by lars 

McAfee AntiVirus Plus (voor Mac)

0 Comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • McAfee AntiVirus Plus (voor Mac)


Antivirus plus 2019 Mcafee

Onbeperkt aantal installaties

Bescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compa​ti​​​​bel met:

 • Mac

​McAfee Antivirus Plus Mac Functies

Inhoudsopgave


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden KUNNEN Verschillen Per Besturingssysteem 

Mac Functies

 • check
  Antivirus
 • check
  Webadvisor
 • check
  Meerdere apparaten
 • check
  Persoonlijke firewall
 • check
  Computer Optimalisatie
 • check
  Anti-spam
 • check
  Tegen gegevensdiefstal

icoon mcafee


Beveiligingsmaatschappijen gaan verschillend om met de antivirusbeveiliging voor de Mac. Een aantal van hen biedt alleen een Mac specifieke antivirusprogramma. Andere leveren een platformonafhankelijke antivirus suite die bescherming omvat voor de Mac. McAfee is hierin totaal anders omdat al zijn producten, van simpele antivirus tot bomvolle megasuite platformonafhankelijk zijn. Een abonnement op McAfee Antivirus Plus (voor de Mac) betekent dus bescherming voor alle apparaten in huis, voor zowel Mac OS als Windows, Android en iOS. En wil je nog meer functies? Kijk dan eens naar Mcafee LiveSafe!

Het installatieproces van McAfee begint online, zoals het geval is met veel platformonafhankelijke beveiligingsprogramma’s. Je logt in en maakt een account aan, voert je registratie code in en je kan het programma naar je Mac downloaden. Gedurende dit proces, krijg je een serienummer dat je moet bewaren. Je zal dat nummer nodig hebben en niet de registratiecode, als je de software opnieuw moet installeren.

Tijdens de installatie word je een Virus Protection Pledge geboden, zeg maar een belofte dat, mocht de malware een bestaande McAfee installatie passeren, de door McAfee getrainde experts het probleem op afstand zullen verhelpen. Dit is een goede deal, zeker gezien dat de service voor een virusverwijdering normaal € 79,99 kost. Indien de McAfee deskundigen het probleem niet oplossen, zal McAfee je aankoopgeld terugbetalen. Om van zo’n belofte te kunnen profiteren, moet je wel je abonnement op automatische verlenging zetten, maar dit lijkt ons enigszins redelijk.

De gebruikersinterface van McAfee AntiVirus Plus en de andere Windows-georiënteerde producten kreeg begin dit jaar een make-over, van een groen getinte verzameling van rechthoekige panelen naar een blauw getinte layout met een menu bovenaan. Het product voor Mac OS lijkt op geen van beide. Een menu aan de linkerkant geeft toegang tot alle functies van het programma en een statusbalk onderaan geeft informatie weer over de laatste scan en update. In het venster wordt verder de beveiligingsstatus weergegeven. Verder wordt de bovenste balk rood wanneer een essentiële functie wordt uitgeschakeld en het programma zal je adviseren de voorkeuren te openen om het probleem op te lossen.

Prijzen en besturingssysteem ondersteuning

Je abonnement, € 59,95 per jaar zoals vermeld, kan worden gebruikt om McAfee bescherming te installeren op elke willekeurig Mac OS-, Windows-, Android-en iOS-apparaat. Norton is ook platformonafhankelijk en ondersteunt Mac OS, Windows en Android, maar je Norton abonnement, € 49,99 per jaar, geldt voor vijf licenties, geen onbeperkt aantal. Voor ClamXAV (voor Mac) betaal je slechts € 24,99 en je kan het installeren op alle Mac-computers bij je thuis.

Vergeleken met de onbeperkte licenties van McAfee, kosten Bitdefender, ESET, Malwarebytes en Kaspersky Internet Security voor Mac allemaal gemiddeld € 59,99 per jaar voor drie installaties. Je hebt natuurlijk ook antivirusbescherming voor je Mac die niets kost. Je moet dan gewoon kiezen voor Avira of Sophos Home, beide gratis.

Voor McAfee, net als voor Malwarebytes, moet je besturingssysteem redelijk recent zijn. Hij draait vanaf Yosemite (10.10) en hoger. Norton ondersteunt op de Mac het huidig besturingssysteem en de twee versies daarvoor en heeft dus dezelfde vereiste. ClamXAV, ESET of ProtectWorks AntiVirus (voor Mac) zijn mogelijk een betere keuze voor gebruikers die om een of andere reden een ouder besturingssysteem gebruiken, omdat deze drie producten ondersteuning voor Mac OS hebben vanaf Snow Leopard (10.6)

Geen resultaten van antivirus testlaboratoria

Om de effectiviteit van een antivirusprogramma te kunnen bepalen, kunnen onderzoekers en testers van een onafhankelijk testlaboratorium heel wat middelen inzetten. Voor onze antivirus recensies, volgen we vijf van dergelijke laboratoria, waarvan slechts twee regelmatig rapporten publiceren over antivirusproducten voor de Mac. Deze resultaten zijn voor ons zeer belangrijk, gezien dat het testsysteem die we over de jaren heen hebben ontwikkeld voor onze praktische tests, vooral gebaseerd is op Windows.

Gezien de situatie, is het erg jammer dat we geen actuele laboratoriumresultaten hebben voor McAfee. Het Mac-product had, toen we het voor het eerst beoordeelden, de certificering van AV-Comparatives, met 100 procent detectie van Mac malware en 94 procent van Windows malware.

Jammer genoeg zat McAfee niet in de laatste tests van dit laboratorium en was ook niet opgenomen in testrapporten van het AV-Test Institute. We kunnen ons niet voorstellen dat het product veel is veranderd sinds die ene test, maar we zouden toch graag de allerlaatste resultaten willen zien. We laten McAfee voor wat het is omdat dit product tot voor kort een certificering had en is sindsdien weinig veranderd. We hopen dat het weer onder de gecertificeerde producten zal vallen, bij onze volgende beoordeling. Doet ie dat niet dan moeten we overwegen om onze beoordeling te verlagen of zelfs helemaal schrappen.

Wil je top resultaten zien van testlaboratoria, kijk dan naar Bitdefender en naar Kaspersky. Beide producten werden gecertificeerd door die twee laboratoria en beide scoorden 100 procent voor de detectie van Mac malware. De twee laboratoria gaven ook aan ESET en Intego een certificering, maar deze twee producten hebben geen 100 procent detectie bereikt.

 • Mac

Mac OS

Minimale Systeemvereisten

Macintosh gebaseerd op Intel, uitgevoerd op een van de volgende besturingssystemen:

 • Mac OS X 10.11 of nieuwer

Uw Mac moet bovendien aan deze vereisten voldoen:

 •  RAM: 1 GB
 •  Beschikbare schijfruimte: 500 MB
 •  Om online updates voor Bitdefender Antivirus for Mac te kunnen ontvangen, hebt u een internetverbinding nodig.

Scans en tijdschema’s

Omdat er geen collectie met Mac OS malware voorhanden was, is McAfee uitgedaagd om een USB-schijf te verschonen die monsters bevatte die gebruikt worden voor de antivirustest voor Windows. Deze collectie bevat het hele gamma, van PUA’s (potentially unwanted applications – potentieel ongewenste applicaties) tot ransomware monsters.

Wat een beetje vreemd leek is dat McAfee de melding gaf om bijna vier keer zoveel items te hebben gescand dan er op de schijf stonden. McAfee heeft uiteindelijk maar 25 procent van de monsters verwijderd. Er is maar een product dat lager heeft gescoord in deze simpele gezondheidscontrole en dat is Intego (18 procent). Daartegenover, detecteerde Sophos Home (voor Mac) en elimineerde 100 procent van de malware monsters. ClamXAV en Malwarebytes beloven geen detectie van malware, maar ClamXAV ontdekte toch 43 procent van onze monsters.

De meeste antivirusprogramma’s voor Mac die we hebben beoordeeld bieden twee soorten scans, een snelle scan die kijkt naar actieve malware en controleert daar waar een besmetting waarschijnlijker is en een volledige scan voor het hele besturingssysteem. McAfee biedt alleen de volledige scan. Om te testen gebruiken we een 13 inch Apple Mac Book Air en daarop duurde de volledige scan van McAfee iets meer dan een half uur. De volledige scan geeft een voortgangsbalk weer, maar we constateerden dat het gewoon een statische balk is. De enige aanwijzing dat hij bezig is zie je aan de toenemende aantal gescande items.

Voor een volledige scan doet McAfee beter dan de gemiddelde tijd van drie kwartier, maar er zijn heel wat andere producten die zo’n scan in een nog kortere tijd voltooien. Webroot SecureAnywhere Antivirus (voor Mac) schuwt het concept van een volledige scan en een snelle scan door dit product duurt maar 30 seconden.

Standaard bij McAfee, net als bij ESET, Trend Micro Antivirus voor Mac en een paar anderen, is een volledige scan wekelijks gepland. Doe je niets, krijg je elke week een normale volledige scan. Je kan de geplande scan uitschakelen of het zo wijzigen dat het dagelijks of maandelijks plaatsvindt, maar je kan maar een geplande scan hebben.

Voortzetting van de phishing fiasco

Het installatieproces van McAfee installeert ook Site Advisor (website adviseur), een plug-in voor Safari. Er werd dacht helemaal klaar te zijn voor de antiphishing test. Deze test is noodzakelijkerwijze volledig platformonafhankelijk omdat de mogelijke fraudeurs kunnen proberen om je login gegevens te stelen, je benaderen via alle browsers en op alle platforms.

En toch werd er iets vreemds aan het installatieproces geconden, De M-icoon van McAfee verscheen wel in de menubalk van Safari, maar was grijs weergegeven. Erop klikken leverde een menu met keuzes die niet functioneerden. Ook de zoekresultaten werden niet gemarkeerd zoals verwacht en goede, dubieuze en gevaarlijke links werden niet voorzien van groen, geel of rode iconen.

Daarop is er ingelogd op de website van McAfee en contact gezocht met de technische ondersteuning. Er werden veel suggesties gedaan, maar geen enkele werkte. Uiteindelijk werd er voorgesteld om het product opnieuw te installeren. Dat hielp ook niet en er werd opnieuw contact met de technische ondersteuning gezocht. De man van McAfee wilde LogMeIn gebruiken om het probleem te bekijken, maar het lukte hem niet om het te laten werken. Na een periode van 3 uur en waarin er verschillende tests en aanpassingen zijn uitgevoerd is het niet gelukt de functies in Safari werkend te krijgen

Een dag later werd er verteld door McAfee dat Site Advisor niet meer functioneel sinds de release van Safari 10.1. In deze update van Safari werd een functie uitgeschakeld die NPAPI heet (Netscape Plugin Application Programming Interface) en Site Advisor werkt niet zonder NPAPI. Dit is  informatie die elke medewerker van de technische ondersteuning zou moeten weten, maar dus niet weet.

McAfee verteld dat Site Advisor prima zou gaan werken vanaf de volgende versie. De ondersteuning zou verder niet langer tot Safari worden beperkt, maar uitgebreid naar Chrome en Firefox. Het probleem is in de huidige versie echter niet opgelost.

Ook voor ClamXAV, Intego, Malwarebytes and ProtectWorks, zijn er geen scores omtrent de antiphishing test maar hier is de situatie anders. Deze producten hebben niet als doel het weghouden van browsers uit gevaarlijke websites. Het beste resultaat in deze test werd behaald door Bitdefender. Kaspersky eindigde dicht bij Norton. Wij hebben het hier wel over Norton voor Windows. De Norton Security Deluxe (voor Mac) van Symantec deed het tijdens deze tests niet zo goed.

Firewall functie

Normaliter voert een personal firewall twee taken uit. Allereerst beschermt hij tegen aanvallen van buitenaf. Ten tweede beheert hij de “network permissions” (netwerkmachtigingen) zodat lokale programma’s het netwerk niet kunnen misbruiken. McAfee voert beide taken uit.

De firewall van McAfee vraagt, net als die van Intego Mac Internet Security, om alle netwerken waarmee je verbindt te identificeren als openbaar, thuis- of werknetwerk. Wanneer je met een openbaar netwerk verbindt laat de firewall alle verkeer naar buiten toe en blokkeert ongevraagd binnenkomend verkeer. Verbind je met een thuis- of werknetwerk, wordt ongevraagd binnenkomend verkeer toegelaten mits afkomstig vanbinnen het lokale netwerk.​

Application Control (applicatiebeheer) is standaard uit. De firewall zal niet interfereren wanneer een onbekend of een gewijzigd bestand toegang proberen te krijgen tot het netwerk. Meer controle krijgt je door het zo in te stellen dat hij je waarschuwt wanneer een onbekend programma het netwerk probeert binnen te komen. Onze advies, als je deze functie inschakelt, is om het vakje aan te vinken dat aangeeft om alle programma’s te vertrouwen die door Apple zijn ondertekend. Anders krijg je een overvloed aan pop-ups, zoals het geval was toen we het applicatiebeheer programma hebben getest van Norton.

De standaard firewall pop-up laat je kiezen of je een programmaverzoek tot netwerktoegang toelaat of blokkeert, met als optie dat de genomen beslissing wordt onthouden. McAfee heeft dit iets anders aangepakt. Zijn programma kan volledige netwerktoegang toestaan, geen netwerk toegang toestaan of de uitvoering ervan volledig blokkeren. Uitvoering zonder netwerktoegang, de tweede optie, is wat de meeste firewalls blokkeren noemen.

Als je op “Always” (altijd) klikt voor een bepaald programma, maakt McAfee een rule (regel) aan, zodat je voor deze programma later niet weer hoeft te reageren. Er is een lijst van rules waar je kan induiken. Dit is handig als je per abuis een legitieme applicatie hebt geblokkeerd.

Nog even wachten…

We vinden het geweldig dat McAfee AntiVirus Plus (voor Mac), met een abonnement, al je Mac’s beschermt en ook al je apparaten die op een ander platform draaien. Maar je hebt geen webbescherming omdat de beloofde oplossing voor de Site Advisor browserextensie (die al maanden niet functioneert) er nog niet is. McAfee belooft dat Site Advisor op de Mac snel zal werken. ​

Heb je snel antivirusbescherming nodig voor je Mac en je wilt niet wachten, dan is Bitdefender Antivirus voor Mac het product dat de redactie heeft gekozen. En Kaspersky Internet Security voor Mac, een volledige beveiligingssuite en ook een keuze van de redactie, biedt veel meer functies dan alleen beschermen tegen malware.

Mcafee antivirus plus kleinMcAfee Antivirus Plus

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}