Heb je, als eigenaar van een Apple, antivirusbescherming nodig? Een veel voorkomende vraag die ons regelmatig wordt gesteld is of een Mac antivirus bescherming nodig heeft. Lees hieronder verder, als je een van de vele Mac OS X gebruikers bent en niet zeker weet of je beveiligingssoftware moet installeren of niet.
In het kort
Er is inderdaad malware waarvoor Mac computers kwetsbaar zijn en het probleem is groeiend, maar Macs zijn nog altijd veiliger dan computers die Windows draaien. Het ingebouwde beveiligingssysteem van Apple houdt malware goed op afstand, maar wil je de veiligheid opschroeven dan zit je met een programma als Bitdefender, bijvoorbeeld, niet verkeerd. Bitdefender scoort hoog in onafhankelijke tests en vertraagt de prestaties van je apparaten een stuk minder dan andere antivirus producten.
De details
Op het moment dat je in het bezit komt van een iMac, MacBook, Mac Pro of Mac Mini, zou je kunnen denken dat je een antivirusprogramma moet installeren om je veilig en beschermd te voelen tegen de talrijke bedreigingen waarover vaak valt te lezen in de media.
Maar misschien heb je ook gelezen dat malware slechts invloed heeft op Windows systemen. Wat is nu waar en wat niet? Het antwoord blijft een beetje in het midden, zoals bij de meeste vragen die over computerbeveiliging gaan. Dit artikel moet je helpen om beter te begrijpen hoe de zaken er precies voor staan.
Bestaat malware wel op de OS X platform
Het antwoord is ja, malware bestaat, maar niet zodanig om je ’s nachts wakker te houden. Terwijl het vaststaat dat je Mac door malware kan worden besmet, de door Apple ingebouwde quarantaine voor bestanden en het bekend vermogen om malware op afstand te houden, verrichten fantastisch werk en verminderen daarmee de risico’s dat je kwaadaardige codes downloadt en uitvoert.
Of dit ook mogelijk is met de OS X versie die je gebruikt, hangt af van hoe oud je computer is en of je je besturingssysteem de hele tijd up-to-date hebt gehouden (heb je dat nagelaten, doe het alsnog zo gauw mogelijk). Apple introduceerde malware detectie in OS X Snow Leopard (10.6.x). Dit werkt op een manier dat veel mensen vergelijkbaar zullen vinden met de antivirusprogramma’s waarin Windows gebruikers zoveel vertrouwen hebben. Het content (inhoud), dat van internet is gedownload, wordt in quarantaine geplaatst door middel van Code signing certificaten (een cryptografische techniek om integriteit en authenticiteit van programma’s te waarborgen) om te controleren of programma’s legitiem zijn, en door regelmatig veiligheidsupdates te downloaden om de database te verversen die bekende bedreigingen bevat die op de Mac besturingssysteem zijn gericht.
Telkens wanneer je bestanden probeert te openen die werden gedownload via een quarantaine-bewuste applicatie (voorbeelden hiervan zijn Safari, Berichten en Mail) wordt je een dialoogvenster gepresenteerd die je zal herinneren wat je opent, waarvandaan je het gedownload hebt en wanneer. Als je ziet dat alles klopt ga je door met openen, anders kun je het annuleren.
Indien je een bestand probeert te openen dat bekend staat als kwaadaardig, zullen Mac OS X Snow Leopard en hoger je onderbreken en je helpen herinneren waar en wanneer je het bestand hebt gedownload, samen met de beschrijving van een mogelijk probleem. Natuurlijk moet je, als de waarschuwing zegt dat een bepaald bestand malware is en je computer kan beschadigen, dit bestand meteen naar de prullenmand verplaatsen of het uitwerpen als het om een disk image gaat.
Als je aandacht schenkt aan deze waarschuwingen en geen kwaadaardige bestanden opent, dan zal je Mac virusvrij moeten blijven. Deze is een ideale situatie, waarvan de malware database op je Mac de sleutel is. Die database moet je daarom nodig up-to-date houden.
3 tips om je malware database in orde te houden!
1.
Klik op het Apple icoon in de linkerbovenhoek van je scherm en kies Systeemvoorkeuren…
2.
Klik op App Store.
3.
Zorg dat alle vakken van de update opties zijn gevinkt, zoals in de volgende afbeelding.</p>
Als je zover bent, ben je redelijk beveiligd tegen malware, maar je moet onthouden dat je nooit 100 procent immuun bent. Het kan gebeuren dat een bedreiging je probeert te misleiden tot het wijzigen van de beheerdersrechten, om geïnstalleerd te worden. Pas op, want als je dat eenmaal gedaan hebt, dan is het te laat voor de antivirussoftware om je te redden.
Een ander dreigend gevaar zijn zeroday exploits, nieuwe malware die zijn weg naar je computer kan vinden indien de malware database nog niet is bijgewerkt. En de groeiende populariteit van Mac computers maakt ze ongetwijfeld een sappiger doelwit voor hackers dan ze in het verleden zijn geweest. Dit alleen is al reden genoeg om de installatie te overwegen van beveiligingssoftware zoals, bijvoorbeeld, Bitdefender Antivirus voor de Mac, ons eigen favoriet. Bitdefender Antivirus, getest door de onafhankelijke AV-Test testlaboratorium, scoort 100 procent op het gebied van bescherming tegen malware en heeft een veel lagere invloed op de systeemprestaties van je computer dan de meeste andere producten.
Naast de mogelijkheid dat je Mac door een virus wordt besmet, zijn adware en spyware twee andere zeer waarschijnlijke bedreigingen waarmee je zou kunnen worden geconfronteerd. De beste manier om deze en andere bedreigingen te voorkomen is het nemen van eenvoudige, maar effectieve beveiligingsstappen zoals hieronder beschreven.
- Open nooit email bijlagen of andere bestanden die je van onbekende of twijfelachtige bronnen hebt ontvangen.
- Installeer alleen software van bekende websites die je weet te kunnen vertrouwen en vermijd illegale software als de pest.
- Zorg dat je Mac en al je accounts, lokaal en online, beveiligd zijn met sterke wachtwoorden die minimaal uit 8 tekens bestaan, waaronder cijfers, letters (zowel hoofd- als kleine letters) en speciale tekens (!@#$%...) door elkaar.
- Let op dat je Mac en al je applicaties altijd up-to-date zijn en blijven, mar haal de updates van de website alleen van de ontwikkelaars of uit de App Store van Apple en nooit vanaf pop ups die je ziet verschijnen tijden het surfen op internet.
Breng in je dagelijkse praktijk wat je net hebt gelezen en je zal nooit zorgen hoeven maken over eventuele bedreigingen die je plezier achter de Mac kunnen bederven, althans niet voorlopig. Met de tijd, kunnen dingen natuurlijk veranderen. Zorg daarom dat je, voor alle gevallen, op de hoogte bent en blijft van de allerlaatste ontwikkelingen omtrent computerbeveiliging.