat je je definitieve gratis beschermer gaat kiezen.Bitdefender Antivirus Free 2019

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}