by lars 

De juiste manier om je computer te scannen op malware

0 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De juiste manier om je computer te scannen op malware

​Bevrijd je computer van Trojaanse paarden, virussen, spyware en meer...

Een volledige en correcte scan van je computer op virussen en andere malware zoals Trojaanse paarden, rootkits, spyware, adware, wormen, etc. is vaak een zeer belangrijke stap voor het oplossen van problemen. Een "eenvoudige" virusscan is niet langer voldoende.

Veel vormen van malware veroorzaken of maskeren ogenschijnlijk niet-gerelateerde Windows- en pc-problemen zoals een Blue Screen of Death​, problemen met DLL-bestanden, crashes, vreemde activiteit op de harde schijf, onbekende schermen of pop-ups en andere serieuze Windows-problemen. Het is dus belangrijk, om veel problemen op te lossen, dat je tijdens het werk je computer goed op malware controleert.

Hoeveel tijd heb je nodig? Een pc goed scannen op virussen en andere malware is simpel en kan meerdere minuten of langer duren. Hoe meer bestanden je hebt en hoe langzamer je computer is, des te groter de tijd die de scan in beslag zal nemen.

logo van windows defender

​Je computer scannen op virussen, Trojaanse paarden en andere malware

Let op: deze algemene stappen voor het scannen en verwijderen van malware uit je pc gelden voor de besturingssystemen Windows 10, Windows 8 (inclusief Windows 8.1), Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

1. Download en voer het Microsoft Windows hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software uit.

Deze gratis door Microsoft verstrekte tool voor het verwijderen van malware zal niet alle gevaren vinden, maar zal wel controleren op specifieke, "veel voorkomende malware" en is dus een goed begin. Mogelijk is een hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software al geïnstalleerd. Als dit het geval is, moet je het bijwerken via Windows Update zodat het ook de nieuwste malware kan vinden.

Een manier om het scanproces te versnellen, is door tijdelijke bestanden te verwijderen, zodat het anti-malware-programma niet alle onbelangrijke gegevens hoeft te scannen. Hoewel het niet gebruikelijk is, indien het virus in een tijdelijke map zit opgeslagen, kan hij hierdoor mogelijk worden verwijderd nog voordat je de scan start.

2. Update de antivirus/antimalware software die op je computer is geïnstalleerd.
Voordat je een volledige scan op malware/virussen uitvoert, moet je ervoor zorgen dat de virusdefinities up-to-date zijn. Deze regelmatige updates vertellen je antivirussoftware hoe je de nieuwste virussen op je pc kan vinden en verwijderen.

Definitie-updates gebeuren meestal automatisch, maar niet altijd. Sommige malware zal specifiek van deze functie gebruikmaken als onderdeel van de infectie! Zoek naar een knop Bijwerken of een menu-item om de controle- en updateproces voor je antivirusprogramma te starten (je kan ook updates typen in het zoekvenster onder de loep).

Geen virusscanprogramma geïnstalleerd? Download er nu een! Er zijn verschillende gratis antivirusprogramma's beschikbaar, zoals van AVG en Avast, bijvoorbeeld en er is echt geen excuus om er geen een geïnstalleerd te hebben. Kies een antivirusprogramma die bij je past en blijf daarbij. Het lijkt vaak een goed idee om meerdere antivirusprogramma's tegelijkertijd uit te voeren, maar in werkelijkheid kan dat problemen geven en moet worden voorkomen.

3. Voer een volledige virusscan uit op je computer.
Als je toevallig een andere niet voortdurend (niet altijd aan) antimalware-tool hebt geïnstalleerd, zoals SUPERAntiSpyware of Malwarebytes, voer die dan ook uit na de virusscan.

LET OP: doe niet de standaard, snelle systeemscan die mogelijk niet veel belangrijke onderdelen van je pc nakijkt, maar een volledige systeemscan. Controleer dat je elk deel van elke afzonderlijke harde schijf en andere opslagapparaten scant die op je computer zijn aangesloten.

Belangrijk: Zorg in het bijzonder dat elke virusscan zowel de Master Boot Record (MBR) omvat als de Boot sector en alle toepassingen die momenteel in het geheugen worden uitgevoerd. Dit zijn bijzonder gevoelige delen van je computer die de gevaarlijkste malware kunnen bevatten.

​Kan je niet inloggen op je computer om een ​​scan uit te voeren?

Het is mogelijk dat je computer zodanig is geïnfecteerd dat je niet langer kan inloggen bij het besturingssysteem van je pc. Er zijn serieuzere virussen die voorkomen dat het besturingssysteem wordt gestart, maar je hoeft geen zorgen te maken omdat je een aantal opties hebt die nog steeds zullen werken om de infectie toch te verwijderen.

Gezien dat sommige virussen in het geheugen worden geladen wanneer de computer voor het eerst opstart, kun je proberen in Veilige modus je Windows systeem te starten. Dat zou verhinderen dat virussen automatisch worden geladen wanneer je voor het eerst inlogt en je kan vervolgens de bovenstaande stappen volgen om ze te verwijderen.

Start Windows in de Veilige modus met netwerkmogelijkheden als je de tool nog niet hebt gedownload van Stap 1 of als er geen antivirusprogramma is geïnstalleerd. Je hebt netwerktoegang nodig om bestanden van internet te downloaden.

Een andere optie om op virussen te scannen wanneer je geen toegang hebt tot Windows is het gebruik van een gratis bootable (opstartbaar) antivirusprogramma. Dit zijn programma's die worden uitgevoerd vanaf draagbare apparaten zoals schijven of USB-sticks die een harde schijf op virussen kunnen scannen zonder het besturingssysteem helemaal te starten.

Meer hulp bij het scannen van virussen en malware

Als je de hele computer hebt gescand op virussen, maar vermoedt dat hij nog steeds is geïnfecteerd, probeer hierna een gratis virusscanner on-demand (een programma dat je alleen uitvoert wanneer je het zelf wilt). Als vervolgstap zijn deze tools geweldig indien je vrij zeker bent dat je computer nog steeds is geïnfecteerd, maar je geïnstalleerde antivirusprogramma het virus niet kan vinden.

Een online virusscan, met tools zoals VirusTotal of Metadefender is nog een volgende stap die je kan nemen, zeker in situaties waarin je een goed idee hebt over welk bestand(en) mogelijk geïnfecteerd zijn. Hiermee zijn de kansen om het probleem op te lossen minder, maar is zeker te overwegen als laatste redmiddel. Bovendien is zoiets gratis en vrij gemakkelijk te doen.

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}