Hoe staan twee van de beste antivirusprogramma's tegenover elkaar in een onderlinge confrontatie?
Bitdefender Antivirus Plus en Kaspersky Anti-Virus zijn twee van onze best beoordeelde antivirusprogramma's, maar hoe verhouden ze zich in een rechtstreekse strijd om de suprematie?
Om erachter te komen, hebben we vergeleken hoe goed elk programma is in het opsporen van malware, terwijl we ook hun functies hebben bestudeerd en hun prestatie-impact op een computersysteem hebben getest. Daarnaast hebben we hun gebruikersinterfaces serieus onder de loep genomen.
Na meerdere vergelijkingsrondes komt Bitdefender Antivirus Plus (vanaf € 24,99 voor één pc) als winnaar uit de bus, dankzij de overvloed aan handige functies en functies en de gebruiksvriendelijke interface. Kaspersky Anti-Virus (vanaf € 29,99 voor drie pc's) heeft een zeer kleine voorsprong in malwaredetectie en een kleinere systeemimpact.
Malwaredetectie
Om te meten hoe goed elk van deze programma's is in het detecteren van malware , hebben we de resultaten gebruikt van twee onafhankelijke producttestlaboratoria, AV-TEST in Duitsland en AV-Comparatives in Oostenrijk.
Deze bedrijven testen producten van ongeveer 20 toonaangevende antivirusmerken door een tsunami van malware op computersystemen te gooien en vervolgens te meten hoeveel bestanden worden gevangen en hoeveel onopgemerkt blijven.
Bijna elke maand stelt AV-Comparatives computers met 64-bits Windows 10 bloot aan de nieuwste online malware in wat het lab zijn "real-world" beschermingstests noemt tegen de nieuwste online malware.
AV-TEST gebruikt twee benchmarks: het valt systemen aan met gloednieuwe "zero-day" malware die nog niet eerder is gezien (waarvoor geavanceerde detectiefuncties nodig zijn), maar stelt ook computers bloot aan "wijdverspreide" malware die is ontdekt en geïdentificeerd in de afgelopen vier weken (wat kan worden opgemerkt door bekende malware "handtekeningen" te matchen). De evaluaties van AV-TEST duren elk twee maanden en gebruiken 64-bits Windows 10.
De producten van Bitdefender en Kaspersky Lab die door beide laboratoria zijn getest, waren niet de exacte die we hier vergelijken. In plaats daarvan waren het de "tussenliggende" suites, Bitdefender Internet Security en Kaspersky Internet Security, die een aantal meer functies bieden dan hun goedkopere tegenhangers.
Maar omdat elk merk één malware-detectie-engine gebruikt voor al zijn Windows-producten, zouden de beschermingsresultaten voor alle productlijnen hetzelfde moeten zijn.
Bitdefender behaalde vier onberispelijke detectiepercentages van 100% in de Windows 10-evaluaties van oktober 2021 van AV-TEST tegen zowel zero-day als wijdverbreide malware. Kaspersky deed hetzelfde. Het enige verschil was dat Bitdefender een enkele fout-positieve registreerde - een goedaardig item dat ten onrechte als malware werd getagd - terwijl Kaspersky er geen had.
De detectiepercentages waren hetzelfde in de twee vorige rondes van AV-TEST-evaluaties, detectiepercentages van 100% over de hele linie.
De verschillen zaten opnieuw in de fout-positieve percentages: Bitdefender behaalde 12 in november/december en acht in september/oktober. Kaspersky registreerde slechts één in de eerste en nul in de laatste.
Dit alles wijst erop dat de malwaredetectie-engine van Kaspersky beter is "afgestemd" dan die van Bitdefender en een scherper gevoel heeft wanneer iets kwaadaardig is dan wanneer niet. (Het is niet altijd gemakkelijk te zeggen.) De detectie-engine van Bitdefender lijkt te overcompenseren om ervoor te zorgen dat het geen malware mist.
Het verschil was minder uitgesproken in de tests van AV-Comparatives, waar de twee meer gelijk waren. In de tests van februari tot maart 2021 ving Bitdefender 99,7% van de malware op en detecteerde het vier valse positieven, terwijl Kaspersky 99,2% procent ving en nul valse vlaggen opwekte.
In de vorige ronde van AV-vergelijkende tests, van juli tot oktober 2020, ving Bitdefender gemiddeld 99,6% van de malware op met vier valse positieven, terwijl Kaspersky een detectiepercentage van 99,7% had met twee valse positieven.
Ondanks deze warrige uitslag moeten we deze ronde toch aan Kaspersky geven op basis van de AV-TEST resultaten.
Winnaar: Kaspersky Anti-Virus. Bitdefender is goed, maar Kaspersky is beter.
Gebruiksgemak en installatie
Bitdefender Antivirus Plus en Kaspersky Anti-Virus delen vergelijkbare installatieprocessen, maar ze verschillen in hun interfaceontwerp.
Als u de software downloadt en online betaalt met een creditcard, wordt u door een van beide aangemeld voor automatische verlenging en wordt uw kaart opnieuw belast wanneer uw betaalde abonnement afloopt. Deze functie is een gemak of een ergernis, afhankelijk van uw perspectief, maar kan na installatie worden uitgeschakeld.
Het installatieproces van elke suite duurt ongeveer 5 tot 6 minuten en is verdeeld over twee secties.
Bitdefender maakt ook een verborgen partitie op de C-schijf, de Rescue Environment genaamd, die de hardware kan herstarten naar een nieuwe versie van Windows 10 en ernstig geïnfecteerde computers kan opschonen.
Kaspersky biedt een reddingsschijf aan die in Linux opstart om hetzelfde te doen - hij kan worden gedownload en op optische schijven worden gebrand of op USB-drives worden geïnstalleerd.
Beide programma's bieden statusupdates op hun startschermen, inclusief de mogelijkheid om scans meteen handmatig te starten.
(Dat is misschien niet nodig omdat beide programma's alle systeemactiviteit op de achtergrond bewaken.) Bitdefender plaatst ook een handige statuswidget rechtsonder op het bureaublad die altijd kan worden uitgevoerd.
Als de reddingsomgeving en statuswidget niet genoeg waren om Bitdefender een voorsprong te geven, verdoemt Kaspersky's saaiere, enigszins niet-overeenkomende lay-out het. De Kaspersky-schermen zien er beter uit dan een paar jaar geleden, maar ze hebben veel witruimte die onroerend goed verspilt. Bitdefender Antivirus heeft een goed samengestelde lay-out die de gebruiker meer controle geeft.
Winnaar: Bitdefender Antivirus Plus. Het ziet er vriendelijker uit en is gebruiksvriendelijker.
Invloed op systeemprestaties
De impact van Bitdefender en Kaspersky op de Excel-benchmarktest eindigde, zowel nadat elk programma was geïnstalleerd als tijdens actieve scans. De Excel-test controleert hoe snel een systeem 20.000 namen kan matchen met 20.000 adressen in een spreadsheet.
Na de installatie, maar voordat een actieve scan werd gestart, vertraagde Bitdefender Total Security, het opgevoerde broertje van Bitdefender Antivirus Plus, het testsysteem met 19%, een vrij aanzienlijke hoeveelheid. Daarentegen vertraagde Kaspersky Total Security de zaken met slechts ongeveer 12%.
De resultaten van de actieve scans volgden hetzelfde patroon.
Tijdens een volledige scan van Bitdefender voltooide de Excel-test het proces in 13,8 seconden, een vertraging van 32,7% ten opzichte van de pre-installatiebasislijn van 10,4 seconden. Tijdens de volledige scan van Kaspersky eindigde onze benchmark in 12,9 seconden, bijna een seconde voor op de Bitdefender-test en een vertraging van 26,5% ten opzichte van de pre-installatiebasislijn van 10,2 seconden.
Kaspersky behaalde opnieuw een overwinning met zijn quick scan, waarbij de Excel-test eindigde in 12,4 seconden, of 21,6% langzamer dan de baseline. Tijdens de volledige scans van Bitdefender eindigde de Excel-test in 13,6 seconden, 30,8% langzamer dan de basislijn.
Winnaar: Kaspersky Anti-Virus. Kaspersky heeft duidelijk de lichtere touch.
Beveiligingsfuncties
Bitdefender Antivirus Plus en Kaspersky Anti-Virus bieden elk tal van beveiligingsfuncties. Een van de belangrijkste is een speciale verdediging tegen ransomware , en beide producten ondernemen stappen om onmiddellijk kopieën te maken van bestanden die worden aangevallen, zodat ze kunnen worden hersteld als de originelen zijn versleuteld.
Bitdefender Antivirus Plus en Kaspersky Anti-Virus delen verschillende handige functies, waaronder een netwerkscanner om potentieel schadelijke apparaten te detecteren, automatische blokkering van koppelingen naar bekende phishing-websites en een schermtoetsenbord waarop u met uw muis op "toetsen" tikt om keylogging-malware te verijdelen .
Hoewel het virtuele toetsenbord van Kaspersky op zichzelf staat, maakt dat van Bitdefender deel uit van de veilige Safepay-browser, die gebruikers beschermt door extensies te beperken en schermafbeeldingen uit te schakelen tijdens het bezoeken van sites voor online bankieren en winkelen.
U krijgt geen vergelijkbare veilige browser in Kaspersky Anti-Virus; u moet upgraden naar Kaspersky Internet Security.
De unieke eigenschap van Kaspersky Anti-Virus is dat het uw pc controleert op de aanwezigheid van "stalkerware", spyware die vaak wordt gebruikt door jaloerse echtgenoten of snuffelende werkgevers om u in de gaten te houden.
Aan de andere kant controleert Bitdefender Antivirus Plus uw systeem op noodzakelijke updates en verouderde software, blokkeert online trackers in webbrowsers en meet de beveiliging van de wifi-netwerken waarmee u verbinding maakt.
Winnaar : Bitdefender Antivirus Plus. Het heeft gewoon meer handige beveiligingsfuncties.
Extra kenmerken
Elk van deze antivirusoplossingen biedt functies die u misschien niet beschermen, maar die wel handig zijn. Zowel Bitdefender Antivirus Plus als Kaspersky Anti-Virus bieden een "spelmodus" zodat u een game kunt spelen of een film kunt kijken zonder dat het programma uw activiteit onderbreekt.
Bitdefender Antivirus Plus biedt gebruikers ook een bestandsvernietiger voor het veilig verwijderen van gevoelig materiaal, en een onbeperkte wachtwoordbeheerder waarmee u complexe, moeilijk te kraken wachtwoorden kunt maken en beheren.
De Bitdefender-wachtwoordbeheerder heeft één groot nadeel: het werkt alleen op Windows. Bitdefender heeft gezegd dat de wachtwoordbeheerder kan worden geport naar iOS en Android, maar heeft een Mac-versie uitgesloten.
Ondertussen is de wachtwoordbeheerder op Kaspersky Anti-Virus beperkt tot slechts 15 sets gebruikersnamen en wachtwoorden. Het is een teaser voor de volledige stand-alone Kaspersky-wachtwoordbeheerder, die € 15 per jaar kost, maar misschien de moeite waard is.
De meeste van de beste wachtwoordmanagers kosten twee keer zoveel, en Kaspersky's werkt op zowel Windows, Macs, iOS als Android.
De Wi-Fi-scanner van Bitdefender, die in de vorige sectie werd genoemd, is ook een verleiding om u ertoe te brengen de VPN-service van Bitdefender te gebruiken. U krijgt dagelijks 200 MB VPN-gegevens om gratis te gebruiken met Bitdefender Antivirus Plus, waarna u € 40 per jaar moet betalen.
Kaspersky Anti-Virus gaat dit tegen met 300 MB eigen gratis VPN-gegevens per dag, en de onbeperkte service kost slechts € 30 per jaar. (Zowel Bitdefender als Kaspersky's VPN's zijn goedkoop in vergelijking met de meeste van de bekendste VPN-services .)
Over het algemeen biedt Bitdefender Antivirus Plus een groter aantal functies dan Kaspersky Anti-Virus direct uit de doos, zelfs als de producten van Kaspersky een beetje beter zijn als je eenmaal extra hebt betaald.
Winnaar : Bitdefender Antivirus Plus. Het hebben van een ingebouwde bestandsvernietiger en onbeperkte wachtwoordbeheerder geeft het een voorsprong.
Conclusie
Hoewel Kaspersky Anti-Virus een kleine voorsprong heeft op malwaredetectie en een iets groter voordeel op systeemimpact, worden deze gecompenseerd door de algemene gebruiksvriendelijkheid van Bitdefender Antivirus Plus.
Bitdefender Antivirus Plus geeft u niet alleen meer waar voor uw geld met een solide set extra beveiligingsfuncties en handige tools, maar het heeft ook een meer intuïtieve, toegankelijke interface.