De beste gratis virusscanners getest

  • Home
  • /
  • De beste gratis virusscanners getest
1234567
Panda.comAvast.comAvg.comAvira.comAdaware.comZonealarm.com
Panda Dome Free AntivirusGratis virusscanner van AVASTavg gratis virusscannerAvira antivirus scannerFree antivirus van AdawareFree antivirus met firewall
PandaAvastAvgAviraAd-AwareZoneAlarm
ReviewReviewReviewReviewReviewReview
BesturingssystemenAndroid, WindowsAndroid, iOS*, Windows, MacAndroid, iOS*, Windows, MacAndroid, iOS*, Windows, MacWindowsWindows
Functies
Real-timeanalyse
Browser Protectie××××
Tune UP *××××
Firewall×××××
Ouderlijk Toezicht××××××
Niet Storen Modus×××
Auto Updates××
Email Scan×××××
VPN *××××
Netwerk scanner××××
Webcam bescherming×××××
Bezoek WebsiteBezoek WebsiteBezoek WebsiteBezoek WebsiteBezoek WebsiteBezoek Website

 

Virusscanners zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Sommige virusscanners zijn al ingebouwd in je Windows computer. Als je dan een computer koopt, ben je al tot zekere hoogte beschermd tegen virussen, spyware, en andere malware. Andere virusscanners moet je downloaden van het internet. De gedownloade virusscanners kunnen betaald zijn, maar veel aanbieders kiezen er ook voor een gratis proefperiode te geven. Daarnaast zijn er zelfs virusscanners die helemaal gratis zijn. Hier lees je welke virusscanner je de beste bescherming kan geven en krijg je tips voor het downloaden van een gratis virusscanner.

 

Voldoende bescherming is belangrijk

Inhoudsopgave

Iedereen maakt gebruik van het internet. Helaas is het internet niet alleen een bron van informatie en entertainment, maar ook een bron van gevaarlijke bestanden. Als je de verkeerde links aanklikt, loop je het risico om kwaadaardige software op je pc te krijgen. Een virus of andere malware kan veel schade op je computer aanrichten. Je kunt bijvoorbeeld bestanden verliezen doordat ze beschadigd worden, je computer is niet meer op te starten, of je persoonlijke gegevens lopen gevaar.

Om te voorkomen dat je gevaar loopt, is het verstandig om een goed antivirusprogramma op je computer te hebben. Een goede gratis virusscanner zorgt ervoor dat je pc op meerdere manieren beschermd is tegen gevaren. Door een scan uit te voeren kom je er achter of je pc geïnfecteerd is. Kwaadaardige virussen worden dan gedetecteerd en onschadelijk gemaakt. Een ander belangrijk onderdeel van antivirus software is de firewall. Deze is constant actief en zorgt ervoor dat gevaarlijke bestanden niet vanaf het internet op je computer kunnen komen. Wil je graag een firewall? dan kom je al snel in de betaalde total security pakketten.

 

Een overzicht van gratis virusscanners

Als computergebruiker wil je natuurlijk maximale beveiliging. Het fijnste is als je ook nog eens geen geld hoeft te betalen voor antivirus software. Gelukkig zijn er op het internet genoeg gratis anti-virus scanners te vinden. Hoewel deze programma’s gratis te downloaden zijn zorgen ze wel voor volwaardige bescherming. Het is daarbij wel belangrijk dat je de virusscanner downloadt van de site van de aanbieder, of van een andere erkende downloadsite. Anders kan het gebeuren dat je kwaadaardige software binnenhaalt van een verkeerde site. Hieronder zie je een overzicht van betrouwbare programma’s. Hier bij zijn Sophos Home en Qihoo 360 total security niet inbegrepen maar hier is al wel een review van te lezen door op de links te klikken.

Panda Free Antivirus

PandaOver het algemeen staat Panda bekend om antivirus programma’s waar je voor moet betalen. Toch bieden ze ook een gratis antivirus programma aan dat je pc goed kan beschermen. Je moet hierbij wel rekenen op minder opties dan bij de betaalde variant, maar de gratis variant zal je voldoende beveiliging geven.

De antivirus software van Panda werkt via de cloud. Dit houdt in dat je een internetconnectie nodig hebt om van de beveiligingssoftware gebruik te maken. Doordat het programma constant verbonden is met het internet kun je in ieder geval altijd rekenen op een up-to-date antivirusprogramma. Wordt er ergens op de wereld een nieuw soort malware gevonden, dan zal de software van Panda er alles aan doen om jouw pc tegen dit bestand te beschermen.

Avira Free Antivirus

aviraEen van de hoogstgewaardeerde antivirusprogramma’s is die van Avira. Avira heeft zowel een gratis versie als verschillende betaalde versies. Avira wordt door veel mensen gekozen, omdat het niet alleen voor goede beveiliging zorgt, maar ook erg handig in gebruik is. Net als de antivirus software van Panda maakt Avira Antivirus gebruik van cloud technologie. Daarmee blijft de software altijd actueel. Met de periodieke controle van Avira Free Antivirus kun je er op rekenen dat je computer ook op de lange termijn vrij van virussen blijft.

 

Avast! Free Antivirus

avast Op het gebied van antivirus producten is er één aanbieder die misschien wel het meest wordt gebruikt. Avast heeft inmiddels miljoenen gebruikers van zowel de betaalde als kosteloze variant. Een voordeel van de software van Avast is dat het een erg complete malwarebescherming biedt. Waar veel virusscanners alleen kijken naar de algemene soorten malware, controleert Avast Antivirus Free ook op vervelende extensies. Voor een gratis antivirusprogramma is het dus een zeer goede en complete keuze.

 

AVG antivirus

logo van avgAls je volledige bescherming voor je computer wilt, kun je ook kiezen voor AVG. Met AVG is je pc beschermd tegen virussen, spyware, en andere malware. Een voordeel is dat je ook Mac en Android van antivirus software kunt voorzien. Dat is nog niet alles: AVG is één van de eerste software programma’s waarbij je met de gratis versie ook bescherming op afstand kunt uitvoeren. Door via je mobiel je computer aan te sturen, scan je de pc op gevaarlijke bestanden. De virussen worden dan automatisch verwijderd. Als die opties nog niet genoeg zijn, kun je altijd uitbreiden naar de pro versie.

 

Zone Alarm Free + Firewall

logo van zoneAlarmOp de vraag welk antivirusprogramma je het beste kan gebruiken zullen veel mensen het volgende antwoord: Zone Alarm Free. Hoewel de naam een beetje anders is dan de hierboven genoemde programma’s, is het een zeer goede virusscanner. Dat blijkt wel uit het grote aantal mensen dat dit gratis antivirus product gedownload heeft.

Wat de Zone Alarm Free + Firewall software anders maakt dan andere programma’s is dat het zowel aanvallen binnen als buiten je netwerk tegengaat. Dit houdt in dat je niet alleen beschermd bent tegen hackers op het internet, maar ook tegen gevaren op je eigen computernetwerk. Deze antivirus software heeft daarnaast goede functies om je identiteit geheim te houden en internetverkeer te maskeren. Het enige nadeel is dat wanneer je een hoge gevoeligheid instelt, er ook goede programma’s geblokkeerd kunnen worden. De software van Zone Alarm doet in ieder geval alles wat je van een dergelijk programma zou verwachten.

Overige gratis programma’s

Een goede manier om een virusscanner gratis te gebruiken is door een proefperiode te nemen. Sommige antivirus ontwikkelaars geven je de kans om een antivirus programma een tijdje gratis te proberen. Zo’n gratis versie beschermt even goed als de betaalde variant, en je hebt dan de keuze om alsnog voor de betaalde variant te kiezen. Let er wel op dat sommige aanbieders je vragen om je bankgegevens door te geven. Als dit het geval is, kun je er op rekenen dat je zelf de proefperiode moet stoppen. Anders loop je het risico toch nog aan een (duur) abonnement vast te zitten.

Naast de programma’s die we eerder hebben genoemd zijn er nog meer aanbieders die een gratis softwarepakket in huis hebben. Misschien heb je wel eens van Norton of Bitdefender gehoord. Ook deze antivirus programma’s worden vaak goed beoordeeld. Als je niet weet welke keuze je moet maken kun je eens een bezoek leveren aan de sites van de verschillende aanbieders.

 

Is een gratis virusscanner voldoende?

De reden dat we hier alleen gratis virusscanners behandelen is dat veel mensen gewoon simpel geen budget hebben voor een antivirus programma. Je kunt je daarbij wel afvragen of de beste gratis virusscanner wel voldoende is. De meeste gratis virusscanners missen verschillende opties die betaalde varaianten wel aanboord hebben. Als je liever kiest voor een goede dan een goedkope scanners zou je eens kunnen kijken naar bijvoorbeeld Norton Security, Bitdefender antivirus plus of Bullguard.

Het belangrijkste bij gratis antivirus programma’s is dat je altijd de laatste updates hebt. Sommige programma’s updaten niet uit zichzelf. Het is dan ook verstandig om bij het downloaden van je antivirus programma te kijken of de jouwe dit wel doet. Zo niet, dan kun je het beste eens per maand een handmatige update uitvoeren.

Er worden regelmatig zowel betaalde als gratis anti virusscanners getest. Wat je dan merkt is dat de gratis versie op zichzelf al complete beveiliging geeft. Het grote verschil is dat de betaalde versie wat handiger in het gebruik is. Ook kun je er op rekenen dat betaalde versies effectiever zijn in het tegengaan van phishing mails. Dit zijn mails waarbij mensen om bijvoorbeeld je pincode vragen. Betaalde versies zijn doorgaans beter in het tegengaan van zulke bedreigingen. Kortom, is een gratis virusscanner veilig? De basis is aanwezig maar wil je meer zekerheid en bijvoorbeeld een safe pay omgeving voor veilig online bankieren dan kom je in een betaalde scanner uit.

 

Twee scanners dubbel zo veilig?

Een andere vraag die je vaak hoort is of slim is om meer dan één virusscanner op je systeem te hebben. Hier kunnen we kort over zijn: in plaats van dat twee antivirus programma’s voor dubbele veiligheid zorgen, wordt het er juist slechter op. Meerdere virusscanners kunnen elkaar tegenwerken, doordat ze elkaars software als gevaarlijk zien.

Heb je al een antivirusprogramma op je computer maar wil je liever een andere installeren? In dat geval is het slim om eerst het oude programma te verwijderen. Zorg ervoor dat je in de tussentijd niet naar onveilige websites gaat. Anders zou het zomaar kunnen voorkomen dat je opeens niet weerbaar bent tegen bedreigingen. Wanneer je je oude virusscanner hebt uitgezet of verwijderd, kun je zorgeloos de nieuwe installeren.

 

Windows Defender.

logo van windows defenderAls je een Windows computer hebt, krijg je er meestal een ingebouwd beveiligingspakket bij. Bij oudere versies van Windows heet dit Microsoft Security Essentials, bij nieuwere versies staat het bekend onder de naam Windows Defender. Dit is dan ook de versie die je bij de huidige versie, Windows 10, zit. Deze anti-virus-oplossing wordt door AV-Test beoordeeld met een gemiddelde waardering.

In plaats van een matig scorende ingebouwde scanner kun je natuurlijk ook voor een goede gedownloade variant gaan. De compleetste  en beste gratis antivirus zullen je namelijk meer beveiliging geven dan een standaard ingebouwde variant. Hoewel de software van Windows regelmatig wordt geüpdatet, wordt het nog wel eens bekritiseerd op gebruiksgemak en detectie van malware. Gedownloade virusscanners zijn vaak ook effectiever in het verwijderen van virussen, doordat ze afkomstig zijn van gespecialiseerde bedrijven. Of het programma nu gratis of betaald is, de gedownloade software is speciaal ontwikkeld om de antivirus software van Windows te overtreffen.

 

Conclusie

Alles bij elkaar kunnen we nu wel de volgende vraag beantwoorden: is een gratis virusscanner veilig genoeg? We hebben het hiervoor al een beetje laten doorschemeren, maar het antwoord is dus ‘ja’. Een gratis virusscanner downloaden is meestal een goede oplossing als je geen hebt geld hebt om te betalen voor deze software. Zorg er wel altijd voor dat je het programma downloadt vanaf een erkende site. Er zijn sites op het internet die zich voordoen als veilige uitgevers van software. In werkelijkheid haal je dan een virus in huis als je daar een download start. Om dit te voorkomen kun je het beste op de site van de ontwikkelaar kijken. Deze sites zijn zelf ook altijd goed beveiligd, wat te zien is aan de toevoeging van ‘https’ voor de URL.

Het belangrijkste om te doen is bij jezelf nagaan wat je wensen zijn op het gebied van antivirus software. Wil je vooral een goede bescherming, wil je de mogelijkheid hebben zelf instellingen aan te passen? Sommige programma’s geven je meer opties dan andere. Betaalde versies zijn over het algemeen flexibeler, maar het is maar de vraag of je die extra functies nodig hebt. Is een gratis antivirus scanner voldoende voor je pc? Wij vinden van wel; wat voor jou de beste is ligt dus wel een beetje aan je voorkeuren.