by lars 

Heimdal PRO 2019

0 CommentsBescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compa​ti​​​​bel met:

 • Window​​​​s

​Heimdal PRO 2019 Functies

Inhoudsopgave


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden Verschillen Per Besturingssysteem 

Windows Functies

 • check
  Antivirus
 • check
  Anti-phishing
 • check
  Anti-malware
 • check
  Anti-ransomware
 • check
  ​Veilige webbrowser
 • check
  Gamebooster
 • check
  ​Stopt datalek
 • check
  ​Automatische updates
 • check
  ​Firewall
 • check
  ​Bestanden scanner
 • ​Cloud scanner
 • ​Simpele installatie
 • ​Makkelijk in gebruik
 • ​Veilig software installeren
 • ​24/7 support
 • ​30 dagen niet goed geld terug


​Een hoogwaardige softwaretoepassing met aanzienlijke en unieke mogelijkheden voor netwerkbewaking. Zelfs zonder een antivirusengine wordt Heimdal PRO door bedrijven hoog gewaardeerd. Particuliere gebruikers moeten mogelijk iets verder reiken om de extra kosten te rechtvaardigen.

Ondanks een overvolle markt voor beveiligingssoftware, slaagt Heimdal er nog steeds in
een overtuigend bewijs te leveren waarom je zijn PRO beveiligingssoftware het overwegen meer dan waard is.
Heimdal PRO is geen antivirusprogramma, maar een uniek product dat in een zeer kleine niche past op het gebied van veiligheidsverbetering en netwerkmonitoring. Hoewel de basisprijs een beetje hoog kan zijn voor particuliere kopers, wordt de software betaalbaarder door kortingen die vaak worden aangeboden, waardoor het een goede aankoop is voor bijna iedereen.
Met Heimdal PRO kun je:


• Kwetsbare applicaties automatisch updaten
• Je netwerk automatisch scannen op inkomende en uitgaande bedreigingen
• Je netwerkverkeer scannen op verdachte activiteiten die gerelateerd zijn met malware, zoals zeroday aanvallen en financiële fraude


De applicatie heeft echter een duidelijke beperking. Met Heimdal kan je geen malware van je computer verwijderen en je kan je computer ook niet scannen op virussen in de traditionele zin van het woord. In plaats daarvan vult Heimdal de beperkte, maar nog altijd functionele rol van actieve bescherming voor de eindpunten van je netwerk tegen verdachte activiteiten. De software zorgt er ook voor dat sommige van je meest kwetsbare programma’s up-to-date worden gehouden met de nieuwste beveiligingspatches.

Daartoe speelt Heimdal goed samen met de traditionele antivirusopties, door gebieden te verbeteren waar antivirusprogramma's vaak zwak zijn en proactief beveiligingslekken te dichten die doorgaans worden genegeerd door de meeste fabrikanten van antivirussoftware. 

Vanuit een grotere perspectief is Heimdal ontworpen om je softwaretoepassingen te beveiligen voordat ze een probleem worden. Dit gebeurt door je netwerk te bewaken tegen inbraken van moeilijk te detecteren "tweede generatie" malware.
Met de optie voor een gratis proefperiode van 30 dagen en een no-nonsense aanmeldingsproces, is het moeilijk om een ​​reden te vinden om Heimdal niet op zijn minst een proefrit te geven. Het is mogelijk dat je de werkelijke prijs een beetje hoog vindt als je al antivirussoftware hebt gekocht met sommige functies die vergelijkbaar zijn met die van Heimdal. Maar Heimdal combineert echt goed met zowel gratis als betaalde antivirusoplossingen in situaties waarin er beveiligingslekken in je netwerk zijn.

​Het Heimdal aanmeldingsproces

Bij de redactie geven we de voorkeur aan een top-down (van hoog naar laag) benadering bij het beoordelen van antivirussoftware. Deze methode begint met ongetwijfeld het belangrijkste deel, het betalings- en aanmeldingsproces. In het verleden hebben we een aantal antivirusprogramma's gevonden die deze belangrijke stap bewust in verwarring brengen. Een verwarrend aanmeldingsproces leidt er vaak toe dat de consument betaalt voor onnodige en ongewenste extra’s en dat een aantal gebruikers per ongeluk zich aanmelden voor automatische verlengingen.

Heimdal vereenvoudigt niet alleen het aanmeldingsproces, maar biedt ook geen add-ons voor zijn producten. Alle functies van de software zijn inbegrepen bij de prijs die je betaalt wanneer je de software koopt. Bovendien kun je kiezen of je automatisch wilt verlengen of niet nog voordat je uitcheckt. Heimdal verbergt of camoufleert deze optie niet.

Als je je bedrijf aanmeldt voor Heimdal PRO, kun je de bedrijfsgegevens (factuuradres en btw-nummer) invoeren, zodat Heimdal een factuur voor je zal maken. Indien je een tegoedbon voor het programma hebt ontvangen, kun je die informatie invoeren voordat je doorgaat naar de kassa.

Over het algemeen is het aanmeldingsproces voor Heimdal PRO een van de duidelijkste die we hebben meegemaakt. Met ondubbelzinnige prijzen, geen add-ons en een voor de hand liggende locatie om automatische verlenging te selecteren of deselecteren, laat Heimdal al vanaf het aanmeldingsproces zien dat de service bedoeld is om kwaliteitsbescherming te bieden zonder spelletjes te spelen met je portemonnee.

Minimale systeemvereisten

Heimdal PRO is speciaal gebouwd voor Windows-computers en -apparaten. Deze software is alleen beschikbaar voor Windows-pc's met Windows 7 tot en met 10, evenals de Microsoft .NET Framework-versie 4.6.1. De systeemvereisten zouden erop wijzen dat Heimdal PRO meer is meer ontworpen als een bedrijfsapplicatie voor kleine tot middelgrote bedrijven dan voor persoonlijk consumentengebruik. Toch zouden particulieren veel waarde vinden in deze software en geen problemen hebben om het ook te gebruiken.

Gezien Heimdal PRO geen traditioneel antivirusprogramma is, heeft het ook veel minder impact op systeembronnen. Voor de installatie heeft Heimdal een minuscule 25 MB vrije schijfruimte nodig. Om te functioneren vereist de software ook lokale beheerdersrechten en internettoegang. De internettoegangsvereiste is met name omdat de twee functies van Heimdal PRO, netwerkbewaking en software up-to-date houden geen zin zouden hebben zonder een internetverbinding.

 • Windows

Windows

Besturingssysteem

 • Windows 7
 • Windows 8.1
 • Windows 8
 • Windows 10

Minimale systeemvereisten

 • Beschikbare vrije ruimte op de harde schijf: ​25 MB vrije ruimte
 • Internet toegang

​Installatie en instellingen

Door zich te focussen op snelheid en eenvoud, is het installeren en instellen van Heimdal PRO extreem snel. Na het downloaden moet je een installatielocatie kiezen. Vervolgens zal Heimdal PRO je leiden door slechts twee snelle installatiestappen.

Software updates

Een van de belangrijkste functies van Heimdal PRO zijn de stille, automatische updates voor de applicaties van je pc. Heimdal PRO bied je de mogelijkheid om te kiezen welke apps je wilt controleren en automatisch bijwerken. Je kan Heimdal PRO instellen op de modus "Autopilot" of "Custom” (gepersonaliseerd). Autopilot selecteert automatisch je gedownloade applicaties en werkt ze voor je bij. Custom zal sommige van je applicaties nog steeds automatisch updaten naar de nieuwste versies, maar het is aan jou te kiezen welke apps de updates zullen ontvangen.

Beveiligingsmeldingen

De tweede belangrijke functie die Heimdal PRO biedt, is netwerkbewaking. De service controleert je internetverkeer op kwaadaardige activiteiten. Tijdens het installatieproces stelt Heimdal PRO je in staat te beslissen welke soorten meldingen je wilt ontvangen. Als je meer informatie wilt over wat deze meldingen daadwerkelijk doen, klik je op de kleine blauwe "i" voor meer informatie. Je kan ook een voorbeeld krijgen van hoe elke melding eruit kan zien door op het groene oogsymbool te klikken naast elk type updatestatus.

Let op! De "Balloon notification” (ballonnenmelding) uitschakelen maakt het onmogelijk om de andere meldingen te schakelen. Heimdal PRO geeft in het begin van het instellingsproces geen indicatie waarom dit het geval is. Als je echter een van de aanvullende statusmeldingen wilt wijzigen, moet je deze optie aan laten.

Als je klaar bent met het omschakelen van de meldingsstatus en kiest welke apps automatisch worden bijgewerkt, is de configuratie voltooid. Heimdal PRO is eenvoudig genoeg om in te stellen en te gebruiken en je kan, op dit punt, het venster sluiten en het programma stil op de achtergrond laten werken.

Interface

Gebruikers zullen de interface van Heimdal PRO verrassend eenvoudig vinden. Dit komt vooral omdat, zoals gezegd, Heimdal PRO geen antivirusprogramma is. Hoewel het wel een bewakingsfunctie heeft die je netwerk controleert op schadelijke activiteiten die vaak voorkomen bij malware, kan het geen malware van je systeem verwijderen. Heimdal PRO heeft een beperkte maar gerichte reeks functies, resulterend in een zeer duidelijke interface.

Bij het openen van de software worden gebruikers door Heimdal PRO een "Overzicht" -scherm gepresenteerd dat rapporten weergeeft over de systeemgezondheid. Als er geen problemen zijn, zie je groen over het venster. Als iets niet goed of fout is, zie je geel of rood, afhankelijk van de ernst van het rapport.

Gebruikers kunnen schakelen tussen drie extra schermen voor respectievelijk "Traffic Scanning" (verkeer scannen), "Malware Engine" en "Patching System". Veel van wat je in deze extra schermen zal vinden, zijn instellingen die je kan in- of uitschakelen tijdens het eerste installatieproces.

Door te klikken op "Activity Reports” (activiteitenrapporten) bovenaan het venster zijn meer gedetailleerde activiteitenrapporten beschikbaar, terwijl aanvullende instellingsopties worden bereikt via het tandwielsymbool in de rechterbovenhoek.

Niets over de Heimdal PRO-interface is verwarrend en de opties zijn ook makkelijk te vinden. Gezien Heimdal PRO voornamelijk is ontworpen om op de achtergrond te worden uitgevoerd, is over het algemeen heel weinig dat gebruikers kunnen doen met de interface behalve rapporten ontvangen en bekijken, instellingen wijzigen en handmatig software of software-updates installeren indien van toepassing.

​Heimdal PRO beveiligingsfuncties

Er zijn twee belangrijke functies die Heimdal PRO biedt, automatische updates van softwaretoepassingen en netwerkbewaking.

Automatische software updates

Er zijn weinig antivirusprogramma’s die je geïnstalleerde applicaties automatisch bijwerken. Deze vaak over het hoofd geziene bedreiging van de veiligheid vereist echter aandacht. Het online marktplaats Spiceworks schreef over de gevaren van het gebruik van end-of-life (EOL) -software (software die niet langer wordt ondersteund door de maker) met nadruk op het gevaar van een kwetsbare beveiliging. Zoals Spiceworks schrijft: "Een firewall en antivirus bieden onvoldoende bescherming tegen niet-traceerbare softwarelekken die hackers snel zullen misbruiken."

Hoewel Heimdal PRO geen updates biedt voor EOL-software, zal het actief zoeken naar beveiligingspatches naar de momenteel geïnstalleerde applicaties. Dit omvat Adobe Acrobat, dat volgens gegevens van CVE Details het grootste aantal verschillende beveiligingslekken heeft. Gezien de alomtegenwoordigheid van Acrobat in het bedrijfsleven (de wereld draait immers nog steeds op Pdf’s), is het bijwerken van de software een essentiële beveiligingsmaatregel.

Heimdal PRO toont 10 verschillende mogelijke statussen voor je software, waaronder:

 • Bijgewerkt
 • Verouderd
 • Nieuwere versie gedetecteerd
 • Wordt gedownload
 • Fout bij downloaden
 • Wordt geïnstalleerd
 • Fout bij installatie
 • Probeer het handmatig opnieuw
 • Contact opnemen met ondersteuning
 • Geen bewaking

Elk van deze statussen heeft een duidelijk gemarkeerd symbool aan de linkerkant van het scherm van het updatesysteem om verwarring te voorkomen.
Er zijn verschillende vragen met betrekking tot de automatische updatefunctie, waaronder:

 • Hoe werkt het updatesysteem?
 • Hoe vaak ontstaan softwarepatches?
 • Met welke softwaretoepassingen werkt het?
 • Zijn de updates opdringerig?

Software updatesysteem van Heimdal PRO uitgelegd

Software updaten met Heimdal PRO is eigenlijk vrij eenvoudig. Met behulp van de bibliotheek met ondersteunde software kun je selecteren welke software je wilt laten controleren door Heimdal PRO. Het zal graven in je geïnstalleerde applicaties, op zoek naar versie- en patchnummers. Heimdal PRO zal vervolgens die informatie vergelijken met wat momenteel online beschikbaar is.

Als Heimdal PRO constateert dat er een nieuwe update is voor je software of een nieuwere versie, zal deze patch automatisch op de achtergrond worden gedownload en geïnstalleerd.

Wanneer een update beschikbaar is, laat Heimdal Pro je dit weten via een melding rechtsonder op je scherm. Het zal je ook laten weten via de interface op het "Patching System" scherm. Waar relevant, wordt een symbool weergegeven dat aangeeft welk type probleem de huidige software heeft (zoals "Verouderd" met een rood uitroepteken of "Nieuwe versie" met een geel uitroepteken).

Mocht er iets fout gaan met het updateproces, dan zijn er ook symbolen die dat aangeven. Zodra het downloaden begint, zal Heimdal PRO een ellipsteken naast de vereiste applicatienaam tonen.

Updatefrequentie en compatibiliteit van applicaties

Door naar het instellingenscherm te gaan (groen tandwielsymbool in de rechterbovenhoek), kun je instellen hoe vaak Heimdal PRO je applicaties zal scannen en controleren op nieuwe software. De vooraf ingestelde tijd is 120 minuten, elke twee uur een scan dus. Helaas kun je deze frequentie niet lager zetten, wel hoger. De maximale instelbare tijd tussen scans is 1440 minuten (24 uur). Dat is een gebruikelijke scanfrequentie voor beveiligingssoftware.

Om het updatesysteem op de proef te stellen, hebben we verschillende oudere versies van diverse applicaties gedownload. Met behulp van de website Oldversion.com installeerden we verouderde versies van een aantal populaire programma's: Mozilla Firefox, Acrobat Reader, DirectX en Opera.

Na het downloaden en installeren van de oudere softwareversies, startten we de Heimdal PRO applicatie en controleerden we de instellingen van het updatesysteem. Heimdal PRO registreerde de oudere versie van Firefox en gaf, onder "status", een rood uitroepteken aan. De andere drie softwaretoepassingen werden niet geregistreerd, waardoor we ons moesten afvragen hoe effectief deze functie kan zijn als niet al de geïnstalleerde programma’s worden geregistreerd.

Later ontdekten we dat Heimdal PRO wel nota had genomen van de verouderde Acrobat Reader, maar zonder een klacht te vermelden op de interface. In plaats daarvan heeft het programma zowel Firefox als Acrobat geruisloos bijgewerkt naar hun nieuwste versies.
Bovendien heeft de software, een paar dagen na de eerste software-patch, de Chrome browser bijgewerkt, hoewel hij niet was gedownload om te worden getest.

In het gedeelte "Aanbevolen software" van het scherm Software Patches, bevat Heimdal PRO een lange lijst van 70 applicaties die je rechtstreeks vanuit de Heimdal PRO-interface kan installeren. Dit zijn ook de toepassingen die Heimdal PRO controleert op patches en versie-updates. Het programma laat ook weten dat hij 99 procent van de "voor de veiligheid kritische applicaties" zal bijwerken. We kunnen aannemen dat dit de applicatie lijst betreft die door Heimdal wordt aangeboden.

​Zijn software updates ingrijpend?

Nadat Heimdal PRO een aantal dagen te hebben getest, zijn we geen opdringerig gedrag tegengekomen bij het bijwerken van de software. Trouw aan zijn woord, voert Heimdal PRO dit proces geruisloos op de achtergrond uit. Behalve de meldingen (die je kan uitschakelen), is het gemakkelijk om het in te stellen en te vergeten, om zo te zeggen.

Zelfs nadat Heimdal PRO onze Chrome-browser had bijgewerkt, werd onze werkstroom niet onderbroken. De update gebeurde op de achtergrond en vereiste niet dat we onze browser moesten sluiten. Dit is mogelijk anders wanneer Heimdal PRO een nieuwe versie van een applicatie moet installeren in plaats van alleen een beveiligingspatch.

Door middel van testen vonden we het toepassen van patches uiterst functioneel, met als grootste beperking het extreem kleine aantal applicaties dat Heimdal PRO daadwerkelijk monitort. Die beperking is mogelijk een groot probleem als je ervan uitgaat dat Heimdal PRO wordt gebruikt voor sommige programma's, van cruciaal belang voor de veiligheid, die geen pushmeldingen voor software updates bieden.

​Het verkeer scannen en de malware-engine

Het andere belangrijke gebied dat Heimdal PRO dekt, is netwerkbewaking. Dit wordt bereikt via de scanfuncties van het netwerkverkeer die het programma biedt. Heimdal PRO is ontworpen als een monitor voor het eindpuntapparaat, wat betekent dat hij zowel inkomend als uitgaand verkeer scant dat door een computer met internet of andere apparaten stroomt. Dat betekent ook dat hij controleert op verdachte activiteiten in je draadloze netwerk, thuis of op de zaak. Er wordt alleen gescand op verdachte activiteit op computers waarop Heimdal PRO is geïnstalleerd.

Netwerkverkeer scannen

Net als bij het updaten van software, is het scannen van verkeer in Heimdal PRO meestal een passieve activiteit. Zolang je de instellingen hebt ingeschakeld, controleert de software automatisch alle netwerkactiviteiten van en naar je computer met behulp van netwerk-bewakingsfilters. Elke verdachte activiteit wordt gemarkeerd of geblokkeerd, afhankelijk van de ernst van de activiteit.

Het is mogelijk dat Heimdal Traffic Scanning invloed heeft op de bandbreedte van het netwerk, maar onze tests hebben dat niet aangegeven. Met een eerste test constateerden we wel, bij meerdere tests, een kleine invloed op de latentie en downloadsnelheid. Het inschakelen van de verkeersscanner zorgde voor latentiepieken, hoewel het kort daarna weer normaal werd. De downloadsnelheden waren alleen marginaal beïnvloed. Een testbestand van 100 MB duurde ongeveer 45 seconden om te downloaden zonder het filter en ongeveer 55 seconden met het filter ingeschakeld. Snelheidstests met het internet gezondheidstest lieten een kleine maar merkbare vermindering van downloadsnelheid zien (ongeveer 7 Mbps) met het filter ingeschakeld.

Later bleek echter weinig verschil tussen het downloadtest van bestanden en het testen van de internetgezondheidstest. Uiteindelijk is de invloed van Heimdal op de bandbreedte te klein om te registreren of ertoe te doen.
Buiten de mogelijke impact op de netwerksnelheid, biedt het scannen van verkeer enkele merkbare voordelen. Door middel van verkeerscans worden alle volgende activiteiten voltooid:

 1. Gevaarlijke websites worden geblokkeerd
 2. Schadelijke inhoud wordt geblokkeerd
 3. Zeroday aanvallen die op websites zijn verborgen worden geblokkeerd
 4. Verkeer omleidingen worden gedetecteerd en geblokkeerd
 5. Het lekken van gegevens wordt gedetecteerd en de gebruiker wordt op de hoogte gebracht

Het verkeer scannen omvat ook het eigen DarkLayer Guard van Heimdal. DarkLayer Guard is de belangrijkste software van Heimdal achter de netwerkfiltering. Het maakt ook gebruik van een database van websites die malware hosten of malware hebben gehost in het verleden. De software kan potentiële bedreigingen actief detecteren op websites die niet in de database staan.

Website blokkering

Zodoende, toen we op zoek waren naar oudere versies van verschillende software om te testen met de updatefunctie van deze applicatie, kwamen we een website tegen die door Heimdal PRO werd geblokkeerd. De blokkering was snel en merkbaar agressiever dan de meeste browser-inbegrepen website-blokkeringen. Deze agressiviteit kan soms schadelijk zijn.

In tegenstelling tot andere website-blokkeersoftware waarmee je door kan gaan als je denkt dat de site veilig is, wanneer Heimdal PRO is ingeschakeld kun je echt niet naar de website gaan. Je moet netwerkcontrole uitschakelen als je door wilt gaan. Je moet ook je browser sluiten en opnieuw lanceren om toegang tot de geblokkeerde site te krijgen.

We hebben ontdekt dat Heimdal PRO inderdaad sites blokkeerde die niet geblokkeerd mochten. De website snip.ly lijkt bijvoorbeeld om ​​vreemde redenen op de Heimdal’s lijst van ondeugende sites te staan. Dat geldt ook voor de website ip-api.com en meerdere andere die min of meer onschadelijk zijn. Het lijkt erop dat deze sites werden geblokkeerd tijdens het laden van hun eigen inhoud op andere websites (bijvoorbeeld advertenties). Iedereen die probeert rechtstreeks naar deze sites te gaan, zou echter totaal geblokkeerd worden zolang de verkeerscanner is ingeschakeld.

Je kan rechtstreeks contact opnemen met Heimdal PRO om te informeren naar een geblokkeerde site waarvan je denkt dat deze veilig is. Totdat je een reactie krijgt en ervan uitgaand dat je een positief antwoord krijgt, moet je de verkeersbewaking uitschakelen om toegang te krijgen tot die bewuste website.

Als alternatief kun je zelf sites op de witte lijst zetten via de instellingen. Je gaat gewoon naar je Heimdal Pro instellingen en scrolt omlaag naar "Patch to Release Candidate” (update om kandidaat vrij te geven). Dit is standaard uitgeschakeld, dus je moet het inschakelen. Om de update te forceren, kun je naar het overzichtsscherm gaan en op "Scannen" klikken om de update te downloaden en installeren.

Nadat het updaten is voltooid, ga je naar "Activity Reports” (activiteitenrapporten) en "Websites Blocked” (geblokkeerde websites). Je ziet een optie om geblokkeerde websites op de witte lijst te plaatsen, met een vereiste malwarewaarschuwing van Heimdal.

De meeste sites worden niet geblokkeerd door Heimdal PRO en het is dus onwaarschijnlijk dat een site die je probeert te openen, wordt geblokkeerd, tenzij Heimdal PRO om de een of andere reden een rode vlag heeft gehesen.

Door het scannen van verkeer kun je internettoegang verliezen

Een probleem met Heimdal PRO, herkend door het bedrijf, is het feit dat het scannen van netwerkverkeer een fout kan veroorzaken die ertoe leidt dat je je internetverbinding verliest. Dit kan gebeuren omdat de verkeersscanner constant contact moet houden met een Cloudserver. Als Heimdal PRO geen verbinding kan maken met de Cloudserver, zal het filteren van verkeer niet werken en kan je internetverbinding worden verbroken.

Om dit probleem op te lossen, heeft Heimdal PRO een optie om verkeersfiltering automatisch uit te schakelen. Hiermee stop je het filteren van verkeer als de Cloudserver niet kan worden bereikt en voorkom je dat de internetverbindingsfout optreedt.

Malware-engine

De malware-engine van Heimdal PRO scant actief en blokkeert tweedegeneratie-malware. Volgens Heimdal is hun VectorN Detection-software ontworpen om zowel bekende als onbekende malware te detecteren door "communicatiepatronen in je uitgaande en inkomende verkeer te analyseren". Aangezien malware vaak is ontworpen voor het verzenden en ontvangen van gegevens, is dit ontwerp bedoeld om specifiek Zero-Hour (nuluren) malware te vangen die mogelijk niet is gedefinieerd in de database van veel real time antivirusprogramma's.

Met de meeste antivirussoftware die we op de redactie hebben, testen we actief de virusdetectie en -verwijdering met behulp van levende virale monsters in een gesloten systeem. Dat is echter een beetje moeilijk gebleken met Heimdal PRO. Het vinden van een live monster dat ook actief data zou verzenden en ontvangen is, simpel gezegd, zowel moeilijk als geen goed idee, zelfs niet als je een sandboxed, gesloten systeem gebruikt.

Helaas konden we niet persoonlijk verifiëren hoe goed het scannen van malware werkt. Heimdal gaf ons echter zeer gedetailleerde informatie over hoe dit proces eruit ziet als het daadwerkelijk werkt.

De Malware scanner van Heimdal PRO geeft een dreigingsniveau aan met betrekking tot het type bedreiging dat geblokkeerd wordt. Net als bij de verkeersscanner, als een aanval wordt gedetecteerd, wordt hij ook geblokkeerd. Hiermee wordt voorkomen dat potentiële malware je systeem infecteert bij het verzenden of ontvangen van gegevens. Je kan vervolgens een virusscan uitvoeren om malware te detecteren die mogelijk op je systeem is verborgen.

Hier is waar de belangrijkste zwakke punt van Heimdal PRO om de hoek komt kijken. Aangezien de software primair een hulpmiddel voor het scannen van verkeer is, heeft ze geen antivirussoftware. Het ontbreken van deze functie maakt het moeilijk voor veel potentiële gebruikers om zijn prijs te rechtvaardigen.

​Hulp en ondersteuning

Heimdal onderhoudt een ondersteuningspagina waarmee je op verschillende manieren hulp kan vinden.
De eerste en mogelijk de minst nuttig is via de "Announcements” (aankondigingen) pagina van het bedrijf. Je vindt hier weinig meer dan een witboek of twee en informatie over nieuwe versies.

Iets nuttiger is hun “Known Issues” (bekende problemen) pagina. Als een fout optreedt in je software, is er een goede kans dat anderen het ook hebben ervaren en gerapporteerd. Momenteel zijn er hier slechts acht artikelen over bekende problemen.
Heb je nog steeds moeite om antwoorden te vinden, dan zullen zowel de sectie FAQ (veelgestelde vragen) als het Product Guide je waarschijnlijk niet veel helpen. In het gedeelte veelgestelde vragen staan ​​tientallen vragen vermeld, allemaal gecategoriseerd, maar geen vraag die meer complexe technische problemen aanpakt. De productengids is meer een uitbreiding van het gedeelte veelgestelde vragen, met iets meer technische antwoorden, maar niet precies de hulp die je nodig hebt.

Je beste opties zijn een ​​support ticket of de live chat. We besloten beide te testen. Eerst stuurden we Heimdal een support ticket met onze vraag om 17:15 uur EST (Eastern Standaard Time). Deze test van ons was om te bepalen a) hoe snel we een reactie zouden ontvangen en b) wat voor antwoord we zouden krijgen. We waren niet van plan Heimdal te hard op onze vraag te beoordelen. We vroegen gewoon hoe je de malware scanfunctie op een veilige manier kunt testen.

We kreeg onmiddellijk een automatisch antwoord dat beloofde binnen 3 uur bij ons terug te komen als het op een reguliere werkdag (maandag-vrijdag) was of binnen 24 uur tijdens een weekend of vakantie. We dienden onze ticket in op een dinsdag, dus onze verwachting was een antwoord binnen 3 uur, zoals beloofd.

Pas de volgende dag kregen we een reactie van vertegenwoordigers van zowel de live chat als van de supportticket via e-mail. De antwoorden kwamen binnen ongeveer 9 uur nadat we de eerste vragen hadden gesteld. Later dan de beloofde tijd van drie uur tijdens een doordeweekse dag, maar toch begrijpelijk, gezien we onze vragen rond middernacht hun tijd hadden gestuurd.

Ondersteunende antwoorden varieerden

De Live Chat was veruit de gemakkelijkste om te gebruiken. Dit is vaak het geval wanneer diensten over een live chat beschikken. Uit onze ervaring zijn live chat-systemen een goede vervanging geweest voor telefonische ondersteuning. De live chat van Heimdal hielp ons om dat concept te bevestigen.

Onze enige probleem met Live Chat was hoe lang we op een ​​reactie moesten wachten. Toen we met de Live Chat begonnen, kwamen we snel tijd te kort. Bij onze eerste poging gingen 10 minuten voorbij zonder een reactie. We moesten de Live Chat verlaten en onze vraag later de volgende dag onbeantwoord achterlaten via e-mail.

Beide ondersteuners reageerden op verschillende manieren op dezelfde vraag, wat een beetje verwarrend was. Mijn vraag was vooral hoe je de malwarescanner veilig kunt testen.

De vertegenwoordiger van de live chat gaf dit antwoord:

"Hallo! Jullie moeten proberen om besmet te raken. Sorry, geen veilige manier dus. De belangrijkste functie van Heimdal PRO is niet de malware engine, maar het verkeer scannen & filteren. De malware engine is er als aanvullende bescherming."

Terwijl de vertegenwoordiger achter de e-mail supportticket de volgende reactie gaf:

"Hallo! Helaas hebben we geen openbare testbestanden. Jullie kunnen een virtuele machine bouwen en een proefversie van Heimdal gebruiken om alle functies in een veilige omgeving te testen zonder dat dit ten koste gaat van jullie primaire machine."

We geven zeker de voorkeur aan de reactie van de e-mail supportticket, maar beide antwoorden waren leerzaam. De reactie via de live chat zou erop wijzen dat zelfs als de malwarescanner niet werkt, deze meer wordt beschouwd als een tertiaire functie en niet als het hoofddoel van Heimdal PRO. Dat lijkt echter in tegenspraak met hoe zwaar die functie wordt geadverteerd. En gezien de nieuwe informatie die we later via e-mail ontvingen, lijkt het erop dat de malware scanner een belangrijk kenmerk zal zijn naast het traditionele AV-scannen en verwijderen.

Het e-mail antwoord van de support vertegenwoordiger laat ons tenminste weten dat het bedrijf interne testmethoden heeft voor de malware scanner. De implicatie hiervan is dat de malware scanner werkt en dat we denkbaar een methode moeten bedenken om die functie in een veilige omgeving met de juiste hulpmiddelen te testen.

Voor het grootste deel zijn we tevreden met de klantenondersteuning van Heimdal. Ze zouden moeten proberen om meer consistentie te bereiken tussen hoe vragen worden beantwoord via de live chat en met supporttickets via e-mail, maar de reactietijden zijn goed voor beide en we nemen aan dat ze hulp zullen bieden ook voor meer serieuze vragen.

Het is de moeite niet waard om jezelf te proberen te helpen via hun ondersteunende documenten. Je kan beter meteen ondersteuning gebruiken via e-mail of live chat.

​Doeltreffendheid als beveiligingsoplossing

Als beveiligingsoplossing heeft Heimdal PRO enkele opmerkelijke voordelen. Ten eerste is het een zegen dat al je netwerkverkeer naadloos wordt gescand. We hebben op geen enkel moment onderbrekingen gehad in onze netwerk en Heimdal PRO heeft onze systeem niet vertraagd terwijl het actief aan het scannen was. Zelfs de meldingen waren redelijk onopvallend, hoewel ze langer op het scherm bleven hangen dan nodig.

Het scannen van het netwerkverkeer zelf was ongetwijfeld het meest functionele kant van Heimdal's PRO. Het blokkeerde verdachte websites een beetje agressief, maar wel doeltreffend.

Het updatesysteem werkt ook buitengewoon goed, hoewel we niet erg onder de indruk zijn van het feit dat niet alle gedownloade programma’s worden bijgewerkt. Toch bevat de lijst met gedownloade apps zeer voorkomende, veiligheidskritieke applicaties waarop hackers zijn gericht. Op zijn minst bestrijkt Heimdal PRO de basis met zijn software updatesysteem.

We voelen ons een beetje ongemakkelijk om zomaar Heimdal's bewering te moeten accepteren dat hun malwarescanner werkt zoals bedoeld. We testen deze zaken liever zelf, maar het scannen van malware gebruikt een methode die een beetje te moeilijk blijkt om veilig door leken te worden getest. Toch was hun reactievermogen bij het leveren van bewijs een goed teken.

Gezien hoe effectief de andere functies werkten, zijn we vrijwel zeker dat als we een probleem tegenkomen met malware die gegevens verzendt of ontvangt, Heimdal PRO ons op de hoogte zal stellen en effectief met de situatie zal omgaan.

Over het algemeen is Heimdal PRO een zeer aantrekkelijke beveiligingsoplossing. Het moeilijkste verkoopargument voor iedereen is of deze extra beschermende laag daadwerkelijk nodig is. Voor particulieren kan dat moeilijker zijn te bewijzen. Heimdal PRO heeft enkele functies die je kan vinden zonder de software aan te schaffen (zoals website-blokkering), maar het meeste wat het programma kan is niet elders beschikbaar, zelfs niet met de best beoordeelde AV-opties. De automatische bijwerken van software heeft zeker een sterke aantrekkingskracht naast het unieke scannen van het netwerk, vooral als je Heimdal PRO koopt voor een kleine of middelgrote onderneming.

Als Heimdal PRO gepaard gaat met een gratis antivirusprogramma van hoge kwaliteit of met een goedkoop, minimaal uitgerust, betaald programma, zal hij verder waar die andere opties vaak het zwakst zijn.

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}