by lars 

Bitdefender Antivirus Plus 2021

0 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitdefender Antivirus Plus 2021


Bitdefender antivirus programma 2019

Licenties beschikbaar van 1 tot 10 apparaten

Bescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compatibel met:

  • Windows

Bitdefender Antivirus Plus Functies


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden KUNNEN Verschillen Per Besturingssysteem 

Windows Functies

  • Antivirus
  • Anti-phishing
  • Anti-malware
  • Anti-ransomware
  • Realtimedatabescherming
  • Helpmodus
  • Firewall
  • Anti-fraude
  • Gamemodus
  • Auto pilot
  • Bitdefender VPN
  • Bestandsvernietiging
  • Veilig internetbankieren
  • Analyse kwetsbaarheden

Deze versie is alleen geschikt voor Windows, wil jij al jouw apparaten beschermen dan heb je de Multi-device versie nodig.

banner bitdefender


Het is niet altijd even duidelijk waar de scheidingslijn ligt tussen een simpele antivirusprogramma en een volledige beveiligingssuite.

Bitdefender Antivirus Plus bevat, bijvoorbeeld, naast de functies die je standaard bij een antivirus zou verwachten, een passwordmanager, een beveiligde browser, een programma om bestanden veilig te verwijderen, een scanner voor kwetsbaarheden van het systeem, bescherming tegen ransomware aanvallen en nog meer.

Maar je hebt geen firewall, spamfilters of ouderlijk toezicht en andere functies die wel in de suiteproducten van Bitdefender zitten.

Het is gewoon een antivirusprogramma, met veel extra’s en altijd een geweldige keuze als je bescherming zoekt tegen malware.

Voor deze 2019 versie is de prijs niet veranderd. Je betaalt nog steeds 29,99 euro per jaar voor een enkele licentie of 49,99 euro voor 5.

Er zijn veel andere antivirusprogramma’s die een soortgelijke prijs hebben, net onder de 34 euro, zoals Kaspersky en Norton. McAfee heft ook een basisprijs van € 51 per jaar, maar laat je antivirus bescherming installeren op alle apparaten in huis, zowel Windows als Mac OS, Android en iOS.

Installatie en uiterlijk

Bitdefender installeren gaat, zoals bij veel moderne beveiligingsprogramma’s, via een onlineaccount die je moet aanmaken.

Als je ingelogd bent bij Bitdefender Central, voer je je productcode in en downloadt je bescherming.

 Zo simpel is het. Tijdens de installatie zal een snelle scan worden uitgevoerd voor actieve malware die eventueel aanwezig is.

Uiterlijk is het product niet opvallend veranderd sinds de vorige versie.

Het toont vooral witte teksten op een donkergrijze achtergrond. Een verticaal menu aan de linkerkant geeft toegang tot bescherming, privacy, tools, activiteit, meldingen, account, instellingen en support.

Het statuspaneel geeft een rode waarschuwing wanneer de configuratie instellingen het systeem in gevaar kunnen brengen. Het systeem op autopiloot zetten zou alle problemen oplossen.

Laat je autopiloot aan dan kan je altijd het bericht “Your device is protected” (je apparaat is beschermd) lezen, in groen.

Autopilot of automatische piloot is al jaren een belangrijk item van Bitdefender.

In deze modus heb je geen gedoe, het antivirus zorgt zelf voor de beveiliging en verwijdert stilletjes alle gevonden malware.

En als het echt met je wilt communiceren, dan geeft ie een nummer weer op de icoon van meldingen.

In de tabbladen van Protection en Privacy kan je, met een klik, de functiedetails bekijken. Het is hier waar je merkt dat deze antivirus, hoewel rijk aan functies, verschillend is van de beveiligingssuite van Bitdefender.

Bij de functies van Protection wordt het duidelijk dat je moet upgraden om firewall en antispambeveiliging te gebruiken.

Hetzelfde geldt bij Privacy, voor bestandsencryptie, webcam beveiliging en ouderlijk toezicht. Bovendien, zijn de functies in Tools alleen beschikbaar in de top suite van Bitdefender.

statistieken bitdefender

Fantastische laboratoriumscores

De onafhankelijke testlaboratoria hebben allemaal een eigen benadering tot het testproces en de uiteindelijke scores van antivirus producten.

Hoe meer laboratoria dit pakket opnemen in hun tests, hoe completer het beeld dat we krijgen aan de hand van hun testresultaten.

Al de vijf laboratoria die we volgen bevatten Bitdefender in hun testprogramma, een eer die niet alle producten hebben.

Van alle antivirussoftware waarin we geïnteresseerd zijn, worden alleen Avast, AVG, ESET en Kaspersky Anti-Virus door alle vijf laboratoria onderzocht.

SE Labs probeert, tijdens het testen, de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk na te bootsten.

Ze leggen echte kwaadaardige websites vast en ze passen een afspeelsysteem toe waardoor alle producten precies met dezelfde aanval worden geraakt.

SE Labs certificeert de geteste producten op vijf niveaus, AAA, AA, A, B en C. Bitdefender kreeg, samen met een aantal anderen, de topcertificering AAA.

De vele tests die AV-Comparatives regelmatig uitvoert worden door ons gevolgd.

Op voorwaarde dat een product een goed cijfer behaald, is de certificering van dit laboratorium gebaseerd op een standaardniveau. Producten die het beter doen of veel beter dan de standaard behalen het Advanced of het Advanced+ niveau. In de door ons gevolgde tests heeft Bitdefender vier keer Advanced+ verdiend.

Het resultaat van de meeste tests die we volgen is een cijfer of een beoordelingsniveau. MRG-Effitas doet dat anders.

Bij hen is een product goed (bijna perfect functionerend) of een mislukking. Bitdefender heeft de malware banktest van MRG-Effitas doorstaan en een niveau 2 certificering ontvangen.

Dit betekent dat het product niet alle malware aanvallen volledig heeft voorkomen, maar dat het alle aanvallen binnen 24 uur heeft kunnen verhelpen.

Bij het AV-Institute wordt een antivirusproduct op drie gebieden beoordeeld: bescherming, prestaties en gebruiksgemak.

De laatste categorie heeft te maken met het aantal geconstateerde false positives (fout-positieven).

Dit gebeurt wanneer goede programma’s of websites als slecht worden geïdentificeerd.

Een product kan 6 punten per categorie behalen voor een totaal van 18 punten.

Bitdefender haalde bijna de topscore, maar de 5,5 punten in gebruiksgemak hielden de totale score op 17,5.

Virus Bulletin geeft regelmatig het resultaat uit van de RAP test (Reactive And Proactive – reactief en proactief).

Hoewel zijn score ver boven het huidige gemiddelde ligt, waren de prestaties van Bitdifender hier iets minder goed.

Maar de redactie, wanneer we de testlaboratoriumresultaten samenvoegen om een gecombineerde score vast te stellen, geeft niet zoveel gewicht aan de RAP test.

We hebben een formule om de gecombineerde score te krijgen die de resultaten van elk laboratorium weergeeft en vervolgens combineert. Dat gebeurt op een schaal van 0 tot 10 en Bitdefender behaalde een totale score van 9. Dit een score van een top product.

  • Windows

WINDOWS

Besturingssysteem

  • Windows 7 met Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10

Minimale systeemvereisten

  • CPU: Dual Core 1,6 GHz processor
  • Geheugen (RAM): 1 GB
  • Beschikbare vrije ruimte op de harde schijf: 2 GB vrije ruimte

Aanbevolen systeemvereisten

  • CPU: Intel CORE 2 Duo (2 GHz) of gelijkwaardige processor
  • Geheugen (RAM): 2 GB
  • Beschikbare vrije ruimte op de harde schijf: 2,5 GB vrije ruimte

Softwarevereisten

  • Internet Explorer versie 10 of hoger

Integratie met

  • Google Chrome: Minimaal: 34, Aanbevolen: 43
  • Mozilla Firefox: Minimaal: 30, Aanbevolen: 39
  • Internet Explorer: Minimaal: IE 10, Aanbevolen: IE 11

Beschermingstest tegen malware in de praktijk

De beschermingstest tegen malware begint wanneer de map geopend wordt die de huidige set malware monsters bevat.

Bitdefender heeft meteen de monsters bekeken en degenen gecheckt die hij direct herkende. Toch was zijn gedrag niet helemaal duidelijk.

In autopiloot modus werden stilletjes alleen herkende bedreigingen uitgeschakeld. Het aantal bestanden dat afneemt (gerapporteerd door Windows Verkenner) is het enige teken van zijn activiteit.

Toen het afnemen van bestanden stopte, keken we hoeveel monsters achtergebleven waren. Bitdefender had er 55 procent direct verwijderd.

De tests gingen verder en de resterende monsters werden gelanceerd.

De Safe File functie (meer hierover verderop) blokkeerde veel monsters, maar identificeerde ze niet actief als malware.

Daardoor werd de malware detectie beschouwd als niet geslaagd. Een paar monsters glipten helemaal door de beveiliging van Bitdefender en sommigen die Bitdefender gedetecteerd had slaagden erin om malware gerelateerde uitvoerbare bestanden in het testsysteem te plaatsen.

De behaalde detectiepercentage van 75 procent en de score van 7 punten zijn vrij laag. Alle gemiste monsters viel in de categorieën met een laag risico.

Alle monsters in de verzameling worden handmatig geanalyseerd, zodat er kan worden bepaald hoe grondig een antivirusproduct te werk gaat.

Het is een langdurige analyse daarom wordt de zelfde monster set maandenlang gebruikt.

Maar in de antivirus beschermingstest wordt enkelt gewerkt met alleen de allernieuwste malware en Bitdefender deed het in deze test veel beter.

Om te beginnen werd er een feed van recente kwaadaardige urls getest.

Bij de lancering van elke url werd er opgelet hoe de antivirus reageert. Het blokkeren van de toegang tot de url als het elimineren van de malware tijdens het downloaden werd beoordeeld.  

Net zo lang tot dat  de gegevens verzameld zijn van 100 geldige url's waar malware wordt gehost.

80 procent van de monsters werden door Bitdefender op URL-niveau geblokkeerd en het gevaar van malware werd vaak bij naam geïdentificeerd, op de website.

Tijdens het downloaden wiste Bitdefender nog eens 11 procent, met een totale bescherming dus van 91 procent, een score die best goed is. 

Verbluffende bescherming tegen phishing

Bitdefender beschermt tegen kwaadaardige en frauduleuze URL’s op netwerkniveau en zonder toepassing van een browserextensie.

In vroegere test werd er geconstateerd dat Bitdefender, hoewel hij de monsters zelf niet vernietigd, bij aanwezigheid van malware de internetverbindingen blokkeert.

Deze functie werkte goed om toegang tot kwaadaardige URL’s te voorkomen en was zelfs nog beter tegen phishing websites, sites die je inloggegevens proberen te stelen.

Voor deze test werd er online naar de allernieuwste frauduleuze websites gezocht, vooral naar sites die te nieuw zijn om reeds geanalyseerd te zijn geweest en nog niet op een zwarte lijst zitten.

Phishing websites zijn zeer kortdurend. Zodra er een wordt afgesloten, maken de fraudeurs een nieuwe aan. De beste antiphishing programma’s vertrouwen niet zozeer op zwarte lijsten, maar analyseren liever webpagina’s in real time.

Trucs en trends van phishing veranderen continu.

De detectiesnelheid wordt niet gerapporteerd, maar de detectiegraad word vergelijken met die van antiphishing kampioen Norton en met de antiphishing beveiliging die ingebouwd is in Chrome, Firefox en Internet Explorer.

Weinig producten kunnen Norton verslaan en veel van hen zijn meestal beter dan de ingebouwde browsersbeveiliging.

In deze test, behaalde Bitdefender vroeger al de beste score en deed het zelfs 5 procent beter dan Norton.

Nu versloeg Bitdefender Norton volledig, met een detectiepercentage die 10 procent hoger ligt. Zoiets is mogelijk te wijten aan een algemene afname in fraudedetectie van de kant van Norton, maar de prestatie van Bitdefender is en blijft indrukwekkend.

Bitdefender versloeg natuurlijk ook alle drie de browsers.

Markering van de zoekresultaten

Je hoeft niet eens een website te bezoeken om de bescherming te genieten van de TrafficLight analyse van Bitdefender.

TrafficLight markeert zoekresultaten als veilig of gevaarlijk met respectievelijk groene en rode iconen in Google.

Indien je een rode waarschuwingsicoon tegenkomt, kan je erop klikken om alle bijzonderheden te weten te komen.

De pagina die verschijnt vertelt je waarom de site gemarkeerd werd en kan meer dan een dozijn soorten gevaarlijke en frauduleuze sites identificeren.

Phishing sites en websites die malware hosten staan natuurlijk bovenaan de lijst. TrafficLight markeert ook piraterij websites, werkgelegenheid scams (misleiding, oplichting) en klikfraude websites.

Veel scankeuzes

Op de hoofdpagina van Bitdefender kan je een snelle scan voor malware starten.

Op de pagina waar de beveiligingsfuncties staan kan je een volledige systeemscan kiezen. Een snelle scan van het testsysteem duurde minder dan een minuut, maar de volledige systeemscan duurde een uur en 15 minuten, langer dan het huidige gemiddelde van 45 minuten. Het ziet eruit dat Bitdefender de eerste volledige scan gebruikt om latere scans te optimaliseren, want een herhaalscan werd in 40 minuten voltooid.

Weet wel dat een herhaalscan met BullGuard Antivirus maar vijf minuten duurde.

Als je malware tegenkomt die de normale scan weerstaat, zonder je hele systeem uit te schakelen, kan de Rescue Mode (redding modus) van Bitdefender je redden.

Een ISO-image downloaden is niet nodig en je hoeft geen rescue disk te branden of andere acties te ondernemen.

Je selecteert gewoon de Rescue Mode en Bitdefender zal herstarten in een alternatief besturingssysteem, een systeem waarin Windows malware niet bestand is tegen de antivirus scanner van Bitdefender.

Klik op Manage Scans (beheer scans) en je kan aangepaste scans maken of een scanschema instellen.

Je kan een scan laten beginnen bij het opstarten van je systeem of op een bepaald interval plannen van dagen, weken of manden.

Bitdefender zal je systeem op kwetsbaarheden scannen. Maar ook ontbrekende beveiligingsupdates opsporen voor belangrijke applicaties en systeemcomponenten.

McAfee AntiVirus Plus en Avast bieden een soortgelijke functie, maar Bitdefender gaat iets verder, net als Kaspersky en controleert ook het systeem op problemen die door de configuratie van de beveiliging kunnen ontstaan. 

Wifi-advisor en Home scanner

Een wifi-advisor, of wifi-adviseur, in Bitdefender controleert je thuisnetwerk op beveiligingsproblemen.

In de documentatie wordt verteld dat er een waarschuwing verschijnt wanneer je verbinding maakt met een onveilige wifi hotspot (draadloze internettoegang).

Voor wat betreft Bitdefender Home Scanner, oorspronkelijk dachten we dat het automatisch geïnstalleerd werd met het antivirusprogramma. Naar het bleek, de installatie op onze testsysteem vond alleen plaats omdat de Home Scanner al onderdeel was van onze account bij Bitdefender Central. We adviseren om van dit gratis hulpprogramma gebruik te maken. Kort gezegd, het programma geeft een overzicht weer van alle apparaten in je netwerk, inclusief computers, mobiele apparaten en apparaten van het internet of things (internet van dingen). Alle mogelijke aanvallen worden gemarkeerd, met een advies hoe je moet omgaan met kwetsbaarheden.

Ingebouwde bescherming tegen ransomware


Getroffen worden door ransomware kan je hele dag verpesten, of je hele bedrijf. Er zijn verschillende methodes om je tegen ransomware te beschermen. Je kan op specifieke ransomware gedragingen letten of simpelweg zorgen dat er geen onbevoegde wijziging van belangrijke bestanden plaatsvindt. Deze laatste benadering wordt door de Safe Files functie uitgevoerd en heeft zich doeltreffend bewezen tijden het testen.

Standaard, beschermt Safe Files bestanden in de mappen van documenten, afbeeldingen, video’s en op het bureaublad, maar je kan meerdere mappen toevoegen die voor jou belangrijke materiaal bevatten. Safe Files laat bekende, vertrouwde programma’s toe. Wanneer een onbekend proces probeert bestanden te wijzigen die in een beschermde map zitten, blokkeert Bitdefender dit proces en geeft een melding. Mocht het onbekend proces veroorzaakt zijn door een onbekende teksteditor die je zelf hebt geïnstalleerd, dan kan je deze tool laten opnemen in de vertrouwde lijst van Safe Files. Heb je de waarschuwende melding niet zelf veroorzaakt, dan moet je Bitdefender absoluut zijn gang laten gaan om het proces te blokkeren.

Deze functie is getest door een uiterst eenvoudig coderingsprogramma te gebruiken, die we zelf hadden geschreven. Bitdefender blokkeerde zijn toegang zoals verwacht. Hij blokkeerde ook een door ons met de hand geschreven teksteditor die werd toegevoegd. Daarna zijn de echte ransomware monsters aangevoerd. Voor testdoeleinden werd de real time bescherming uit gezet en ook de, op gedrag gebaseerd, Threat Defence (bedreiging afweer) systeem.

Het testsysteem werd geïsoleerd om mogelijke ontsnapping van ransomware te voorkomen en daarna zijn er 6 real world monsters gelanceerd. Bitdefender detecteerde en blokkeerde alle aanvallen. Een paar aanvallen toonden hun los geld eisen en beweerden onze bestanden te hebben versleuteld, dit bleek niet waar te zijn.

Daarnaast is de RanSim ransomware simulator van KnowBe4 uitgeprobeerd.  Safe Files blokkeerde regelmatig zijn toegang, maar dit proces verstoorde zodanig de simulator dat het programma crashte. In een echte ransomware situatie, zou natuurlijk niemand klagen over een antivirusbescherming die de aanvallende processen doet crashen. Safe Files bleek over het algemeen behoorlijk doeltreffend.

resultaten malware test

Wallet voor wachtwoordbescherming

Een functie die men vaker vindt in beveiligingssuites dan in zelfstandige antivirusproducten is de passwordmanager (hoewel Avast Antivirus de passwoordbeheer functie bevat, zelfs in de gratis versie). De wallet (portemonnee) functie van Bitdefender bewaart wachtwoorden, creditcard gegevens en persoonlijke informatie voor gebruik op het web en ook wachtwoorden voor applicaties en wifi-netwerken.

Met uitzondering van een facelift voor de gebruikersinterface, is wallet amper veranderd sinds de vorige versie van Bitdefender. Deze tool vereist nog altijd een zo sterk mogelijk wachtwoord dat los staat van je wachtwoord op Bitdefender Central. Meerdere wallets zijn nog altijd mogelijk, om wachtwoorden voor thuis en op het werk gescheiden te houden, bijvoorbeeld. Inloggegevens worden ook nog steeds vastgelegd tijdens het typen en herhaald, indien nodig.

Op het moment dat je een nieuw account registreert, kan je de wachtwoordgenerator van Wallet gebruiken die standaard wachtwoorden van 15 tekens kan aanmaken uit letters en cijfers. Het is een goede standaardlengte, maar het advies is om ook speciale tekens te gebruiken voor nog sterkere wachtwoorden.

De basisprincipes van wachtwoordbeheer worden door de Wallet functie volledig behandeld, maar meer niet. Wil je geavanceerde functies zoals automatisch wachtwoord wijzigen, twee factoren authenticatie, veilig delen van inloggegevens, moet je een zelfstandig programma voor wachtwoordbeheer aanschaffen.

Safepay voor financiële transacties

Al kijk je alleen naar fail video's en kwakende eendjes, online beveiliging blijft zeer belangrijk. Het wordt zelfs cruciaal wanneer je op een financiële website gaat inloggen. Safepay van Bitdefender schakelt automatisch aan wanneer er gedetecteerd wordt dat je gaat inloggen op de website van een bank of op andere gevoelige websites en biedt een beveiligde verbinding. Je kan het zo instellen dat Safepay alleen voor bepaalde websites in actie komt, maar ook voor alle financiële sites.

Safepay is eigenlijk een geheel eigen bureaublad met ingebouwd een beveiligde browser. Alle processen die zich afspelen op de Safepay bureaublad hebben geen verbinding met de gewone desktop. Safepay ondersteunt natuurlijk Wallet en, indien nodig, mag je Flash installeren. Andere extensies worden niet ondersteund.

Het proces dat de Safepay browser isoleert van de rest zal je beschermen tegen keyloggers en andere spyware die je toetsaanslagen probeert te bemachtigen. Bovendien zal het virtueel toetsenbord ook hardware keyloggers verslaan. Het zal ook voorkomen dat programma’s gevoelige gegevens via schermafbeeldingen vastleggen.

File Shredder zorgt voor veilige verwijdering

Je weet vast ook dat, wanneer je een bestand verwijdert, je het gewoon naar de prullenbak verplaatst. De gegevens van een verwijderde bestand blijven, ook na het legen van de prullenbak, gewoon op je schijf staan tot ze door nieuwe informatie worden overschreven. Maar bestanden waarvan je dacht dat ze veilig vernietigd zijn kunnen vaak via forensische herstelsoftware worden teruggehaald. Wil je bestanden echt en permanent verwijderen, dan heb je een File Shredder nodig, een bestandsvernietiger.

De File Shredder van Bitdefender zal je bestanden driemaal overschrijven voordat hij ze verwijdert. Dit moet voldoende zijn om alle forensische herstelsoftware te verslaan en mogelijk ook dure, op hardware gebaseerd, herstel weerstaan. Klik met de rechtermuisknop op een bestand of map en kies de File Shredder van Bitdefender. Je kan de File Shredder openen en bladeren om bestanden te selecteren om ze permanent te verwijderen. Zeer welkom in de nieuwe versie is de mogelijkheid om bestanden te vernietigen door ze gewoon te slepen en neerzetten op een plek in het venster van File Shredder.

Deze functie gaat vaak samen met bestandsencryptie gepaard. Voor een optimale veiligheid kan je je gevoelige bestanden versleutelen en de originelen vernietigen met de File Shredder. Bitdefender biedt wel de mogelijkheid van encryptie, maar niet op antivirusniveau.

Functies in overvloed

Bitdefender Antivirus Plus biedt beginners een uitstekende bescherming tegen malware. Dit blijkt ook uit de hoge scores van veel onafhankelijke testlaboratoria. De tests hebben bewezen dat Bitdefender zeer doeltreffend is tegen bedreigingen uit het web, waaronder websites die malware en phishing pagina’s hosten. Hij biedt ook zoveel functies die hem bijna als suite kunnen kwalificeren. Bitdefender is al jaren een uistekende keuze.



Bitdefender Antivirus Plus 2019

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}