Update naar Kaspersky Premium mogelijk.
Bescherming
Functies
Gebruikersgemak
Compatibel met:
Kaspersky Free Functies
LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden Verschillen Per Besturingssysteem
Windows Functies
Mac Functies
Android Functies
Er wordt de laatste tijd gesuggereerd dat Kaspersky een ongepaste band zou hebben met de Russische regering. Er zijn tot nu toe geen werkelijke bewijzen van deze beschuldigingen. Zolang ze onbewezen blijven, zullen we de beveiligingsproducten van Kaspersky blijven onderzoeken en aanbevelen aan de hand van de door hun geleverde prestaties.
We hebben allemaal de bescherming nodig van een sterke, doeltreffende antivirusprogramma. Sommigen kunnen het niet betalen, maar is het niet oneerlijk om hen deze bescherming te onthouden? De oprichter van Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, vindt van wel. Er is nu een splinternieuwe Kaspersky Free die, zonder poespas en extra functies, alle kracht biedt van de huidige malware bestrijdende technologie. Kaspersky Free is helemaal gratis en wordt uitstekend beoordeeld door de onafhankelijke testlaboratoria.
Kaspersky Free is, zoals de meeste antivirusprogramma’s, alleen gratis voor niet-commercieel gebruik. Om het programma volledig te activeren moet je, tijdens de installatie, een Kaspersky account aanmaken en inloggen. De installatie is inclusief een werkbalk voor Google Chrome, Firefox en Internet Explorer. Kaspersky Free werkt de antivirus database automatisch bij op de achtergrond, maar een update handmatig uitvoeren, meteen na de installatie, kan geen kwaad.
Hoewel het hier om een eenvoudig, uitgekleed product gaat, het is en blijft belangrijk dat je alle functies goed begrijpt. Om je te helpen, krijg je bij de installatie een simpele rondleiding door belangrijke aspecten van de software. We vinden het fijn dat deze rondleiding aandacht geeft aan het on-screen (op het scherm) toetsenbord van Kaspersky, iets dat sommige gebruikers zouden kunnen missen. Laten we de tools van Kaspersly Free verder bekijken.
Het hoofdvenster ziet er precies zo uit als die van Kaspersky Internet Security, maar met een beduidend verschil. Zoals in de suite, zie je ook hier zes iconen: scannen, database updaten, veilig met geld, privacybescherming, ouderlijk toezicht en bescherming voor alle apparaten. In Kaspersky Free zijn alleen scannen en database updaten actief, de andere vier iconen worden grijs weergegeven met een kroontje dat aangeeft dat je naar een premium versie moet upgraden om ook deze functies te gebruiken.
Uitblinkende resultaten uit laboratoriumonderzoek
Over de hele wereld doen antivirus testlaboratoria hun uiterste best om beveiligingsprogramma’s te evalueren om vaste te kunnen stellen welk product het meest doeltreffend is. Het gaat hier niet alleen om het scannen van miljoenen statische voorbeelden van malware en zien hoeveel door het antivirus worden gevangen. In de meeste laboratoria wordt gewerkt aan het maken van tests die de omstandigheden van de werkelijkheid zo precies mogelijk simuleren. En bijna alle laboratoria geven Kaspersky uitstekende scores.
De RAP test (Reactive and Proactive) van Virus Bulletin is de enige uitzondering. Kaspersky scoort in deze test slechts gemiddeld. Maar we hebben geconstateerd dat de resultaten van RAP tests niet noodzakelijk overheen komen met die van alle laboratoria en we geven deze test minder gewicht in de uiteindelijke berekening van de totale score die een bepaald product verdient.
Bij SE Labs, vangen de onderzoekers real-world kwaadaardige websites en gebruiken een soort playback systeem van het web verkeer zodat alle geteste producten blootgesteld worden aan precies hetzelfde gevaar. SE Labs certificeert producten op vijf niveaus, AAA, AA, A, B en C. Kaspersky, net als Avast en de meeste producten die deze test ondergingen, kreeg een AAA-certificering.
Bij AV-Comparatives werkt de certificering iets anders. Er is een standaard certificering die aan alle producten wordt gegeven die het minimale slagscore halen. Producten die het beter of veel beter doen krijgen respectievelijk een Advanced of een Advanced+ certificering. Kaspersky kreeg vier keer Advanced+ in de vier tests van een laboratorium die we volgen. Hetzelfde resultaat werd ook door Bitdefender en Avira gehaald.
De basiscriteria van de test die het AV-Test Institute uitvoert om het succes van een antivirus te meten zijn drie: bescherming tegen malware, impact op het systeem en aantal valse meldingen (false positives). Per categorie kan de software maximaal 6 punten scoren. Kaspersky scoorde een perfecte 18 punten, een score die ook door Avira, Norton en Trend Micro werd behaald.
De resultaten van de meeste laboratoria worden numeriek weergegeven, met cijfers dus. Bij MRG-Effitas is er geen middenweg en een product kan bij hen ofwel een goed resultaat halen of falen. Geeft een bepaald product bij de eerste test geen perfecte bescherming, dan is het een mislukking. In de andere test wordt een niveau 1 certificering gegeven aan het product dat alle malware aanvallen volledig heeft voorkomen. Komen sommige aanvallen eerst door maar worden later toch aangepakt, dan krijgt het product een niveau 2 certificering. Kaspersky passeerde de eerste test en behaalde een niveau 1 certificering in de tweede en is het enige recent product die hierin is geslaagd.
Gebaseerd op de resultaten van alle vijf laboratoria, is de totale score van Kaspersky 9,8 van de tien beschikbare punten. Bitdefender Antivirus Free Edition haalt ook zo’n resultaat. Avira doet het nog beter met 10 punten, maar wel met resultaten van slechts drie van de vijf laboratoria. Avast en AVG, getest door alle vijf laboratoria, haalden 9,2 punten, een resultaat dat nog best goed te noemen is.
Scans en instellingen
Zodra een proces de bestanden van het systeem benadert, gaat de antivirus component van Kaspersky deze bestanden in real time scannen. De antiviruscomponent voor het web kijkt naar gevaarlijke websites en downloads. De antiviruscomponenten voor berichten en email controleren op de aanwezigheid van gevaarlijke bijlagen of phishing berichten. Deze functies kunnen aan en uit worden geschakeld (Protection tab van de instellingen), maar je kan ze beter aan laten staan. Er zijn nog een tiental componenten aanwezig. Ze zijn echter niet actief en pas te gebruiken na een upgrade van het programma.
Het heeft 30 minuten geduurd om een complete systeemscan te doen van onze standaard testsysteem. Dit is best goed, gezien dat de gemiddelde tijd ongeveer 45 minuten is. Met Bitdefender en AVG duurde de scan langer dan een uur en Avira Antivirus had zelfs meer twee uur nodig. Zoals veel andere antivirusproducten, voert Kaspersky een soort optimalisatie uit tijdens de eerste scan om een vervolgscan korter te laten verlopen. En inderdaad, een tweede scan van hetzelfde testsysteem was behoorlijk snel en nam maar vier minuten in beslag.
Theoretisch moet de beschermingscomponent in real time omgaan met malware aanvallen die plaatsvinden na de eerste volledige scan. Je kan een volledige scan of een snelle scan zodanig plannen dat het dagelijks wordt uitgevoerd, of op een bepaalde dag, in het weekend, wekelijks of maandelijks.
- Windows
- Mac
Windows
Besturingssysteem
- Microsoft Windows 7 Starter / Home Basic / Home Premium / Professional / Ultimate SP1 and later (32/64 bit)
- Microsoft Windows 8 / Pro / Enterprise (32/64 bit)
- Microsoft Windows 8.1 (Windows 8.1 Update) / Pro / Enterprise (32/64 bit)
- Microsoft Windows 10 Home / Pro / Enterprise TH1 / TH2 / RS1 / RS2 / RS3 / RS4 (32/64 bit)
- Intel Pentium 1 GHz and later (or compatible)
- 1 GB (32-bit)/ 2 GB (64-bit) of available RAM
Minimale systeemvereisten
- 920 MB of free disk space
- CD/DVD drive (when installing from a CD)
- Internet connection (for installation and activation, participation in Kaspersky Secure Network, as well as database and program module updates).
- Computer mouse
- Microsoft Internet Explorer 8.0 or later
- Microsoft Windows Installer 3.0 or later
- Microsoft .Net Framework 4 or later
Softwarevereisten
- Microsoft Internet Explorer 8.0 or later.
- Microsoft Edge 38.x or later
- Mozilla Firefox 43.x – 52.x
- Google Chrome 45.x – 55.x
- Mozilla Firefox ESR 38.5 – 45.2
Integratie met
- Thunderbird versie 14 en hoger
- Outlook 2007, 2010, 2013
Testresultaten van de bescherming tegen malware
Standaard, zal Kaspersky je niet lastigvallen wanneer hij malware detecteert, maar zal de malware automatisch aanpakken. Standaard, bemoeit Kaspersky zich niet met objecten die mogelijk (maar niet zeker) besmet zijn. Voor onze tests hebben we beide functies uitgeschakeld en het programma gedwongen om alle acties samen met ons te controleren. Toch kunnen de meeste gebruikers de standaard instellingen beter niet wijzigen en Kaspersky al het nodige laten regelen.
Onze test begint met het openen van de map waar we onze huidige malware monsters bewaren. De lijst van bestanden, veroorzaakt door de minimale bestandentoegang van Windows Verkenner was voldoende en de real time bescherming van Kaspersky activeerde een scan. Bestanden die door een virus waren besmet werden gedesinfecteerd en het programma bood aan om niet virus malware te verwijderen. Een paar monsters werden geïdentificeerd als ”legitieme software van het type dat criminelen kunnen gebruiken om je computer te beschadigen”.
We hebben toen gekozen om ook deze monsters te verwijderen omdat we vonden dat ze veel leken op PUA’s (potentially unwanted applications - potentieel ongewenste applicaties).
Enkele minuten nadat de meldingen waren gestopt, had Kaspersky 57 procent van de monsters verwijderd, net als Bitdefender. Deze score is wel aan de lage kant ook gezien dat Emsisoft Anti-Malware (€ 34,30 bij Emsisoft) en IObit 79 procent van dezelfde monsters hebben gewist.
De test werd vervolgd met een lancering van de monsters die de real time bescherming hadden overleefd. Het resultaat was helaas teleurstellend. Kaspersky detecteerde 79 procent van de monsters, weer hetzelfde resultaat als Bitdefender.
Een aantal van de gedetecteerde programma’s slaagden erin om uitvoerbare elementen in het testsysteem te plaatsen. Hierdoor zakte de algemene score van Kaspersky naar 7,2 van de mogelijke 10 punten, net een haartje beter dan Bitdefender. In een test met dezelfde monsterverzameling, haalde Emsisoft 9,4 punten. Webroot en Comodo Antivirus haalden de perfecte score, 10 punten, maar dit was met onze vorige monsterverzameling en de resultaten zijn daarom niet vergelijkbaar.
Om een andere meting te doen van de bescherming tegen malware, gebruiken we een feed van zeer recente URL’s, die malware hosten, geleverd door MRG-Effitas.
Deze URL’s zijn meestal niet ouder dan een dag. We lanceren elke URL en noteren hoe en of het antivirus reageert. Wordt de browser weggehouden van zo’n kwaadaardige URL? Wordt een eventuele download gestopt voordat het rond is? Word het gedownloade gedeelte vernietigd? Hoe het antivirus met dit probleem omgaat is niet zo belangrijk, als het maar schade voorkomt.
In deze test toonde Kaspersky veel verschillende reacties. In veel gevallen liet hij een waarschuwingsbericht zien in de browser met een pop-up melding dat hij een gevaarlijke URL had geblokkeerd. Kaspersky bood aan om de download te blokkeren van legitieme, maar gevaarlijke software. Hij gaf verder het advies om pagina’s te blokkeren die adware bevatten. Ondanks al deze reacties, kon Kaspersky maar 67 procent van de malware downloads tegenhouden. Het beschermingspercentage van Norton, de hoogste in deze test, was 98 procent en die van Avira 95.
In het geval dat onze praktische resultaten niet synchroon lopen met die van de onafhankelijke laboratoria (dit gebeurt vooral wanneer alle laboratoria aan het onderzoek hebben meegewerkt) houden we vooral rekening met hun resultaat. Maar we vinden het natuurlijk fijner wanner topresultaten zowel in het laboratorium te zien zijn als in onze eigen tests.
Indrukwekkende antiphishing bescherming
Het mechanisme voor web beveiliging dat zorgt dat je browser geen URL’s bezoekt die malware hosten, biedt ook bescherming tegen phishing websites, frauduleuze sites waar ze je inloggegevens proberen te bemachtigen. Je moet eigenlijk goed opletten als je wilt weten welk type bescherming actief is. Als een website malware host, meldt de waarschuwing “Gevaarlijke URL”. Als het gaat om een phishing pagina zal het programma “gevaar voor gegevensverlies” melden.
Een phishing website is vergankelijk. De fraudeurs, wetend dat ze gauw op een blacklist (zwarte lijst) zullen komen, proberen zo snel mogelijk zoveel mogelijke wachtwoorden vast te leggen, voordat ze zich naar een nieuwe website verplaatsen.
Voor onze tests verzamelen wij de allernieuwste phishing URL’s (te vinden op sites die dergelijke gegevens bijhouden). Elke URL wordt gelijktijdig in vijf browser gelanceerd en we noteren wat er zoal in elke browser gebeurt. Een browser wordt natuurlijk door het geteste product beschermd en een andere door Symantec Norton AntiVirus Basic (€ 17,10 bij Symantec). Norton Antivirus Basic gebruiken we als baseline (richtlijn) om fraudegevallen te ontdekken. De andere drie gebruiken de ingebouwde bescherming van Chrome, Firefox en Internet Explorer.
Een URL die niet wordt geladen en een foutmelding genereert wordt weggedaan.
Een pagina die zich niet actief probeert te presenteren als veilige website en inloggegevens te stelen, gooien we ook weg. Met de gegevens van 100, of circa 100, valide fraudes kunnen we de score berekenen.
Phishing is eerder kunst dan wetenschap. De slimme truc om de detectie van het antivirus te passeren werkt een week wel en de andere niet. Daarom geven we geen harde cijfers, maar rapporteren het verschil in het detectiepercentage van elk product in de andere browsers. Het detectiepercentage van Kaspersky lag slechts een procentpunt lager dan Norton. In een vorige test, deed Kaspersky eigenlijk beter dan Norton, maar zo dichtbij blijven is ook een goede prestatie en beter dan ongeveer 80 procent van alle concurrerende producten.
Kaspersky deed ook beter dan de ingebouwde bescherming van de drie browsers. Dit lijkt niet zo moeilijk, maar meer dan de helft van de huidige antivirusproducten slagen er niet in om zelfs een van de drie te verslaan. Meer dan 30 procent van de producten scoorde ook lager dan alle drie de browsers. In deze test is Bitdefender de huidige kampioen, met een detectiepercentage dat 12 punten beter is dan Norton.
Nog erger deed de gratis versie van Avast die eindigde 57 punten achter Norton terwijl de betaalde Avast het beter deed. AVG AntiVirus Free eindigde 70 punten achter Norton. Voor wat betreft bescherming tegen phishing was Kaspersky de beste.
Weinig extra functies
Je zou denken dat beveiligingsbedrijven zich inhouden in wat ze gratis weggeven en dat ze de beste functies reserveren voor betalende gebruikers. Over het algemeen, is dit in de meeste gevallen waar, maar er zijn bedrijven die je een heleboel extraatjes geven met hun gratis antivirusbescherming. AVG geeft, bijvoorbeeld, de Zen afstandsbeheer tool mee, een veilige bestandenvernietiger en een component voor web beveiliging die gevaarlijke zoekresultaten zal markeren en tracking voorkomen.
Avira levert bonusfuncties als afzonderlijke installaties waaronder een gratis versie, beperkt qua bandbreedte, van Phantom VPN, een op privacy gecentraliseerde browser, een kwetsbaarheidsscanner en een tool om prijzen te vergelijken.
Avast Free Antivirus strooit letterlijk, gratis, met extra functies. De wifi inspector (een toezichtstool) controleert op mogelijke beveiligingsproblemen op alle netwerken, bekabeld of draadloos en adviseert, indien nodig, de mogelijke oplossing. Er zijn ook een passwordmanager (basismodel maar zeer volledig), een kwetsbaarheidsscanner en een browser die advertenties verbergt en over gaat naar een beveiligde modus wanneer financiële transacties worden gedaan. Het markeert gevaarlijke links in zoekresultaten, let op URL-typefouten en (heeft Avira ook) zoekt naar de beste prijs wanneer je online winkelt.
Het aantal extra functies van Kaspersky is, zoals het geval is van Bitdefender Antivirus Free Edition, aan de magere kant. Je kan de eerdergenoemde on-screen toetsenbord activeren en wachtwoorden invoeren die geen keylogger (een programma of een stuk hardware waarmee men de toetsaanslagen tot zelfs de muisbewegingen van een computergebruiker kan registreren) kan vastleggen, ook geen hardware keylogger. Er wordt ook een gratis versie van Kaspersky Secure Connection VPN (met beperkte bandbreedte). Om eerlijk te zijn, heeft dit VPN een beperking van 200 MB per dag ook in de volledige beveiligingssuites van Kaspersky.
Verder biedt de gratis versie ook een eenvoudige markup systeem die gevaarlijke links markeert en, met een simpele klik, het type gevaar identificeert.
Wat is er niet?
Eugene Kasperky beschreef Kaspersky Free als “de onmisbare basis aan antivirustechnologie die niemand op aarde zou moeten missen”, met de nadruk op basis. Kaspersky Free bevat alle basis antivirus technologie van Kaspersky, maar sommige functies verschijnen alleen in de betaalde versie. Bijvoorbeeld, op een bepaald moment tijdens het testen suggereerde het antivirus om Microsoft Windows Troubleshooter (probleemoplosser) te lanceren, met het advies om te upgraden naar een betaalde versie voor je dat deed. Functies van de betaalde versies die afwezig zijn bij de gratis versie zijn o.a. het kunnen maken van een opstartbare Kaspersky rescue disk (reddingschijf), het verschonen van al je browse- en computeractiviteiten en een systeemscan op kwetsbaarheden.
De gratis versie biedt dezelfde antiviruscomponenten voor bestanden, web, instant messaging (IM) en mail als de betaalde versie, maar mist de System Watcher (systeembewaker). System Watcher kan o.a. malware activiteiten terugdraaien, ransomware activiteiten inbegrepen. We hebben het antivirus van Kaspersky getest met alle beveiligingscomponenten behalve System Watcher en het identificeerde terecht een half dozijn ransomware monsters (niet specifiek als ransomware, maar wel als malware).
Bovendien, biedt de gratis versie niet de geavanceerde technische ondersteuning die betalende gebruikers ontvangen. Je kan bladeren door de FAQ (frequently asked questions) en door de aanwezige documentatie of vragen stellen op de forums.
Maar ondersteuning via telefoon of live chat is alleen bedoeld voor betalende klanten.
Een traktatie voor Kaspersky fans
Als fan van Kaspersky of als veiligheidsbewuste gebruiker met een beperkt budget zak je zeker waarderen dat Kaspersky Free alle basisprincipes van antivirustechnologie gratis biedt. Wat je hier krijgt is dezelfde malware bestrijdende technologie die topscores krijgt van onafhankelijke testlaboratoria en ook zeer goed heeft gescoord in onze praktische antiphishing test. In onze andere praktische tests was het iets minder, maar we luisteren graag na de mening van laboratoria wanneer ze zoveel lof hebben voor een bepaald product.
Kaspersky Free is helemaal gratis en je kan hem dus installeren en zelf uittesten en het zal je geen cent kosten. Onze advies, als je Kaspersky Free gaat uitproberen, is om ook de redactie favorieten Avast Free Antivirus en AVG AntiVirus Free te bekijken. Hun laboratoriumuitslagen zijn niet zo hoog als die van Kaspersky, maar toch zeer goed en beide producten omvatten, ook gratis, een bundel nuttige extra beveiligingsfuncties.
Kaspersky Free 2019