by lars 

De 5 beste gratis softwarepakketten voor de internetbeveiliging van Windows pc’s

0 Comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • De 5 beste gratis softwarepakketten voor de internetbeveiliging van Windows pc’s

​Wanneer het om systeembeveiliging gaat, beschikken Windows gebruikers over drie mogelijkheden: de ingebouwde Windows Defender gebruiken, beveiligingssoftware van derden installeren of zich helemaal geen zorgen maken over de beveiliging (de laatste optie is niet mogelijk als je de Home versie gebruikt van Windows 10). De weg die je gaat kiezen kan van cruciaal belang zijn.

Welke beveiligingsprogramma zou je moeten kiezen als gebruiker van Windows 10?

Inhoudsopgave

Windows 10 heeft zijn eigen ingebouwde beveiligingstool, maar heeft toch een extra virusscanner nodig om je gegevens en je ervaring online veilig te houden. Maar welke beveiligingssoftware moet je installeren als je Windows 10 hebt?

We hebben al eerder geschreven dat we Windows Defender goed genoeg vinden, maar wanneer je veiligheid op het spel staat, vind je goed genoeg nog voldoende?
We hoeven echt geen onnodige risico’s te lopen…

Daarom presenteren we hier de vijf beste gratis beveiligingssuites voor Windows, allemaal voorzien van antivirus, malware bescherming en met real time beveiligingsfuncties. Een aantal van hen mist een firewallfunctionaliteit, maar je kan dit altijd aanvullen met een gratis firewall van derden.

qihoo 360

360 Total Security

360 Total Security is een gratis beveiligingssuite geproduceerd door Qihoo, het toonaangevend Chinees beveiligingsbedrijf. Hoewel er mensen zijn die aarzelen om software uit China te gebruiken, als je bent bereid om ze het voordeel van de twijfel te gunnen, zal je merken dat 360 Total Security je verwachtingen kan overtreffen.

De software van Qihoo is beschikbaar als volledig pakket (360 Total Security) en als gereduceerde, lichtere versie (360 Total Security Essentials).

De Essentials versie bevat antivirus, malware bescherming, sandboxing, veilig online winkelen en real time bescherming tegen invasie van je privacy, tegen gevaarlijke gedownloade bestanden, geïnfecteerde externe schijven, registerkapingen en meer.
De volledige versie heeft optimalisatietools voor het systeem en kan spam en andere ongewenste rommel verwijderen.

360 Total Security heeft een bijzonder slanke interface. De navigatie is gemakkelijk, hij is mooi om te zien en modern genoeg om een professionele look uit te stralen. En dat is meer dan je kan zeggen van de meeste veiligheidssuites, zelfs de betaalde.

360 Total Security is ook beschikbaar voor Android en we vinden hem een van de beste tools om je apparaat te beveiligen en infecties van mobiele malware te verwijderen.

De functies in een oogopslag:

 • Antivirus en malware bescherming met meerdere engines.
 • Programma’s draaien in een beveiligde ‘sandbox’ omgeving
 • Real time bescherming tegen keyloggers, tegen gevaar op externe schijven, kwaadaardige websites, registerkapingen en webcam spionnen.
Logo van Avira

​Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus (niet te verwarren met AVG of Avast) in een van de beste gratis opties momenteel beschikbaar. Hij wint het regelmatig van de grote namen in de beveiliging, inclusief Kaspersky, Norton en McAfee, zoals blijkt in de vergelijkende tests over de werkelijke doeltreffendheid die onderzoekslaboratoria zoals AV-Comparatives uitvoeren.

Je krijgt meer dan je zou verwachten. De scanner tegen virussen en malware biedt handmatige en real time bescherming tegen allerlei gevaren. Om up-to-date te blijven, gebruikt de scanner een database in de cloud en beschermt je ook tegen nieuwe en opkomende bedreigingen.

Wat we ook mooi vinden van Avira is dat het detecteert en blokkeert potentieel ongewenste applicaties, gebundelde programma’s die liften mee met installatieprogramma’s en komen in je systeem terecht zonder dat je het weet.

Om te profiteren van functies zoals detectie van gevaarlijke websites en blokkering van advertentie trackers, kan je de gratis Avira extensie voor browsers installeren (beschikbaar voor Chrome, Firefox, Opera en IE).

De functies in een oogopslag:

 • Antivirus blokkeert malware, trojaanse paarden, wormen en spyware.
 • Real time bescherming is gebaseerd op een zeer up-to-date database in de cloud.
 • Blokkeert ongewenste gebundelde programma’s binnen installatieprogramma’s
 • Browser extensie biedt nog meer beschermende functies.

​Outpost Security Suite

Outpost Security Suite heeft op ons grote indruk gemaakt omdat het zo uitgebreid is voor wat betreft de aangeboden functies. Er is een Pro versie die toch niet zo veel beter is (biedt bescherming tegen identiteitsdiefstal), maar de gratis versie is echt niet gebrekkig of beperkt. De gratis software is een ware deal.

De antivirus functie scoort beter dan de meeste gratis alternatieven, zowel wat betreft de detectiesnelheid als de prestaties. De real time bescherming houd je systeem veilig voor bestanden, foto’s, video’s en email berichten (er is een scanfunctie voor de mail). Het programma biedt ook een eigen configureerbare firewall.

Outpost Security Suite beschikt over een zogenaamde “Auto-Learn” modus (automatische leermodus) die eigenlijk niet zo nuttig is als het klinkt. Deze modus uitzetten is een optie, maar je kan overspoeld worden door meldingen elke keer dat je een programma installeert of uitvoert.

De functies in een oogopslag:

 • Snelle antivirusbescherming met een hoog detectievermogen
 • Ingebouwde firewall om onbevoegde toegang van buiten te voorkomen
 • Proactieve bescherming tegen virussen en installatieprogramma’s
 • Mail scanner die inkomende berichten en bijlagen controleert voor virussen

Let op: Outpost Security Suite is momenteel alleen beschikbaar voor Windows 8.1. Er wordt gewerkt aan de ondersteuning van Windows 10, maar is nog niet bekend wanneer de upgrade beschikbaar zal zijn.

Comodo Internet Security

Comodo is een bedrijf dat veel in de beveiligingswereld heeft geïnvesteerd. Een groot deel van hun aanbod is beveiligingssoftware voor internet, maar ze houden zich ook bezig met computeronderhoud, DNS-hosting, SSL-certificaten, backup van gegevens en zelfs beveiligde versies uitgeven van Firefox en Chrome.

De mensen van Comodo zijn al jaren beveiligingsdeskundigen, een garantie dat hun producten de moeite waard zijn en dat ze niet opeens onverwacht zullen verdwijnen.

Comodo Internet Security is zeer goed voor een gratis softwareproduct. Comodo kan bestaande malware besmettingen verwijderen, inclusief spyware, rootkits en zelfs van zombiecomputers (computers met internetverbinding, die zijn overgenomen door een hacker, computervirus of trojaans paard.) die je medeplichtig maken in botnetaanvallen.

De beveiligingssuite van Comodo is niet de snelste en ook niet het meest gebruiksvriendelijke, maar hij doet zijn werk en doet het goed. De interface zou nog kunnen worden verbeterd, hoewel het al stukken beter is dan jaren geleden.

De functies in een oogopslag:

 • Antivirus, antispyware en rootkit bescherming.
 • Firewall beschikt over een geheugenbuffer om beter tegen aanvallen te reageren.
 • Programma’s en bestanden zitten in een beschermde sandbox omgeving.
 • Filter aanwezig voor gevaarlijke websites en onbetrouwbare softwareverkopers.
 • De game modus stopt alle andere processen tijdens het gamen
Banner panda security software

Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus is een relatief nieuw product die veel aandacht en populariteit aan het winnen is. Los van de aparte naam, bevat hij de drie winnende elementen van beveiligingssoftware: hij heeft amper invloed op het systeem, hij is makkelijk te leren en gebruiken en hij is zeer doeltreffend in het beschermen van je apparaat.

Panda Free Antivirus kon niet eenvoudiger. Ontworpen met “installeer en vergeet” in het achterhoofd, hij heft weinig instellingen om mee te spelen. Het programma blijft uit de weg en dit is fijn voor mensen die wat minder ervaren zijn. Indien je een eenvoudigere oplossing zoekt dan Bitdefender, dan is dit het wel.

Als je hem vergelijkt met betaalde pakketten, kan Panda een beetje beperkt lijken. Geen bescherming van online winkelen, geen backup van gegevens, geen bestandenversleuteling, geen systeemoptimalisatie, maar wat hij doet en dat is real time beschermen tegen malware en spyware, doet ie zeer goed.

De functies in een oogopslag:

 • Bescherming tegen malware, spyware en externe apparaten
 • Up-to-date malware definities dankzij de database in de cloud
 • Filtering en analyse van URL’s voor een goede internetbescherming
 • Af en toe pop-ups die vragen om te upgraden

Welke beveiligingssoftware gebruik je?

De keuze van onze redactie gaat naar 360 Total Security, maar alle andere producten in dit artikel kunnen ook zeer geschikt zijn voor je. Het hangt helemaal af van wat je nodig hebt, wat je niet zonder kan en hoeveel vertrouwen je hebt in de fabrikanten van deze producten.

Online is er nog veel informatie te vinden over deze en andere beveiligingspakketten. Welke product vertrouw je het meest? Waarom? Deel je mening en ervaring met familie en vrienden en op de vele forums op internet.

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}