by lars 

Panda Global Protection 2019

0 Comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Panda Global Protection 2019


​Inmiddels zijn er nieuwere versies beschikaar onder de naam Panda Dome

Bescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compa​ti​​​​bel met:

 • Window​​​​s
 • Mac
 • Android

​Panda Global Protection Functies

Inhoudsopgave


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden Verschillen Per Besturingssysteem 

Windows Functies

 • check
  Antivirus
 • check
  Anti-phishing
 • check
  Anti-malware
 • check
  Anti-ransomware
 • check
  ​Applicatiebeheer
 • check
  ​Bestandsencryptie
 • check
  ​Data bescherming
 • check
  ​Firewall
 • check
  Online Back-up
 • check
  ​Ouderlijk toezicht

Mac Functies

 • check
  Antivirus

Android Functies

 • check
  Antivirus
 • check
  Antidiefstal
 • check
  Oproepmanager
 • check
  Ouderlijk toezicht
 • check
  Back-up
panda internet security


​De motivatie achter de aanschaf van een beveiligingssuite in plaats van afzonderlijk beveiligingsproducten is tweeledig. Om te beginnen, kost het minder en bovendien hoef je geen zorgen te maken over de compatibiliteit omdat de producten volledig geïntegreerd zijn. Maar Panda Global Protection (2017) kost niet minder en de wachtwoordmanager tool is niet echt geïntegreerd met de suite. De componenten van het basispakket, antivirus, firewall, ouderlijk toezicht, enzovoort zijn wel onderdeel van een geïntegreerd geheel, maar hun kwaliteit varieert nogal.

Als je kijkt naar het prijsschema van Panda, zie je waarom we het over hun prijs hebben. Voor een enkele licentie, moet je € 60,30 per jaar betalen. Vijf licenties van Bitdefender en Kaspersky Total Security (€ 43,10 bij Kaspersky Lab) kosten € 120,70. Tien licenties van Norton maximaal € 159,60 en, als je onbeperkte licenties wilt, zoals het mogelijk is bij McAfee, betaal je maar liefst € 194,10 per jaar. Het zijn allemaal catalogusprijzen en je kan vaak goede kortingen vinden, maar dat geldt over het algemeen voor alle producten.

Om het nog verwarrender te maken, kijk naar Panda Protection Complete (€ 6 bij Panda Security), recentelijk geïntroduceerd als onderdeel van een aparte productlijn. Een jaarabonnement op Panda Protection Complete kost € 64,40 en daarmee kan je zowel Panda Protection Complete op een willekeurig aantal Windows apparaten installeren en ook Panda Mobile Security op een onbeperkt aantal Android toestellen. De enige reden om in plaats hiervan voor Panda Global Protection te kiezen, is op dit moment een mogelijke afkeer voor de nieuwe, natuurlijke gebruikersinterface van Panda Protection Complete en je liever bij de goeie ouwe rechthoeken van Panda Global Protection wilt blijven.

Panda Global Protection heeft, net als andere klassieke producten, een hoofdvenster met 3 pagina’s vol met vooral rechthoeken, van verschillende grootte en kleuren, die de beschikbare functies weergeven. De producten van Panda hebben elk een eigen kleur, groen voor Panda Antivirus Pro, blauw voor Panda Internet Security en grijs voor Panda Global Protection. De rechthoekige blokken die de functies weergeven vullen twee van de drie pagina’s.

​Gedeeld met het antivirusprogramma

​Het antivirus gedeelte is de kern van alle beveiligingssuites en dit product deelt natuurlijk alle functies van Panda Antivirus Pro (€ 17.10 bij Panda Security). Van de vijf onafhankelijke testlaboratoria die we volgen, alleen twee hebben Panda onderzocht in hun recente tests. AV-Test Institute gaf het product 13,5 punten van de mogelijke 18, een goed cijfer, maar ver van de 18 punten van Kaspersky. Panda passeerde wel twee recente tests van MRG-Effitas en dit is een verbetering ten opzichte van eerdere testrondes.

Het gezamenlijk laboratoriumscore van Panda is, met 7,8 punten, een beetje laag. Kaspersky behaalde, bijvoorbeeld, 9,8 van de mogelijke 10 punten en Norton 9,7. Tijdens de praktische malware blokkeertest die we uitvoeren, herkende Panda 94 procent van de monsters en scoorde 9,2 van de 10 punten. Dit is gelijk met MacAfee LifeSave (€ 21,40 bij McAfee, 1 apparaat). Het moet vermeld worden dat, in deze test, Webroot, PC Matic en Comodo scoorden alle drie een perfecte 10.

Vanwege de nodige uitvoerige analyse, gebruiken we voor de praktische test dezelfde monsters gedurende een aantal maanden. Voor deze malware blokkeertest worden echter malware hostende URL’s gebruikt die pas ontdekt zijn. Panda liet het hier afweten want zijn beschermingsniveau van 48 procent is een van de laagste. Norton blokkeerde 98 procent van de schadelijke URL’s en Avira Antivirus Pro (€ 10,20 bij Amazon) 95 procent.

Wat ook niet goed was, is Panda’s resultaat in onze antiphishing test, waar gemeten wordt hoe goed antivirusproducten frauduleuze websites weten te detecteren en daarmee de gebruiker te beschermen. Het detectievermogen van Panda lag 45 procentpunten lager dan Norton Security Premium van Symantec (€ 42,50 bij Norton, voor een jaarabonnement). Ook Chrome en Internet Explorer deden beter dan Panda met hun eigen ingebouwde antiphishing beveiliging.

Het zelfstandige antiviruspakket van Panda bevat veel bonusfuncties. Je hebt de Rescue Kit waarmee je een bootable USB met antivirus kan maken die malware vernietigt wanneer het tegenhoudt de opstart van Windows. Met de USB-beveiliging kan je alle usb stations scannen die je aan de computer koppelt. Optioneel kan je ze vaccineren tegen autorun-malware (automatisch startend malware). Wie voldoende technische kennis heeft kan Process Monitor gebruiken en verdachte processen detecteren en beëindigen. En om de wachtwoorden die je invoert te beschermen van keyloggers, kan je het virtuele toetsenbord gebruiken.

We hadden het niet verwacht, maar het antivirus bevat ook een simpele persoonlijke firewall. De applicatie heeft een controlefunctie die toepassingen markeert als ze niet voorkomen in de enorme programmadatabase van Panda, dit om polyformische (steeds veranderend) malware tegen te houden. En de wifi-beveiliging houdt in de gaten zowel je draadloze netwerk als alle aangesloten apparaten.

Ben je in het bezit van meerdere licenties, dan kan je er een of meer gebruiken om de volledige mobiele beveiliging van Panda op je Android apparaten te installeren. Deze is een complete beveiligingssuite voor Android en bevat antivirus, antidiefstal en meer.

Bedieningspaneel van Panda

​Gedeelde functies van de suite

​Als je een upgrade doet naar Panda Internet Security, kan je de bescherming van Panda uitbreiden naar een enkele Mac OS-apparaat. Gezien dat de Panda antivirus voor Mac OS wordt verkocht voor € 60 per jaar, kan dit als een besparing worden gezien. Je moet weten dat Panda Protection Complete, in nieuwe stijl, alleen ondersteuning biedt voor Windows en Android en niet voor Mac.

De Data Shield (gegevensschild), alleen aanwezig in de suite, beschermt je bestanden tegen ransomware en Trojaanse paarden die gegevens proberen te stelen. Standaard beschermt hij, voor elk Windows-account, bestanden die in de map Documenten zitten, met name Office-documenten, afbeeldingen en audio- en videobestanden. Deze bescherming kan wel verder worden uitgebreid naar andere mappen. De bekende legitieme programma’s, zoals WordPad en Paint, worden automatisch vertrouwd. Wanneer een niet vertrouwde applicatie probeert je bestanden te lezen, verschijnt er een waarschuwing en Panda vraagt je of dit mag. Als de pop-up onverwacht is, moet je natuurlijk geen toegang verlenen.

Het ouderlijk toezicht van Panda laat je, voor elk Windows-account, inhoudslimieten bepalen. Er zijn voor gedefinieerde profielen om daaruit te kiezen, zoals kind, tiener, medewerker, maar je kan ook zelf een selectie maken, die geblokkeerd moet worden, uit een zestigtal verschillende categorieën. Tijdens de tests, heeft dit goed gewerkt en zelfs de toegang geblokkeerd naar ongepaste https-websites. Maar de inhoud filteren is het enige dat hij doet. Je hebt geen tijdsplanning, beheer van sociale media, gamecontrole of andere geavanceerde functies.

Nominaal krijg je online back-up als je een upgrade doet van antivirus naar suite. In werkelijkheid, krijg je een simpele opslagruimte van 2 GB, met het merk Panda, maar gehost door Mozy. Als je rechtstreeks naar Mozy gaat, krijg je precies hetzelfde en dit vinden we geen echt voordeel van Panda, dus.

De systeemprestaties worden, door de toegevoegde functies van Panda Global Protection, niet trager dan bij de instapversie. De grootste impact (en het was helemaal niet groot) hebben we geconstateerd in de opstarttijd, maar hoe vaak herstart men zijn computer? De gemiddelde impact van Panda was, in drie tests, 12 procent langzamer en dat is weinig en zeker niet opvallend. We willen toch vermelden dat Webroot SecureAnywhere Internet Security (€ 25,70 bij Webroot) en Ad-Aware Antivirus Total 12 geen meetbare invloed op de prestaties hebben gehad.

​Wachtwoordmanager

​En nu de functies die alleen aanwezig zijn in Panda Global Protection. De wachtwoordmanager functie is pas geïnstalleerd wanneer je erop klikt. Op het moment dat je het installeert, zie je dat het eigenlijk het programma Password Depot 8 is van AceBIT, met een knipoog naar Panda in de titelbalk. Hoewel Password Depot al op versie 10 zit, is de editie die Panda in licentie heeft duidelijk nog versie 8.

Het is een wachtwoordmanager met een paar eigenaardigheden. In de browser kan hij alleen worden gebruikt als zijn hoofdvenster open is of geminimaliseerd tot een balkje bovenaan je scherm. Je kan er persoonlijke informatie en creditcardgegevens in opslaan, maar een web formulier invullen kan alleen handmatig. Je klikt op elk van de beschikbare velden en kiest uit het menu die verschijnt.

Het is niet makkelijk, maar wachtwoorden kunnen tussen verschillende apparaten gesynchroniseerd worden. Als je het doet, zal je wachtwoordenbestand op Dropbox worden opgeslagen, of Google Drive, OneDrive en een paar andere mogelijkheden.

Een pluspunt is dat de wachtwoordgenerator standaard wachtwoorden van 24 tekens aanmaakt (hij gebruikt alle tekensets) en genereert willekeurige getallen terwijl je met de muis zwaait over een matrixachtige scherm met vallende karakters. Hij biedt heel veel geavanceerde opties, zeker meer dan je nodig zal hebben.

Een aparte hoofdwachtwoordgenerator helpt je met de creatie van een gedenkwaardig wachtwoord vanaf een zin. We hebben, bijvoorbeeld, “ik eet mijn doperwten met honing. Dat doe ik al mijn hele leven” ingevoerd. Vanaf deze zijn werd het wachtwoord “1&MPW#1d!4ml” aangemaakt. Leuk speeltje, nietwaar?

Indien je een moderne, gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager gewend bent, zoals Dashlane of LastPass, zal de wachtwoordmanager tool van Panda je ondoorzichtig lijken en zelfs ontmoedigend. Password Depot is een prima programma voor techneuten, maar we vinden hem een vreemde keuze voor een gelicenseerd onderdeel van een beveiligingssuite voor algemeen gebruik.

 • Windows
 • Mac
 • ios
 • android

Android

Minimale Systeemvereisten

 • Android 4.0 of nieuwer
 • Een werkende internetverbinding

Softwarevereisten

 • Standaard Android browser
 • Google Chrome

​Versleuteling en vernietiging van bestanden

​De File Encryptor (bestandversleuteling) en File Shredder (bestandsvernietiger) zijn ook een licentie van Password Depot en ze worden ook pas geïnstalleerd de eerste keer dat je ze gebruikt. Na de installatie klik je met de rechtermuisknop op een bestand en kiest vervolgens Password Depot > Encrypt (versleutelen) in het menu. File Encryptor maakt bestanden aan in een format dat eigendom is van Password Depot. Mocht je versleutelde bestanden willen delen met anderen, moet je de optie selecteren die een bestand maakt dat zelf kan uitpakken.

Versleutelen en veilig verwijderen van bestanden gaan hand in hand. Heb je een bestand versleuteld, dan moet het leesbaar origineel verwijderen en dat gaat het beste met zo’n hulpprogramma. Dat zorgt dat niemand een forensisch herstel kan toepassen om de gegevens terug te halen die je gewist hebt.

De bestandsvernietiger van Panda is erg simpel, niet zoals de uitgebreide tool die te vinden is in, bijvoorbeeld, Avast Premier 2017 (€ 54,90 bij Avast Software). Als je met de rechtermuisknop klikt en iets selecteert, wordt het geselecteerd bestand of map meermalen overgeschreven voordat ze worden verwijderd. Dat is ruim voldoende want zelfs een overschrijving is al voldoende om forensisch herstel onmogelijk te maken.

​PC-afstelling

​Als je op PC Tune-up klikt (pc-afstelling) krijg je een pagina met vier opties. De mogelijkheden zijn ruimte vrijmaken op je schijf, regelmatige verschoning inplannen, programma’s beheren die met de opstart van de computer mee starten of je schijf(en) defragmenteren. De laatste optie is geen echte Panda optie, het lanceert gewoon de ingebouwde defragmentatietool van Windows.

Als je ruimte op de schijf wil vrijmaken, berekent Panda snel hoeveel ruimte je kan besparen. Standaard worden de inhoud van de prullenbak en de tijdelijke bestanden gewist. Tijdelijke internetbestanden van Internet Explorer, Chrome en Firefox worden ook verwijderd en er is een optie om ook de browsegeschiedenis en cookies te wissen voor elke browser die geïnstalleerd is. Zoeken naar zinloze en onjuiste registersleutels nam meer tijd in beslag. Standaard worden deze door Panda niet verwijderd.

Je kan de standaardinstellingen gebruiken of zelf selecteren wat je wil verschonen. Klik je op ruimte vrijmaken en de taak wordt snel uitgevoerd. Na afloop wordt aangegeven hoeveel ruimte je hebt bespaard.

De afstelling van TrustPort lijkt op die van Panda, hij ruimt junkbestanden op en registerproblemen. Kaspersky, integendeel, zoekt naar weinig gebruikte programma’s die je beter zou willen verwijderen en ook programma’s die een ongewenst gedrag vertonen. G Data Total Security 2017 (€ 42,80 bij Amazon) laat je zien wat er verwijderd wordt en geeft je de optie om de afstelling ongedaan te maken indien nodig.

Wanneer je de Boot Manager (opstartbeheer) van Panda opent, zie je alle programma’s die gelijk met het systeem opstarten en Boot Manager geeft aan of deze programma’s een digitale handtekening hebben (signature) en rapporteert het risiconiveau. Opvallend genoeg is dat alle programma’s, in de test, digitaal ondertekend waren en veilig werden gevonden, met uitzondering van zijn eigen URL-filter van Panda dat geen handtekening heeft en een lage risicofactor kreeg toegewezen. Alle vermeldingen kunnen permanent worden verwijderd of (omkeerbaar) uitgeschakeld.

Het opstartbeheer concept wordt door Norton en Bitdefender een stapje verder gebracht met de mogelijkheid om items zo te configureren dat ze vertraagd zullen starten. Bitdefender doet zelf een analyse van het opstartproces en markeert programma’s die veel tijd nodig hebben om te starten.

​Antidiefstal

​Het antidiefstalsysteem van Panda Mobile Security reikt vrij ver. In het geval dat je je Android toestel verliest of dat het gestolen wordt, kan je hem op afstand lokaliseren, vergrendelen en ook volledig wissen. Je kan verder een luid alarm laten afgaan, handig als je het toestel ergens in huis hebt achtergelaten. Panda kan ook, als iemand het apparaat drie keer probeert te ontgrendelen, een foto maken van deze kwaadwillende persoon en die foto per email naar je sturen.

Voor Windows apparaten, voegt Panda Global Protection antidiefstal toe, maar je kan in Windows veel minder dan in Android, eigenlijk alleen maar het apparaat vinden. Een functie trouwens die we niet konden testen omdat het alleen op mobiele apparaten werkt, dus niet op onze statische virtuele machines. We konden wel schermafbeeldingen krijgen van onze contactpersoon bij Panda.

​Verwarrende prijsstructuur

​Panda Global Protection geeft je ongetwijfeld meer dan de instapversie van Panda, maar niet alle extra functies zijn volledig geïntegreerd. Wachtwoordmanager, bestandenversleuteling en bestanden vernietiging zijn alle drie een licentie van Password Depot en de wachtwoordmanager tool is aanzienlijk ingewikkelder dan bij concurrerende producten. En voor slechts 5 euro meer dan de prijs van een enkel licentie kan je hetzelfde type bescherming krijgen, maar dan op een onbeperkt aantal Windows en Android apparaten.

Over het geheel, komt de kwaliteit van deze suite bovendien niet overheen met die van Bitdefender Total Security en Kaspersky Total Security, onze absolute favorieten op gebied van beveiliging megasuites. Verder, als je de beveiliging op meerdere systemen wilt installeren, dan zijn Symantec Norton Security Premium of McAfee LiveSafe, volgens ons, een betere optie en beide ook stukken goedkoper dan Panda.​Panda Global Protection 2019

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}