by lars 

Browser redirect virus? Zo kun je het verwijderen!

0 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Browser redirect virus? Zo kun je het verwijderen!

​Waarom verwijst je webbrowser opeens door naar een ongewenste webpagina en hoe kan je dit stoppen? Hier vind je vijf eenvoudige manieren om de Google redirect virus (ook omleiding virus genoemd) uit je webbrowser te verwijderen.

Als je wel eens de startpagina van je webbrowser op onverklaarbare wijze hebt zien wijzigen naar een zoekpagina waarvan je nog niet eerder had gehoord (of zelfs Google.com), of als je merkt dat de standaard zoekmachine in de zoekbalk van je browser is gewijzigd, dan is de kans groot dat je slachtoffer bent geworden van een browser redirect virus. Er is eigenlijk niet zoiets als een echte 'browser redirect virus', maar ontelbare software die je webbrowser kan kapen en hem naar een andere pagina omleiden dan de pagina die je wilt bereiken.

Sommigen noemen het virus, anderen ongewenste software of een browser hijacker (browserkaper). We zullen hierover niet gaan debatteren, maar je helpen om je browser te verschonen en de orde in je systeem te herstellen.

​Waarom bestaan ​​browser redirect virussen?

Inhoudsopgave

Zoals bij alle malware gaat het hier ook om geld. De mensen die dergelijke ongewenste software propageren, doen dit om inkomsten te genereren via Google zoeken of een andere zoekmachine. Elke keer dat je via Google zoekt zullen advertenties verschijnen. Zo genereert elke zoekopdracht geld voor iemand.

Websites kunnen Google zoeken (gepersonaliseerd) gebruiken om de zoekervaring op hun eigen pagina's te verbeteren en een beetje extra inkomsten te genereren. Dus wanneer je een website zoekt en Google-advertenties ziet op de resultatenpagina, is het mogelijk dat ze Google aangepast zoeken (gepersonaliseerd) gebruiken.

Op zijn eenvoudigste niveau gebruikt browser redirect 'malware' deze functionaliteit om je naar een gepersonaliseerde zoekpagina te leiden en vervolgens kleine hoeveelheden geld te genereren elke keer dat je die pagina als zoekpagina gebruikt en advertenties worden vertoond. Die vervelende virusachtige zoekbalken en pagina's zoals Delta en Babylon gaan nog een stap verder. Ze bouwen legitieme zoekmachine-functionaliteit in hun eigen 'zoekmachines' en tonen advertenties die ze zelf verkopen. Over het algemeen, gaat het hier niet om hoogwaardige advertenties voor eersteklas producten.

Om je te dwingen om hun zoekdiensten zo vaak mogelijk te gebruiken kunnen de vele varianten van de redirect virus de startpagina van je browsers wijzigen. Ze knoeien met de zoekmachines. Je kan zelfs merken dat de browser snelkoppelingen en Windows host-bestanden van je pc worden aangepast zonder je bewuste toestemming, hoewel je mogelijk onbewust op een EULA (End User License Agreement – eindgebruiker licentieovereenkomst) hebt geklikt toen je een programma probeerde te installeren die legitiem en nuttig leek.

Software op je pc of laptop die acties uitvoert waarvan je niets weet is geen goed idee. En dit kan erger worden dan alleen een beetje irritatie. Deze software  verzamelt mogelijk je wachtwoorden, accountnamen en thuisadressen. En je weet echt niet meer waar je aan begint wanneer je op een link klikt die op een geïnfecteerde site zit.

Hoe raak je een browser redirect virus kwijt?

Zoals bij het verwijderen van ongewenste browserwerkbalken, zijn er verschillende acties die je kan ondernemen en we raden je aan om ze allemaal te proberen. Voer ze uit in de volgorde die we hebben ingesteld. Iets dat je absoluut moet doen is een virusscan, omdat het elke verdere infectie kan isoleren. Maar om de irritante symptomen die je naar deze pagina hebben gebracht op de juiste manier op te lossen, moet je op zijn minst ook je browserinstellingen wijzigen en de ongewenste werkbalken en extensies verwijderen.

1. Scan en verwijder malware


We gaan ervan uit dat je antivirus up-to-date is. Is dat niet het geval, zorg ervoor. Nu meteen!

Als je eenmaal zeker bent dat je de juiste software hebt geïnstalleerd, gebruik het om te scannen en om alle malware te verwijderen die wordt gevonden. Vervolgens voer je een tweede schoonmaakronde uit. Dit is niet zo eenvoudig als de installatie van een tweede antivirus- of beveiligingssuite. Dergelijke programma's zijn niet ontworpen om samen te werken en zullen andere beveiligingssoftware vaak ten onrechte als malware identificeren. In plaats daarvan kunnen we Malwarebytes 'Anti-Malware Free gebruiken. Deze is vrije software en is bedoeld om als tweede virusscan te worden uitgevoerd. Installeer en voer Malwarebytes uit om te zorgen dat de infectie is verwijderd.


2. Verwijder browser extensies en werkbalken


In de Google Chrome Browser klik op de drie verticale stippen in de rechterbovenhoek en kies vervolgens Meer hulpprogramma's... en daarna Extensies (je kan ook chrome://-extensies typen in de adresbalk). Klik op Verwijderen onder de extensie(s) die je wilt verwijderen.

Extensies in Chrome Browser

​In Firefox klik op de drie horizontale balken in de rechterbovenhoek en kies Add-ons of druk op Ctrl-Shift-A. Klik nu op Extensies in het menu aan de linkerkant en klik op Verwijderen naast de items die je wilt verwijderen.

Mozilla Firefox uitbreidingen

​In Microsoft Edge klik op de drie horizontale stippen (rechtsboven) en kies Extensies in het menu. Plaats je muisaanwijzer op degene die je wilt verwijderen, klik op het tandwielpictogram en klik vervolgens op de knop Verwijderen.

Extensies in Edge

3. Wijzig je startpagina('s)

Als het virus de startpagina van je webbrowser heeft gewijzigd, moet je dit handmatig herstellen. Hier is hoe:

Chrome
Klik op het pictogram in de rechterbovenhoek van het scherm (het zijn drie verticale stippen). Ga naar Instellingen en scrol omlaag naar Bij opstarten en zorg ervoor dat Een specifieke pagina of reeks pagina’s openen is ingeschakeld. Klik vervolgens op Een nieuwe pagina toevoegen en typ het URL-adres van je gewenste home page of startpagina.

Firefox 
Klik op de drie horizontale lijnen, rechtsboven. Kies Voorkeuren en vervolgens Startpagina, links in het nieuw venster. Rechts, bij Startpagina en nieuwe vensters, klik op het pijltje naast de standaard instelling (Firefox-startpagina) en kies aangepaste URL’s… Hier kan je het URL-adres plakken of intypen die je graag  als startpagina wilt gebruiken.

Internet Explorer
Ga naar Extra, Internetopties. Typ of plak nu het adres in het veld voor je startpagina en klik op OK.

4. Verander de standaardbrowser en verwijder ongewenste zoekmachines

Chrome
Klik op de drie verticale stippen (zoals in de vorige sectie) en scrol omlaag naar Zoekmachine. Gebruik eenvoudigweg het vervolgkeuzemenu om een zoekmachine te kiezen.

Chrome browser zoekmachine instellingen

​Firefox
Open het menu (de drie horizontale lijnen) en kies Voorkeuren. Klik op Zoeken in het menu aan de linkerkant en gebruik de vervolgkeuzelijst onder Eén-klik-zoekmachines om degene te kiezen die u zoekt.

Zoekmachine selecteren in Firefox

​Microsoft Edge
Microsoft wil niet dat je iets anders dan zijn eigen zoekmachine Bing gebruikt, dus maakt het iets moeilijker om de zoekmachine te veranderen.

Ga eerst naar de website van de gewenste zoekmachine en klik vervolgens op de drie horizontale stippen, kies Instellingen en vervolgens Geavanceerde instellingen bekijken. Scrol omlaag naar Privacy en Services en klik Zoekprogramma wijzigen. Je zou de naam moeten zien van de zoekmachine die je bezocht, zolang deze de 'OpenSearch'-standaard ondersteunt.

Edge zoekmachine instelling
Bing zoekmachine

5. Optioneel: browserinstellingen herstellen


Je webbrowsers zouden nu weer in sprankelende vorm moeten zijn, maar laten we extra voorzichtig zijn en dit even checken. Installeer CCleaner, een gratis hulpprogramma. Lanceer dit programma en klik Analyze (analyseer) en vervolgens Run Cleaner (Cleaner uitvoeren) wanneer de analyse is voltooid.

Ga naar Tools, Opstarten en zoek door elk tabblad. Klik op Uitschakelen en verwijderen bij elk item dat 'zoeken' bevat in de titel of bestandsnaam.


6. Optioneel: herstel Windows hosts-bestand en reset proxy-instellingen


virus verwijderen van de computer


Voor bijna iedereen is de redirect virus nu iets dat tot het verleden behoort. Maar als je er zeker van wilt zijn dat je helemaal schoon bent, raden we je aan om ook de volgende taken uit te voeren.

Eerst moet je het Windows Hosts bestand herstellen. Als je niet weet hoe het moet, kan je het beter overlaten aan een expert. Maar, zoals we zullen uitleggen, kun je Kladblok openen met beheerdersrechten door met de rechtermuisknop op Kladblok te klikken in het menu Start en kiezen Als administrator uitvoeren. Open nu het Hosts-bestand, dat je hier kan vinden: C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts.

Kopieer voordat je iets anders doet het volledig bestand en plak het in een ander tekstdocument dat je op je bureaublad opslaat, met dezelfde bestandsnaam als het hosts-bestand. Dit is voor het geval dat je met je wijzigingen iets verpest. Dan kan je het oorspronkelijke hosts-bestand vervangen met dit document.

Verwijder alle vermeldingen die er ongeveer zo uitzien: '000.00.00.00 botcrawl.com' of '0 00.00.00.00 google.com'. Ze verschijnen als toevoegingen onderaan het bestand. Bewaar nog eens het hosts-bestand.

Laten we ten slotte de proxy-instellingen van elke browser repareren, zodat de Google redirect virus je browser beslist niet meer kan gijzelen.

Om dit te doen met IE, start Internet Explorer en ga naar Extra, Internetopties. Klik op het tabblad Verbindingen, kies Local Area Network (LAN) Instellingen, deselecteer alle items en druk op OK. (Als je op het werk bent, laat je liever helpen door de netwerkbeheerder).

In Chrome ga, zoals eerder, naar Instellingen. Klik op Geavanceerd en blader omlaag naar het gedeelte Systeem. Klik op Proxy-instellingen openen. Hetzelfde venster verschijnt als voor Internet Explorer, dus hetzelfde doen als hierboven is aangegeven: verwijder het vinkje bij Gebruik Proxy server voor je LAN en klik op OK.

In Firefox klik op de drie strepen rechtsboven en ga naar Voorkeuren. Blader naar Netwerkinstellingen en klik op Instellingen. In Verbindingsinstellingen zet een vink bij Geen proxy en klik daarna op OK. (Nogmaals, als je op het werk bent, is dit iets waarvoor je beter hulp kan vragen aan de netwerkbeheerder).

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}