by lars 

Dit moet je weten over de nieuwe Windows Defender

0 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Dit moet je weten over de nieuwe Windows Defender

​Met de Creators Update voor Windows 10 introduceert Microsoft de Windows Defender Security Center (Windows Defende​r-beveiligingscentrum) die het makkelijk maakt voor gebruikers om de beveiligingsinstellingen te beheren. Hieronder tref je nuttige informatie over deze nieuwe tool.

​Windows 10 beschermt al tegen malware, kwaadaardige codes en hackers. Nu introduceert Microsoft, met de Windows 10 Creators Update, het nieuw Windows Defender-beveiligingscentrum dashboard. Het is een nieuwe ervaring, bedoeld om je een overzicht te geven en makkelijke tools ter beschikking te stellen om je apparaat zodanig tegen malware en hackers te beschermen dat het topprestaties blijft leveren.

De Windows Defender-beveiligingscentrum is, zoals gezegd, een hele nieuwe ervaring in beveiliging en mag niet worden verward met het antivirus van Windows Defender, ingebouwd in Windows 10, die nu geïntegreerd is in het nieuw dashboard.

In dit artikel, willen we je graag begeleiden langs de vele functies van het nieuw Windows Defender-beveiligingscentrum dashboard.

​Windows Defender-beveiligingscentrum

Het nieuw dashboard is makkelijk te vinden. Typ Windows Defender-beveiligingscentrum in het zoekvak “Zoeken in Windows”, links onderaan en klik op het gevonden resultaat. Als het dashboard open is, heb je een volledig overzicht en toegang tot de verschillende onderdelen van de veiligheidstools.

Start

Start is de hoofdpagina in het nieuw dashboard waar je een snel overzicht hebt van hoe gezond je systeem is, zoals informatie over de Virus- en bedreigingsbeveiliging, Firewall- en netwerkbeveiliging en een aantal andere gegevens.

​Hier kan je ook zien of je enige actie moet ondernemen voor de veiligheid van je apparaat.

Virus- en bedreigingsbeveiliging

De Virus- en bedreigingsbeveiliging gedeelte is waar je je antivirus instellingen beheert. Door de in Windows 10 ingebouwde Windows Defender Antivirus te gebruiken, kan je informatie over de scangeschiedenis zien, snelle of uitgebreide scans uitvoeren, de instellingen wijzigen en de beschikbaarheid controleren van nieuwe updates.

Virus en bedreigingen

​In Scangeschiedenis tref je een overzicht van aanwezige bedreigingen, van items die in quarantaine zijn geplaatst, bedreigingen die toegelaten werden en informatie over je laatste scan.

Scangeschiedenis windows

​Om volledige of willekeurige scans uit te voeren kan je ook klikken op Snelle scan of op Geavanceerde scan. Gebruik Windows Defender offline om malware te verwijderen die niet verwijderd kan als je ingelogd bent.

Geavanceerde scan defender

​Binnen de Virus- en bedreigingsbeveiliging instellingenpagina kan je de Windows Defender Antivirus configureren, inclusief real time bescherming en de uitsluiting van bepaalde mappen. De meeste gebruikers zullen al vertrouwd zijn met deze instellingen omdat ze dezelfde zijn van de Instellingen-applicatie.

settings Windows 10 antivirus

​Gebruikers van een antivirus van derden zullen alleen beperkte informatie zien en een optie om het antivirus vanaf hier te lanceren.

Prestaties en status van apparaat

Het onderdeel Prestaties en status van apparaat geeft een gezondheidsrapport weer van je apparaat. Daarbij zijn rapporten inbegrepen voor Windows Update, Opslagcapaciteit, Apparaatstuurprogramma en Levensduur van batterij.

Prestaties en status apparaat

​Een van de beste aanvullingen in het Windows Defender-beveiligingscentrum is Nieuwe Start, een functie die je toestaat om Windows 10 opnieuw te installeren met de allernieuwste updates. Deze functie vervangt de Windows vernieuwen optie die onderdeel was van de Anniversary Update.

Nieuwe start installeert dus de Windows 10 versie die het meest up-to-date is en laat al je privébestanden en sommige systeeminstellingen intact. Het verwijdert wel je applicaties.

Deze functie wordt vooral gebruikt om de prestaties van je computer te verbeteren of wanneer hij niet goed functioneert.

Wil je deze tool gebruiken, klik dan op de link Extra gegevens en daarna op de knop Aan de slag. Volg de instructies op het scherm en klik, als je zover bent, op Beginnen.

Nieuwe start in Microsoft W

​Je kan ook zien wanneer je de Nieuwe start tool voor de laatste keer hebt uitgevoerd en een lijst van de verwijderde applicaties bekijken, zodat je weet welke programma’s je opnieuw moet installeren.

Firewall- en netwerkbeveiliging

Het gedeelte Firewall- en netwerkbeveiliging biedt een overzicht van de netwerkverbindingen en de basis firewall instellingen en je hebt ook toegang tot een aantal probleemoplossende tools.

Firewall

​Binnen de Privénetwerk (detecteerbaar) kan je de Windows firewall voor je thuisnetwerk aan- of uitschakelen. Hier kan je ook alle inkomende verbindingen blokkeren.

Thuis netwerk Windows 10

​In Openbaar netwerk (niet-detecteerbaar) kan je, op dezelfde wijze, de firewall aan- en uitschakelen voor openbare netwerken van, bijvoorbeeld, koffiehuizen en luchthavens en je kan ook alle inkomende verbindingen blokkeren.

Windodws 10 openbaar netwerk

​App- en browserbeheer

De App- en browserbeheer sectie is waar je de instellingen kan wijzigen van SmartScreen voor applicaties en webbrowsers.

Onder Apps en bestanden controleren kan je, om je computer te beschermen, SmartScreen zodanig instellen dat onbekende bestanden en applicaties worden gecheckt die je uit internet downloadt.

Met de functie SmartScreen voor Microsoft Edge kan je de SmartScreen-filter instellen om je apparaat te helpen beschermen tegen schadelijke websites en downloads

Tenslotte heb je, in de sectie SmartScreen voor Windows Store-apps, filteropties om je apparaat te beschermen door het web inhoud te controleren die door applicaties van de Windows Store wordt gebruikt.

Browser beheer

​Over het algemeen, hoef je de default instellingen niet te wijzigen, maar als het nodig wordt gaat het een stuk makkelijker en sneller via de App- en browserbeheer controle.

Gezinsopties

De functies in Gezinsopties kan je niet configureren, maar dit is gewoon een snelle toegang tot de instellingen van Ouderlijk toezicht en tot de apparaten die geassocieerd zijn met je Microsoft-account, zie Deze apparaten van uw gezin bekijken.

Family settings

​De link onder Ouderlijk toezicht brengt je naar de online Gezin pagina in je Microsoft-account. Daar kan je de schermtijden aanpassen en rapporten inzien van de activiteiten van je kinderen. Bovendien kan je ook de aankoopinstellingen beheren voor applicaties en games.

Tenslotte kan je, via de link onder Deze apparaten van uw gezin bekijken, zien hoe gezond en veilig al je huisapparaten zijn.

Instellingen

De Windows Defender-beveiligingscentrum bevat ook een Instellingen pagina die makkelijk te bereiken is door op het tandwiel icoontje te klikken linksonder op de pagina.

De Instellingen pagina biedt niet veel opties, maar je kan snel Windows Defender Antivirus-meldingen aan en uit zetten voor wat betreft activiteiten en scanresultaten.  En je kan de Meldingen van Firewall voor Internetverbindingen beheren, meldingen die je ontvangt wanneer de firewall een nieuwe applicatie blokkeert.

Instellingen screenshot

Conclusie

Momenteel is geen beveiligingsaspect van Windows 10 configureerbaar, maar het Windows Defender-beveiligingscentrum is een prima begin als je alle beveiligingsinstellingen onder een dak wilt brengen, in plaats van hier en daar in het systeem opgenomen.

Het Windows Defender-beveiligingscentrum is gebruiksvriendelijk en bevat alle belangrijke instellingen en informatie die jou helpen om op de hoogte te blijven en veilig in onze tegenwoordig altijd verbonden wereld.

Aan het Windows ​beveiligingscentrum wordt nog altijd gesleuteld en je kan verwachten dat de toekomstige updates dit centrum nog verder zullen verbeteren. Onze ervaringen vind je hier.

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}