Neem komend weekend de tijd om je pc te beveiligen zonder een cent uit te geven.
Heb je een pc, dan ben je een doelwit en je hebt beveiligingssoftware nodig. Het was zo tien jaar geleden en is vandaag de dag nog niets veranderd. Dit ondanks de grote verbetering die de beveiliging van Windows apparaten in al die jaren heeft meegemaakt. Maar nu kan je kiezen! Je kan een fabrikant van beveiligingssoftware jaarlijks een bedrag betalen voor de bescherming van je apparaten, of je kan het zelf regelen en je eigen beveiligingssuite samenstellen met gratis producten. Lees verder hoe je, zonder een cent uit te geven, je pc kan beveiligen.
De voor- en nadelen van gratis
Je kan geld sparen als je voor een gratis oplossing kiest, maar het is geen panacee (de oplossing voor alles en nog wat). Betaalde producten worden ondersteund door een of andere vorm van klantenservice. Bij gratis producten, moet je vaak eventuele problemen zelf oplossen. Bovendien, met gratis producten, moet je vaak een combinatie van hulpprogramma’s samenstellen, experimenteren, en soms fouten maken voordat je de geschikte tools vindt voor je behoeften. Betaalde suites bieden naadloze, relatief pijnloze beveiligingsoplossingen. Bij gratis producten heb je vaak werkbalkjes voor de browser of plug-ins/extensies die je niet direct wilt.
Gratis software bevat soms ook advertenties die de makers helpen om hun kosten te dekken. In een aantal gevallen zijn de advertenties en de toevoegingen een kleine prijs die je betaalt om geld te sparen, maar ze kunnen soms bijzonder verstorend en irriterend zijn. Wees altijd, zoals het hoort, voorzichtig als je gratis software installeert, om te voorkomen dat je bloatware, of fatware installeert (software met overbodige functionaliteit die veel ruimte nodig heeft) die je niet nodig hebt. De installatie van Bloatware gebeurt vaak automatisch.
Als je geen problemen hebt met dit soort beperkingen, kan de gratis oplossing voor je een goede oplossing zijn. Denk maar aan al het geld dat je kan besparen…
Kies wat antivirus producten
Het belangrijkste onderdeel van elke beveiligingssuite is antivirussoftware die, terecht, je primaire verdediging tegen malware zal zijn. En, voor wat betreft gratis antivirusprogramma’s, er zijn voldoende goede opties. Twee gratis producten die je aandacht verdienen, zijn Avast Free Antivirus en Panda Free Antivirus, bijvoorbeeld. Volgens recente tests van AV-Test, een Duitse antivirus testlaboratorium, deed de gratis antivirus van Panda het uitstekend in het blokkeren van malware, zonder meldingen van false-positives (fout-positieven). Avast Free Antivirus was niet zo goed als Panda, maar gaf, alles bij elkaar, een solide resultaat. Los van welke antivirus applicatie je voorkeur krijgt, zorg dat je er een kiest die goed is in het vangen van de zogenaamde “zero-day” aanvallen (die profiteren van lekken in nieuw software). Een antivirusprogramma die zero-day aanvallen kan blokkeren is ook doeltreffender bij het blokkeren van nieuwe malware. Gezien hoe snel malware evolueert, is dit enorm belangrijk.
Neem een secundaire antivirus applicatie erbij
Helaas kan zelfs de beste antivirusprogramma het soms moeilijk hebben met het verwijderen van hardnekkige, diep geïntegreerde malware. Het is daarom een goede zaak om ook een secundaire antivirus applicatie ter beschikking te hebben. De gratis Malwarebytes Anti-Malware kan zorgen voor een extra bescherming laag tegen internet boosdoeners. Je moet het niet zien als je primaire antivirus, maar als een extra hulp om samen met de meeste andere antivirusprogramma’s te gebruiken. Bovendien heeft het een zeer goede reputatie opgebouwd voor wat betreft de uitstekende bescherming tegen geavanceerde zero-day aanvallen. Eigenlijk, kan Malwarebytes Anti-Malware soms infecties tegenhouden die andere antivirusapplicaties kunnen missen.
Norton Power Eraser is een ander hulpprogramma die zeer de moeite waard is. Het is een gratis tool gericht op de zogenaamde scareware, vervelende stukjes malware die je lokken tot het kopen van nep antivirussoftware en die vaak worden niet gevangen door traditionele antivirusprogramma’s. Symantec, de maker van Norton Power Eraser, waarschuwt dat deze een agressieve scanner is die soms ook legitieme programma’s als malware zal markeren. Het is dus iets dat je bewaart als laatste remedie, maar een zeer goede wapen om in het beveiligingsarsenaal van je pc te hebben.
Gebruik een firewall
Het Windows besturingssysteem heeft een ingebouwde firewall die standaard is ingeschakeld. Het is een goede basis, maar er zijn een aantal andere mogelijkheden, vooral als je graag meer flexibiliteit wilt. Kijk eens naar Comodo Free Firewall en ZoneAlarm Free Firewall, twee hulpprogramma’s die extra functies bieden, meer configuratieopties en ook meer bescherming dan de ingebouwde firewall. Over het algemeen, is de ingebouwde Windows firewall goed genoeg voor de meeste mensen. Hij werkt rustig op de achtergrond tot hij verdachte verbindingspogingen registreert en je hebt er geen kijk om, maar hij markeert, standaard, alleen binnenkomende verbindingsaanvragen
En daar is waar de robuustere tools van Como en ZoneAlarm goed van pas komen, omdat ze ook uitgaande verbindingsaanvragen monitoren. Je hebt wel een beetje extra werk om ze te leren welke processen en welke applicaties verbinding mogen maken met internet. </p>
Maak je browser veiliger
Het is natuurlijk zo dat, ook met de beste beveiligingssoftware op zijn plaats, het toch fout kan lopen als je eenmaal online bent. De gratis Malwarebytes Anti-Exploit is eigenlijk een must. Dit minuscuul programma, eenmaal geïnstalleerd, houdt je browser in de gaten en beschermt je tegen zero-day exploits die je standaard antivirusprogramma zou misschien missen. Een absolute aanrader. Vooral nu dat zoveel exploits (exploit is iets gebruiken voor eigen voordeel) gericht zijn op de browsers. De software McAfee SiteAdvisor controleert links in zoekresultaten en geeft aan, via een klein pictogram naast de links, of ze veilig te bezoeken zijn.
Het werkt ook op sociale netwerken, zoals Facebook of Twitter die net mijnenvelden zijn geworden door het massief gebruik van URL shorteners (om url adressen te verkorten) en ook vanwege veel virale links met een twijfelachtige oorsprong. Web of Trust (WOT) geeft aan hoe betrouwbaar elke website is die je bezoekt.
Web of Trust is een browser extensie die werkt in alle bekende browsers en doet eigenlijk hetzelfde als Site Advisor van McAfee, maar is crowdsourced (het publiek is direct bij het betrokken) en je kan eventueel je eigen mening toevoegen. Bovendien, naast de veilig/onveilig beoordeling, laat WOT je zien of een website ook geschikt wordt geacht voor kinderen en waarom het gemarkeerd is als probleemsite (het zit vol spam, het verspreidt malware, het is een val, enzovoort)
Indien je Firefox gebruikt, kijk naar NoScript, een extensie die alle JavaScripts blokkeert, mits je er toestemming voor geeft. Het is een beetje een power-user tool en kan sommige functies uitschakelen op websites die je bezoekt, maar is een goede bescherming tegen de veelvoorkomende JavaScript aanvallen online, als je wat extra gedoe niet erg vindt.
De HTTPS Everywhere extensie van de Electronic Frontier Foundation kan intussen je verbindingen met de meeste websites automatisch versleutelen. Dit is handig om te voorkomen dat anderen die zich op je netwerk bevinden je surfgedrag kunnen volgen.
Zorg dat de kinderen niets tegenkomen dat ze niet mogen zien. Ook al zijn je kinderen online zeer voorzichtig, er is altijd een kleine kans dat ze iets ongewenst tegenkomen. Je hoeft hier niets te downloaden, want de recente versies van Windows bieden gelukkig uitgebreide mogelijkheden voor ouderlijk toezicht. In Windows 10 open je het startmenu, klik je op Instellingen en gaat, om te beginnen, naar Accounts > Familie en andere gebruikers. Hou er rekening mee dat je, voor de familie gedeelte moet je je eerst aanmelden met een Microsoft-account.
Het is verder de moeite waard om naar FamilyShield, van OpenDNS, te kijken. FamilyShield is geen applicatie, maar een service, aangeboden door OpenDNS, die volwassen websites automatisch blokkeert. Als je dat wenst, kan je het instellen op elke individuele computer in je thuisnetwerk, of via je router zodat elk apparaat in je netwerk wordt beschermd. FamilyShield biedt geen uitgebreide tools voor ouderlijk toezicht. Maar deze dienst kan prima samen worden gebruikt met andere ouderlijk toezicht tools, voor nog meer online veiligheid.
Update je software automatisch
Vaak mikken de malware makers niet direct op Windows, maar op beveiligingslekken van populaire software, zoals de Adobe Reader, bijvoorbeeld. Zorg, om dit gevaar te verminderen, dat je software altijd up-to-date is. Handmatig controleren kan vervelend zijn en een update checker kan je veel tijd besparen. Secunia PSI is een gratis tool die je pc scant voor onveilige oude versies van bekende programma’s en installeert zelf, automatisch, de allerlaatste beveiligingspatches.
Doe je laptop op slot
Laptops worden vaak gestolen of ze worden kwijtgeraakt. Je kan een notebookslot kopen om risico’s te verminderen of gewoon nooit je laptop in het openbaar gebruiken, maar het gevaar van diefstal kan je nooit helemaal uitsluiten. Wat je wel kan is voorkomen dat je gegevens in verkeerde handen terechtkomen. Er is een service waarmee je je laptop op slot kan zetten indien het gestolen wordt.
Het heet Prey en het bestaat uit een stukje software die op de achtergrond draait en de locatie kan volgen van je laptop wanneer hij online gaat. Ben je je laptop kwijt, dan kan je Prey gebruiken om achter te komen waar hij zich bevindt. Je kan ook een foto maken van de vermeende dief en eventueel de laptop vergrendelen. Je betaalt 5 euro per maand en je kan ook je apparaat op afstand wissen. Prey zegt dat binnenkort de optie wordt toegevoegd om bestanden op te halen van een apparaat die gek doet. Dat zal wel meer gaan kosten, ongeveer 15 euro per maand. Het lijkt misschien een beetje vreemd dat we over geld uitgeven schrijven in een artikel over gratis beveiligingsproducten, maar het zou, in dit geval, geld kunnen zijn dat goed besteed is.
Bestanden versleutelen
Om bestanden te versleutelen, hoef je niets te betalen, Windows kan het voor je doen. Je moet wel een pc hebben die Windows 8.1 of hoger draait die de InstantGo technologie van Windows ondersteunt. Dan kan je je gegevens coderen door ze simpelweg te koppelen aan je Microsoft-account. We moeten je wel waarschuwen dat deze functie, zoals ook aangegeven door het online blad Ars Technica, slaat je codeersleutel op op je OneDrive.
Dit zou een probleem kunnen zijn als degene die je encryptie probeert te breken een overheidsinstantie is, omdat zij kunnen juridisch Microsoft dwingen om de sleutel aan te geven. Standaardgebruikers hoeven zich hier geen zorgen te maken. Indien je een oudere versie van Windows gebruikt of liever zelf de instellingen aan wilt passen, dan is de BitLocker tool in Windows Vista en hoger iets voor jou.
Of je kan VeraCrypt gebruiken, een gratis open-source fork (afsplitsing) van de lang vertrouwde TrueCrypt software, nu niet langer beschikbaar. Ga heen en blijf vrij We geven toe, het zijn slechts enkele van de vele beschikbare beveiligingsopties. Er zijn talloze andere gratis tools die je online kan vinden die, zonder een cent uit te geven, al je computergegevens zullen veiligstellen.