Sophos Home

0 Comments

sophos security


Er zijn antivirus leveranciers die hun producten direct op de thuisgebruikers richten, anderen die, bij voorkeur, voor de bescherming van grote bedrijven kiezen en sommige die beide doen. Antivirus gigant Sophos heeft lange tijd de commerciële kant van de markt gekozen. Door de recente uitgave van de gratis Sophos Home, kunnen nu Mac en Windows thuisgebruikers, op 10 van hun apparaten, van dezelfde antivirus beschermingsniveau profiteren.

Omdat het van een commercieel georiënteerd product komt, bevat Sophos Home een aantal geavanceerde functies die normaal niet te vinden zijn in de gratis antivirus producten voor thuisgebruik. Om met dit product van start te gaan, moet je een account aanmaken die je toegang geeft tot een online dashboard.  Je kan je aanmelden vanaf elke pc of Mac om, vanaf het dashboard, de software direct te installeren of een link sturen om Sophos op een ander apparaat te installeren. McAfee Antivirus Plus, is een van de weinige concurrenten die een soortgelijk afstandsbeheer biedt.

De installer meldt dat de installatie van dit product tot 15 minuten kan duren. Dat lijkt wat aan de lange kant maar het was precies de tijd die het nodig had. Na de installatie, hebben we de allerlaatste virusdefinities gedownload en een volledige scan gestart. Deze scan werd uitgevoerd in een dik half uur. Een herhaal scan was niet beduidend sneller.

Eenvoudige interface

Inhoudsopgave

Het hoofdvenster van Sophos is aangenaam eenvoudig, of je op een Mac zit of op een Windows computer. Een grote balk bovenaan, over de hele breedte van het venster, toont je veiligheidsstatus, met een knop (Alerts) om eventuele meldingen te bekijken en een tweede knop (Home Dashboard) om de online dashboard te openen. Met een klik lanceer je een volledige scan en je kan zijn voortgang in het hoofdvenster volgen. Er zijn ook aan/uit schakelaars voor Automatic Virus Protection, Web Protection en Potentially Unwanted App Detection (detectie van potentieel ongewenste applicaties)

De gebruikersinterface van Sophos Home heeft een klein probleem. Telkens als je het opent, heb je te maken met een melding van de "Gebruikers Accountbeheer".

menu sophos

Goede test resultaten behaald in de tests van de onafhankelijke antivirus test lab

Sophos Home wordt niet specifiek getest door de onafhankelijke antivirus testlaboratoria, maar Sophos Cloud Endpoint Protection,  wordt onderzocht door alle laboratoria die wij volgen. En Sophos beweert dat hun gratis product dezelfde bekroonde Sophos technologie gebruikt die de apparaten van miljoenen zakenmensen uit de hele wereld beschermt. Goed punt, want waarom zou het bedrijf een aparte technologie ontwikkelen voor zijn gratis product?

ICSA Labs en West Coast Labs geven Sophos de certificering voor zowel malware detectie als malware verwijdering. Voor wat betreft Virus Bulletin, als we naar hun resultaten kijken, lijkt het dat Sophos sinds een paar maanden niet langer deelneemt aan de tests. Toch, deed Sophos mee in vier van de twaalf meest recente tests en kreeg elke keer de VB100 certificering. BitDefender Internet Security kreeg de VB100 in 12 van de 12 tests.

De AV-Test Institutie beoordeelt antivirus producten op hun veiligheid, prestaties en gebruikersgemak. In de bescherming test, die zo belangrijk is, scoorde Sophos 6 van de 6 mogelijke punten en vijf punten in de prestatietest. Hij scoorde 5,5 voor de bruikbaarheid omdat hij in een paar gevallen legitieme programma’s of websites als kwaadaardige had bestempeld. Sophos scoorde in totaal 16,5 van de haalbare 18 punten en dat is heel goed. Toch, hebben een aantal andere producten een perfecte 18 punten gescoord en dat zijn Bitdefender, en Symantec: Norton Security.

Bij AV-Comparatives voeren de onderzoeker duizelingwekkend veel verschillende tests, waarvan vijf door ons nauwlettend gevolgd. Sophos deed mee aan vier van deze vijf tests. Hij kreeg Geavanceerd plus in de prestatietest, Geavanceerd in zowel bestandsdetectie als zero-day detectie (detectie van zerodayattack) en real world dynamische tests.

Dennis Technology Labs probeert de werkelijk ervaring van de gebruiker na te bootsen. Dagelijks, vinden de onderzoekers real world kwaadaardige URL’s die drive-by (onbewuste en onopzettelijke) downloads en andere aanvallen hosten door middel van ripping tools die een hele website vast kunnen leggen. Om te testen, gebruiken ze een playback systeem zodat elke product aan precies dezelfde aanval wordt blootgelegd. De certificering is er in vijf verschillende niveaus en dat zijn AAA, AA, A, B en C. Sophos haalde de hoogst mogelijk niveau, AAA, door een uitstekende detectie en geen fout-positieven.

De antivirus technologie die Sophos Home deelt met Endpoint Protection heeft zeer goede testresultaten behaald. Toch hebben Kaspersky en Bitdefender in het bijzonder, zelfs beter gedaan.

Nauwkeurige anti phishing

De Web Protection component van Sophos Home houdt inkomende HTML data in de gaten en blokkeert de toegang van de browser tot alle soorten gevaarlijke websites, phishing sites inbegrepen. Het bleek, zeer accuraat te werken.

Effectieve blokkering van kwaadaardige URL’s

Niet alleen tegen anti phishing, maar Web Protection zorgt ook voor het afweren van websites waarvan bekend is dat ze malware of spyware hosten of dat ze gevaarlijk zijn. Ook hier presteerde Sophos uitstekend.

Sophos beschermde een kleine honder procent van de  actieve kwaadaardige URL’s. In bijna alle gevallen door de toegang tot de URL volledig te blokkeren. Hij identificeerde problemen van verschillende types. Voor sommige rapporteerde hij de kwaadaardige inhoud door de malware te identificeren. Andere URL’s blokkeerde hij met een bericht dat er spyware was gevonden. En hij markeerde nogal wat URL’s als risicodragend en herkende ook malware die op de betreffende website aanwezig was.

dashboard van sophos home

Afstandsbeheer

Zoals eerder verteld, installeer je Sophos Home op een Windows pc of op een Mac door op het dashboard in te loggen. Als je de bescherming op een of twee van je apparaten hebt geïnstalleerd, kun je het dashboard gebruiken om je installaties te beheren.

De overzichtspagina van het dashboard geeft al je apparaten weer, samen met het aantal alerts (meldingen), de verwijderde bedreigingen en de geblokkeerde websites. Het geeft ook de tijd aan van de laatste update. Daaronder, vind je een lijst van alle recente alerts. Voor meldingen omtrent de detectie van een PUA (Potentially Unwanted Application / potentieel ongewenste applicatie), kun je op afstand kiezen de detectie te negeren of Sophos vragen om schoon te maken.

Als je op een specifiek apparaat klikt in het dashboard krijg je meer afstandsbeheer mogelijkheden. Je kan een scan starten, maar ook Sophos van het apparaat verwijderen. En je kan dezelfde drie componenten aan/uit zetten die je treft in de hoofdvenster van het product, namelijk Automatic Virus Protection, Potentially Unwanted App Detection en Web Protection.

Conclusie

Sophos Home gebruikt dezelfde technologie, het commercieel gerichte Cloud Eindpoint Protection, dat zoveel lovende recensies krijgt in het bedrijfsleven. De beoordelingen van onafhankelijke laboratoria zijn zeer goed en het product scoorde hoog in onze praktische anti phishing en kwaadaardige URL’s blokkertests. De prestaties voor wat betreft onze praktische malware blokkertest vonden we wat minder, dat wel.

Er zijn drie gratis antivirus producten die de titel van redactiefavoriet hebben verdiend en dat zijn Avast Free Antivirus 2016, AVG AntiVirus Free (2016), en Panda Free Antivirus (2016). Ze zijn echt de moeite waard, als je op zoek bent naar een gratis antivirus.

Toch, gezien dat Sophos Home gratis is, is dit product zeker ook het overwegen waard. Door zijn simpele interface en de afstandsbeheer mogelijkheid kan dit product, zeer waarschijnlijk, prima aan al je wensen voldoen.

About the author 

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}