by lars 

Sophos Home Premium (voor Mac)

0 Comments

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Sophos Home Premium (voor Mac)


sophos antivirus mac

​Meerdere apparaten mogelijk

Bescherming

Functies

Gebruikersgemak

Compa​ti​​​​bel met:

 • Mac

Sophos Home Premium MAC Functies

Inhoudsopgave


LET OP! De Beschikbare Mogelijkheden KUNNEN Verschillen Per Besturingssysteem 

Mac Functies

 • check
  Antivirus
 • check
  Anti-phishing
 • check
  Anti-malware
 • check
  Anti-ransomware
 • check
  Veilig verkennen
 • check
  Meerdere apparaten
 • check
  Support
 • check
  Ouderlijk toezicht

mac antivirus


Sophos is een zeer bekende naam op gebied van beveiliging op bedrijfsniveau. Met Sophos Home Premium voor Mac en de overeenkomstige Windows-versie hebben de ontwikkelaars een heleboel krachtige antivirustechnologie beschikbaar gesteld voor de gewone gebruiker. Een handige, krachtige bescherming die zelfs in hun gratis producten (op beide platforms) is terug te vinden. Als je betaalt voor de premiumversie krijg je, op Windows, een schat aan geavanceerde functies. Jammer dat de meeste hiervan niet beschikbaar zijn in de Mac OS-versie. Toch biedt Sophos Home Premium alle Mac-gebruikers een goede bescherming tegen een zeer redelijke prijs.

Grote bedrijven laten hun hele antivirusbescherming niet over aan ongetrainde medewerkers, de hele zaak wordt op afstand beheerd door een eigen IT-beveiligingsdienst. Zo werkt Sophos Home ook. Je maakt een onlineaccount en kan vervolgens het product naar je apparaat downloaden of een e-mail bericht sturen met een link om het programma elders te installeren. Configureren doe je via de online console. Als je de deskundige bent die, in geval van nood, door familie en vrienden wordt ingeschakeld, hoef je niet langer in je auto te stappen om neef Jan bij te staan met het antivirusprogramma. Met Sophos Home Premium kan je het allemaal op afstand doen.

De lokale antivirusagent heeft een zeer gestroomlijnde gebruikersinterface. Door op het producticoon te klikken in de menubalk, wordt een widget weergegeven die de beveiligingsstatus en ook recente meldingen weergeeft. (Een widget is een kleine applicatie die op je computer desktop verschijnt of op het startscherm van je smartphone of tablet). Vanuit het verschenen menu kan je een scan starten, je apparaten beheren, kijken of er updates zijn en de voorkeuren instellen. Kies je voor apparaat beheer of voorkeuren, dan kom je in het online dashboard terecht.

Prijzen en besturingssysteemondersteuning

De meeste Mac-gebruikers vinden dat ze zonder antivirusbescherming kunnen omdat de malware voor de Mac zeer beperkt is. Waarom geld uitgeven aan iets dat niet echt nodig is? Maar malware voor de Mac neemt alleen maar toe en je zou echt moeten overwegen om enige bescherming te installeren.

De gemiddelde prijs voor een Mac antivirus is minder dan € 39,00 per jaar voor en licentie. De helft van de producten op de markt zit rond dat bedrag en de meeste van hen geven je drie licenties voor circa 59,99 euro. Met die abonnementsprijs van 59,99 euro geeft McAfee AntiVirus Plus (voor Mac) niet drie, maar onbeperkte licenties. Je kan het origami op alle apparaten in je huishouden installeren en zowel op Mac OS als op Windows, Android en iOS.

Sophos is een koopje, zeker vergeleken met de meeste commerciële producten, met uitzondering van McAfee. Met Sophos Home Premium kan je, voor € 49,99 per jaar, het programma op maximaal tien apparaten installeren, Mac of pc en ze op afstand beheren. € 4,99 per apparaat per jaar.

We weten uit ervaring dat Mac-gebruikers sneller hun besturingssysteem updaten dan Windows gebruikers, maar niet iedereen heeft de laatste versie van Mac OS in huis. Sophos ondersteunt Mac OS vanaf Yosemite (10.10), net als McAfee. In de vorige versie werd Mac OS vanaf Mountain Lion (10.8) ondersteund. Avira Free Antivirus voor Mac, Norton en Trend Micro vragen minimaal om El Capitan (Mac OS 10.11).

Verschillen in de online dashboard

Zoals ook in de gratis versie, als je in het menu van de Sophos widget op Manage Devices (beheer apparaten) klikt of op Preferences (voorkeuren) kom je in het online dashboard. Gewoon inloggen kan ook, vanuit elke browser.
Op de hoofdpagina tref je een overzicht van je beveiligde apparaten. Heb je (nog) niet alle tien licenties opgebruikt, klik dan op Add Device (voeg apparaat toe) om een nieuw apparaat toe te voegen of om per e-mail een download link te verzenden. Een apparaat dat je vervangt wordt in het dashboard verwijderd en die licentie komt vrij voor een ander apparaat.

In de premiumversie zijn de verschillen tussen Windows en Mac OS meer uitgesproken. Op Windows geeft Sophos Home Premium gewoon meer. De statuspagina ziet er hetzelfde uit, met panelen voor antivirusbescherming, webbescherming, ransomware bescherming, privacybescherming en detectie van gevaarlijk netwerkverkeer maar, als je dieper graaft, wordt het verschil duidelijk.

De algemene sub pagina, onder Protection (bescherming), ziet er hetzelfde uit op beide platforms. Als je op Ransomware Protection klikt, krijg je een simpele aan/uit schakelaar voor ransomware bescherming, maar je hebt geen Master Boot Record Protection, een component die alleen in Windows is aanwezig. Voor Mac-apparaten is de Exploits sub pagina, waar veel geavanceerde functies zich bevinden, gewoon niet beschikbaar. Je krijgt dus geen bescherming tegen bekende aanvallen op gevoelige applicaties. Risk Reduction (risicovermindering), met zijn ietwat geheimzinnige functies, is er niet. En omdat er geen beschermde applicaties zijn, heb je ook niet de gloeiende groene rand en de doorkijktags waarmee beschermde applicaties, in Windows, worden geïdentificeerd.

En op de sub pagina van webbescherming, krijg je enkel bescherming tegen bekende gevaarlijke websites en een lijst met alle sites die je van filtering hebt vrijgesteld. Bij Windows-gebruikers wordt de download reputatie bevestigd, een functie die, in onze tests, zeer nuttig bleek te zijn. Bovendien bevat de Windows versie van Safe Online Banking (veilig online bankieren), de versleuteling van toetsaanslagen om je browsers te beschermen tegen keyloggers.

 • Mac

Mac OS

Minimale Systeemvereisten

Macintosh gebaseerd op Intel, uitgevoerd op een van de volgende besturingssystemen:

 • Mac OS X 10.10
 • Mac OS X 10.11
 • Mac OS X 10.12
 • Mac OS X 10.13

Uw Mac moet bovendien aan deze vereisten voldoen:

 •  RAM: 1 GB
 •  Beschikbare schijfruimte: 1 GB
 •  Om online updates voor Bitdefender Antivirus for Mac te kunnen ontvangen, hebt u een internetverbinding nodig.

Functies die gedeeld worden met de gratis versie


Met dit product krijg je de standaard antivirusbescherming die je ook met Sophos Home Free krijgt.

De malware bescherming van Sophos voor Mac wordt gecertificeerd door het antivirus testlaboratorium AV-Test Institute. Sophos scoorde in deze test 100 procent, zoals ook ESET Cyber Security (voor Mac) en een aantal anderen. Sophos verwijderde ook 100 procent van de Windows malware waardoor je Mac nooit een geïnfecteerde drager zou worden voor pc’s.

Zowel Bitdefender als Kaspersky kregen een certificering van AV-Test en ook van AV-Comparatives. Ze scoorden 100 procent bescherming in beide gevallen en elimineerden beide ook 100 procent van de Windows malware. Als we gedetailleerd kijken nar het resultaat van AV-Test, zien we dat beide de topscore hebben gehaald voor zowel Mac als Windows malware. Bitdefender was ook het beste tegen op Mac OS gerichte PUA’s (potentially unwanted applications - potentieel ongewenste applicaties). We vonden verrassend dat Kaspersky Internet Security voor Mac een van de laagste scores behaalde in test met Mac PUA’s. In het verleden, heeft Kaspersky veel beter gedaan.

Voor een volledige scan van de Apple MacBook die is gebruikt voor de tests is er 20 minuten nodig, iets sneller dan gemiddeld. Standaard levert Sophos voor Mac, in tegenstelling tot de Windows versie, een snelle scan die alleen kijkt naar de mest voorkomende plekken waar malware zich kan bevinden. We adviseren nog altijd om, meteen na de installatie, een volledige scan uit te voeren. De real time beschermingscomponent zal daarna het werk tegen nieuwe bedreigingen overnemen. Je moet weten dat de premiumversie voor Windows bevat Sophos Home Cleaner, een grondig schoonmaaktool, ontworpen om de laatste sporen van malware te verwijderen.

Sophos verwijderde alle echte malware monsters en wachtte op onze beslissing voor wat betreft de eventuele verwijdering van de PUA’s. Dat is logisch want het gevaar van PUA’s is immers alleen potentieel.

Het filteren van inhoud voor het ouderlijk toezicht kan je configureren, voor al je apparaten, op de online console. Het filteren van inhoud kan niet per gebruiker worden ingesteld. Het filter blokkeerde op de juiste manier alle ordinaire websites die we probeerden te bezoeken. Sophos Home Premium kan, net als Trend Micro Antivirus voor Mac die een vergelijkbare functie heeft, geen https-verkeer filteren. Het gebruik van een veilige anonimiserende proxy (en denk maar niet dat je kind dat niet weet) is voldoende om de filtering te passeren.

Op phishing sites vind je geen malware. Phishing sites vermommen zich als veilige, betrouwbare websites en zoeken naar slachtoffers die dwaas genoeg zijn om hun inloggegevens daarin te voeren. Phishing verandert de hele tijd qua trend en qua techniek. Sophos scoorde een detectiepercentage 7 procent lager dan Symantec Norton Security Premium. Lager dan tijdens onze vorige test, maar toch behield Sophos een aardige positie tussen de concurrentie.

Hoewel phishing platformonafhankelijk is, hoeft de beveiliging tegen phishing het niet te zijn. Symantec Norton Security Deluxe, getest tegelijk met zijn versie voor Windows, eindigde toch 14 procentpunten lager, bijvoorbeeld.

Bescherming tegen ransomware

Een typische ransomware aanval op Windows-computers versleutelt heimelijk belangrijke bestanden en vraagt om losgeld in niet traceerbare valuta om deze bestanden weer vrij te geven. Sommige ransomware aanvallen blokkeren je systeem volledig omdat ze je hele harde schijf versleutelen. Ransomware aanvallen op het Android besturingssysteem hebben de neiging om het systeem op slot te zetten. Er is ook ransomware specifiek voor de Mac, vooral van het type die bestanden versleutelt. Een upgrade van de gratis versie naar de premiumversie voegt ransomware bescherming toe en dat is een groot voordeel.

Tijdens een test op een Windows systeem heeft Sophos op een na al onze malware monsters gedetecteerd, inclusief de vervelende Petya monster en een aanval kunnen voorkomen. Petya probeert de hele harde schijf te versleutelen. Bij testmachines zou dat geen echt probleem zijn, want het zijn virtuele testsystemen die je makklijik kunt terugdraaien tot voor de infectie en het systeem is weer in orde. Sophos beschermde ook tegen 9 van de 10 gesimuleerde aanvallen van RanSim van KnowBe4.

Ook Avast Security, Bitdefender Antivirus voor Mac en Trend Micro bieden bescherming tegen ransomware, maar ze pakken het probleem anders aan. Ze kijken niet naar het gedrag van ransomware, ze voorkomen alleen dat gevoelige bestanden worden gewijzigd door ongeautoriseerde programma’s. Een techniek die doeltreffend kan zijn, maar allen zal werken op de inhoud van mappen die je vooraf hebt gemarkeerd voor bescherming.

sophos beschermd

Spyware bescherming voor webcam en microfoon

Er is een enge soort spyware die je camera kan aanzetten zonder het lichtje aan te laten gaan, net of die ene of andere klimplant je in de gaten zou houden. Er zijn weinig beveiligingsproducten voor de Mac die webcam beveiliging bieden en ze zijn ook niet zo geavanceerd als hun Windows equivalenten.

In Windows word je, bijvoorbeeld, door de spyware beschermingscomponent van Kaspersky gewaarschuwd als een onbekend programma je probeert te bespioneren via je eigen webcam, met de optie om dat programma op de zwarte lijst te zetten. In de Mac-versie heb je gewoon een simpele aan/uit schakelaar om de webcam uit te doen als je het niet nodig hebt.

Bij Sophos is het andersom. De webcam bescherming die Sophos Home Premium levert op Windows is veel minder dan die van Kaspersky op Mac OS. Sophos voegt een tijdelijke melding toe wanner een programma de webcam begint te gebruiken. That’s it. Er is geen zwarte lijst en als je niet op de tijdelijke melding klikt, kan je zelfs de waarschuwing missen.

De Mac-versie is geavanceerder. Het geeft toegang tot de webcam aan programma’s zoals FaceTime en Photo Booth. Als er gedetecteerd wordt dat een onbekend programma de webcam probeert te gebruiken, krijg je een melding met buttons om toegang te geven of te blokkeren. Om een programma op de witte lijst te zetten, dus altijd toegang geven, open je het hoofdvenster en kies je Allow Always (sta altijd toe).

Als je witte lijst een of meer items bevat, krijgt het menu in het hoofdvenster een nieuwe keuze, Webcam/Microphone Exceptions (webcam/microfoon uitzonderingen). Klik je daarop, zie je een lijst met de programma’s die op de witte lijst staan. Een klik op een van de programma’s is voldoende om het van de lijst te verwijderen. Onze contactpersonen bij Sophos hebben ons verteld dat de Windows versie binnenkort een upgrade krijgt met een geavanceerder systeem.

Beter op Windows

Je abonnement op Sophos Home Premium is goed om de antivirusbescherming te installeren op maximaal tien pc’s of Macs. Maar in de Mac-versie vind je een groot aantal geavanceerde functies van de Windows versie niet terug. De functies die je mist zijn o.a. bescherming tegen Exploits, geavanceerde verschoning van malware, bescherming tegen ransomware voor hele schijven en bescherming van je bankzaken online. Het product is wel goedkoop maar op een pc krijgt je veel.

De keuze van onze redactie voor wat betreft een antivirus voor de Mac zijn Bitdefender Antivirus voor Mac en Kaspersky Internet Security voor Mac. Alle twee behalen hoge cijfers van twee onafhankelijke testlaboratoria. Bitdefender geeft bescherming tegen ransomware. Kaspersky let op spyware voor de webcam en zijn ouderlijk toezicht component is duidelijk beter dan die van Sophos. Als je beveiliging vooral op de Mac is gericht, dan zal een van deze twee producten zeker voldoen.

sophos antivirus macSophos Home Premium voor Mac

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}