Qihoo 360 Total Security

1 Comments

qihoo 360

In een tijdperk waarin Trojaanse paarden je gegevens stelen en gijzelsoftware bestanden versleutelt en dus ontoegankelijk maakt, is het gewoon onverstandig om geen antivirus bescherming te gebruiken. De kosten zijn geen probleem, omdat er veel gratis zeer doeltreffende antivirus programma’s beschikbaar zijn. Qihoo 360 Total Security  is zo’n programma en gaat verder dan simpelweg je computer van malware te beschermen.

Het voegt Schoonmaak en Tuneup functies toe, samen met een groot aantal andere nuttige tools. Helaas deze weelde aan extra functies maakt niet helemaal goed dat de kwaliteit van de feitelijke antivirus bescherming slechts middelmatig is.

Het product is snel en gemakkelijk te installeren. De mini installer downloadt en lanceert de allerlaatste versie van het volledige installatieprogramma. Je moet wel de box vinken die de gelicenseerde antivirus engine activeert van Bitdefender. Je mag zelf bepalen of je meedoet aan het "Verbeterprogramma voor de ervaring van gebruikers" van het bedrijf. Doe je mee, dan zal de antivirus niet-persoonlijke gegevens terugsturen naar Qihoo. Standaard zijn deze opties ingeschakeld.

Je hoeft maar op Installeren te klikken en het proces begint en eindigt zonder verdere interactie. Na voltooiing, presenteert het Installatieprogramma drie pagina’s vol informatie over de indrukwekkende nieuwe functies van deze versie. Met 360 Connect kun je verbinden met familie en vrienden om help met het programma te geven of ontvangen. Een Registry Cleaner  verwijdert onjuiste en nutteloze items uit het register. En de functie Data Hijacking Protection (bescherming tegen het kapen van gegevens) belooft te voorkomen dat je gegevens worden versleuteld door ransomware.

Na de installatie is het verstandig om meteen de nieuwste virus definities binnen te halen omdat dit tijdens de installatie niet wordt gedaan, ook al lijkt het wel zo. We ontdekten ook dat het beter is als de gebruiker de standaard waarden van een aantal instellingen verandert. De Avira antivirus engine is bijvoorbeeld standaard afwezig en je zou moeten klikken om het te downloaden en inschakelen. De detectie van PUPs (potentially unwanted programs – mogelijk ongewenste programma’s) is een andere optie die je zou moeten inschakelen. En je kan beter de add-ons van Qihoo installeren voor Chrome en Firefox (een bescherming voor Internet Explorer wordt automatisch geïnstalleerd). Qihoo heeft ook add-ons voor Opera en voor de Russische browser Yandex.

Een groot pictogram geeft de staat van de Bescherming aan. Als alles correct is geconfigureerd, lees je ie On (aan). Als je op het pictogram klikt, kun je zien dat er drie modi van bescherming zijn, Performance, Balanced en Security . Standaard staat de bescherming op gebalanceerd, maar we adviseren om Security te kiezen. Veiligheid is immers de eerste reden waarom je een antivirus zou gebruiken!

qihoo 360 menu

De verschillende scans van Qihoo 360

Inhoudsopgave

Het hoofdvenster van Qihoo is gericht op wat hij Volledige Controle noemt. Als je klikt op de grote knop Controleer nu, start je vier scans, de Versnel scan, de Virus scan, de Cleanup scan en de Wifi beveiliging scan.​

De virus scan die is opgenomen in de Full Check is duidelijk een snelscan, gewoon om naar actieve bedreigingen te zoeken. Toen er een volledige virus scan werdgedaan, duurde het ongeveer 1 uur. De scan controleert eerst systeem instellingen, gewone programmas’s, lopende processen en opstart items en scant daarna alle bestanden.

Tijdens de eerste scan, voeren sommige antivirus producten een soort van optimalisatie uit, waardoor daaropvolgende scans sneller verlopen, soms veel sneller. Een herhaal scan met Qihoo had maar 30 minuten nodig. De gratis virusscanner van Panda deed er  eerste een uur over de 2e scan werd voltooid in 30 minuten.

Weinig info vanuit de laboratoria

De scores van elk antivirus product bij onafhankelijke antivirus testlaboratoria worden door ons nauwkeurig gevolgd. De beste producten krijgen hoge cijfers in de meeste tests en door de meeste laboratoria. Helaas is Qihoo getest door slechts een van de laboratoria en maar een van de geautoriseerde bureaus certificeerde zijn doeltreffendheid.

Het enige laboratorium dat Qihoo meenemt in zijn tests is  AV-Test. Dit laboratorium wijst aan antivirus producten een score van maximaal zes punten per criteria in drie criteria, bescherming, prestatie en bruikbaarheid. Qihoo verdiende alle zes punten voor zijn beschermende werking tegen malware aanvallen. Hij kreeg nog een zes voor zijn bruikbaarheid, omdat hij geen legitieme programma’s of websites als kwaadaardig bestempelde. Tenslotte scoorde hij vier punten voor prestaties en dit wijst aan dat hij een beetje impact heeft op de prestaties van het computersysteem.

Bescherming tijdens het online bankieren

Bitdefender opent shopping sites en andere gevoelige websites met een aangepaste (versterkte) brouwser. Kasperski doet dat ook in zijn volledige Kaspersky Internet Security suite. De Online Shopping bescherming van Qihoo werkt iets anders, maar met een vergelijkbaar effect.

Wanneer je op een shopping site komt, zal Qihoo melden dat hij zijn online shopping modus gaat starten. In deze modus sluit hij alle onbekende programma’s en laat niet toe dat nieuwe programma’s worden gestart. Hij belooft ook bescherming tegen keyloggers en tegen elke poging om de instellingen van de browser te veranderen.

Qihoo biedt ook de functie Data Hijjacking Protection (bescherming tegen het stelen van gegevens) met het doel om je bestanden te beschermen tegen ransomware. Het voorkomt, zoals de soortgelijke functie in Bitdefender, de toegang tot je belangrijke bestanden door processen die niet bekend zijn of niet vetrouwd.

Bitdefender en Panda waarschuwen voor alle onbekende programma’s die proberen je documenten te wijzigen. Als je de functie zelf activeert, door een nieuw editor te gebruiken, is het voldoende dat je deze editor op de white list plaatst.

systeem optimalisaite met 360 total security

360 Connect

Ben jij degene die in feite de technische ondersteuning verleent aan de hele familie? De 360 Connect applicatie (voor iPhone en Android) kan het makkelijker maken om te helpen. Je hoeft maar een QR code (quick response code) te scannen op je smartphone om de app te installeren vanaf de betreffende app store. Je voert je telefoonnummer in, gevolgd door de code die naar je smartphone wordt ge-sms't en je kan optioneel de app aan je Facebook profiel koppelen.

Daarna koppel je de Qihoo installaties van je familie met je 360 Connect account. Dit doe je door je telefoonnummer op het apparaat/apparaten in te voeren en de verbinding op je smartphone te accepteren. Als het apparaat eenmaal gekoppeld is met je smartphone, kun je het systeemstatus controleren of een volledige systeemcontrole op afstand uitvoeren. Het ontvanger van je externe hulp moet wel zijn goedkeuring geven.

Systeem versnellen, reinigen en meer​

Qihoo biedt een ruime set van tools om de prestaties van je systeem te verbeteren. Hij scant je systeem telkens bij de opstart, maar je kan ook een scan lanceren wanneer je zelf wilt. De Versnel scan optimaliseert automatisch de prestaties van je netwerk en van simpele opstart items. Het toont ook taken die gepland zijn, applicaties en systeemdiensten die niet noodzakelijk zijn en geeft je de mogelijkheid om ze uit te schakelen. Al deze mogelijkheden zijn te vinden in de Easy Speedup tab op de Speedup pagina.

De tab Mijn Opstarttijd toont hoe lang de opstart duurt van je systeem. In theorie, zul je zien dat deze tijd minder wordt naar mate Qihoo het systeem optimaliseert. Het geeft ook een tijdelijk popup weer die de opstarttijd aangeeft, telkens als je het systeem herstart.

Het tabblad Geschiedenis toont alle uitgevoerde optimalisaties en de Handmatige tab laat je dus handmatig de instellingen aanpassen. Op de Manual tab, was te zien dat de meeste items waren gemarkeerd met ‘Leave as it is’ (laten zoals het is). Sommigen waren optioneel uit of optioneel aan, aanbevolen uit of aanbevolen aan. Mits je een deskundige bent, kun je beter niets veranderen op deze pagina.

De Schoonmaak tool kijkt of er onnodige browser plugins zijn of ongewenste bestanden. Als deze zeer snelle scan is voltooid, kun je alle bevindingen nakijken en eventueel sommige bestanden redden van verwijdering, of juist de verwijdering verzoeken van items die standaard niet op de vernietigingslijst staan. De scan van Qihoo naar ongewenste bestanden is veel grondiger dan die van veel andere producten. Naast de verwachte browser cache bestanden en Windows tijdelijke bestanden, vind hij  ook rommel bestanden van applicaties, cache bestanden van Windows applicaties en nog veel meer. De verwijderde bestanden worden in quarantaine geplaatst en als de schoonmaak enige problemen geeft (wat niet zou moeten) kun je ze herstellen.

Qihoo adviseert om, zodra het schoonmaak proces klaar is, de Systeem Backup Schoonmaker te lanceren, een van de vele nuttige items op de toolbox pagina. Deze hulpprogramma verwijdert ongebruikte driver backups en ongebruikte backups die te maken hebben met systeem updates. Het geeft wel een waarschuwing dat het verwijderen van systeem backups houdt in dat die updates niet meer kunnen worden verwijderd en dat bestaande systeemherstel punten ongeldig worden gemaakt.

The Patch Up scanner , ook op de toolbox pagina, zoekt of er Windows beveiliging updates ontbreken en ook naar optionele updates en niet-beveiliging updates. Vink degene die je wilt en klik op Patch (update), Qihoo zal zorgen voor de rest.

protection, speed up, clean up

En nog meer functies

In de toolbox bevinden zich veel meer tools zoals Browser Bescherming die blokkeert ongeautoriseerde wijzigingen aan de default browser en aan de startpagina en zoekmachine van Chrome, Firefox en Internet Explorer. Instant setup downloadt en installeert een aantal populaire applicaties, zoals Skype, Line, Open Office en 7-Zip, onder anderen, met een enkele klik.

De Register schoonmaker scant naar ongeldige systeemgegevens en ongeldige applicatie data in het register. De scan is snel en je kunt daarna alle bevindingen nakijken. Er is geen optie om individuele items te kiezen voor de schoonmaak, maar de meeste mensen hebben toch niet de kennis om dit soort beslissingen te nemen. Mocht het schoonmaakproces problemen geven, wat onwaarschijnlijk is, kun je alle handelingen van deze tool ongedaan maken.

Qihoo heeft geen  ingebouwde firewall, maar als je op Firewall klikt verschijnt een aanbieding om de gratis GlassWire firewall te installeren. Er is ook een Sandbox (beschermde omgeving) tool waar je verdachte programma’s kunt lanceren zonder da ze blijvende schade kunnen brengen aan je systeem. Ook aanwezig, is een tool, nog in beta versie, om schijfruimte te winnen door systeem bestanden te comprimeren.

Onderaan de pagina zul je ook een paar aanbevolen gratis spelletjes vinden. Als je dat wenst kun je ze verbergen.

Wil je nog meer? Dan kun je online stemmen over welke nieuwe tool Qihoo zou moeten toevoegen. Je kan kiezen tussen ouderlijk toezicht, een bestandsvernietiger en een netwerk monitor.

Conclusie​

Qihoo 360 Total Security biedt meer veiligheid gerelateerde functies dan elk ander gratis antivirus product op de markt. Allemaal functies die een uitstekende aanvulling zouden zijn voor een geweldige gratis antivirus. Het probleem is dat de zelfstandige antivirus bescherming middelmatig is.

Als je de vele extra’s van Qihoo leuk vindt, kun je deze gratis antivirus gaan gebruiken. Maar als je op zoek bent naar de beste gratis antivirus, zijn er beter producten. Alle testlaboratoria die we volgen testen zowel de gratis versie van Avast en AVG die over het algemeen prima cijfers kregen. Panda Free Antivirus biedt een verzameling van extra functies die Qihoo bijna evenaart.

About the author 

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. 360 Total Security voor mobiel WAS een fijn programma. Maar de laatste tijd komt er om de haverklap reclame en het vertraagd het toestel enorm. Soms moest ik 20 seconden wachten voor de GSM of een app opende. Deze app eraf gegooid en toestel loopt weer als een tierelier.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}