Virus verwijderen en dan?

  • Home
  • /
  • Virus verwijderen en dan?

Zelfs nadat het virus verwijderen is voltooid blijven veel problemen nog bestaan. Maar om deze problemen te verhelpen, moet je ervoor zorgen dat alle besmetting ook daadwerkelijk verwijderd zijn. Als er nog steeds infecties op je computer staan, heeft het verhelpen van problemen namelijk geen enkele zin. Om virus verwijderen te laten slagen heb jij één van de beste virusscanners nodig en is het noodzakelijk de computer te scannen terwijl deze in de veilig modus is.

 

Als je de computer volledig gecontroleerd is en alle virussen zijn verwijderd, dan moet je een complete back-up maken van je belangrijke bestanden. Als er in het vervolg van het herstellen van je computer iets fout gaat (wat een reële kans is) heb je in ieder geval nog je belangrijkste bestanden gered.

Om je computer weer te herstellen, hoef je de adviezen in dit artikel niet allemaal uit te voeren. Je voert slechts de handelingen uit om je problemen te verhelpen. Het artikel bevat echter een oplossing voor bijna alle problemen van malware. Je hoeft dus niet het hele artikel te lezen, maar je kan springen naar de relevante oplossingen voor jouw probleem. Let op: voor problemen waarbij je computer helemaal niet meer wilt opstarten, kan je direct doorgaan naar het hoofdstuk

virus verwijderen van de computer

 

1. Hoe kan je belangrijke bestanden redden na het virus verwijderen

Let op: je kan dit onderdeel overslaan als je geen belangrijke bestanden bent kwijtgeraakt.

Als er door een malware besmetting belangrijke bestanden verloren zijn gegaan, heb je nog een kans deze bestanden te redden. Zorg ervoor dat je de computer zo min mogelijk gebruikt voordat je dit hulpprogramma start. De reden hiervoor is simpel: hoe meer je de computer nog gebruikt des te minder is de kans dat je de bestanden nog kan redden. Om deze bestanden nog terug te halen, raad ik je het programma Recuva Free aan dat je kan downloaden van deze website. Download de free version van de Piriform.com website, installer het en start het programma op. Er wordt een Wizard gestart, beantwoord de vragen op je scherm. Als hierom gevraagd wordt, probeer dan eerst de bestanden terug te halen zonder de ‘Deep Scan’ te starten, want deze scan neemt veel tijd in beslag.

Als de scan is afgerond, selecteer je de bestanden die je wilt herstellen en selecteer je de optie ‘recover’. Deze optie zal de herstelde bestanden terug zetten op de originele plaats (folder). Als de bestanden die je wilt herstellen niet in de lijst voorkomen, kan je kiezen voor de optie ‘Switch to advanced mode’. Ga dan naar de ‘options’ en selecteer het ‘action’ tabblad. Selecteer vervolgens ‘Deep Scan’ en selecteer ‘OK’. Er wordt een uitgebreide scan gestart, die hopelijk wel de verloren bestanden kan terughalen. Ik zeg nadrukkelijk hopelijk, want niet in alle gevallen worden de bestanden nog gevonden. Deze zijn dan voor altijd verloren gegaan en kunnen niet hersteld worden.

 

2. Volg altijd deze stappen na het verwijderen van een virus

 

Na het volledig verwijderen van een virus besmetting en een uitgebreide controle of alle malware van je computer verdwenen is, moet je als eerste al je wachtwoorden gaan wijzigen. De reden hiervoor is dat malware soms je wachtwoorden kan onderscheppen en deze doorstuurt naar criminele organisaties. Het is dus belangrijk om je wachtwoorden onmiddellijk te wijzigen. Daarna is het verstandig om je Windows besturingsprogramma te voorzien van alle updates. Als het niet mogelijk is je Windows bij te werken, verwijs ik je naar een ander onderdeel van dit artikel. Ook is het verstandig om je opgeslagen Windows herstelpunten te verwijderen. Het is namelijk goed mogelijk dat deze herstelpunten ook de malware besmetting bevatten, waardoor deze waardeloos geworden zijn. Dit kan je doen door systeemherstel binnen Windows volledig uit te schakelen en daarna weer opnieuw te starten.

Neem ook vooral de tijd om alle beveiligingssoftware eerst de de-installeren van je computer en deze hierna weer opnieuw te installeren. Controleer ook of je maar één virusscanner geïnstalleerd hebt op je computer, omdat meerdere virusscanners naast elkaar voor conflicten kunnen zorgen. Voor het beste resultaat is het verstandig om na elke de-installatie van de software een clean-up programma te draaien. Op deze pagina staat een lijst met de beste uninstall programma’s voor bijna elk type beveiligingssoftware. Lees wel goed de instructies.

Nog een andere suggestie die ik je kan geven is dat je Comodo Cleaning Essentials downloadt en installeert. Dit programma heeft de mogelijkheid om je computer te controleren op en het herstellen van problemen met malware. Na het openen van CCE kan je de zogenaamde ‘kilswitch’ selecteren uit het menu van CCE. In het Killswitch menu kies je voor ‘Quick repair’. Laat CCE je computer controleren en als deze problemen gevonden heeft ook repareren. Herstart hierna je computer en controleer of de problemen nu verholpen zijn. Als je computer nu probleemloos draait, ga je naar het laatste hoofdstuk door helemaal naar beneden te scrollen . Als nog niet alle problemen verholpen zijn, moet je doorgaan naar het volgende onderdeel van dit artikel.

 

3. Gebruik de Windows Repair Kit om de meeste problemen op te lossen

 

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om de meeste problemen veroorzaakt door malware te herstellen, is een gereedschap met de naam Windows Repair Kit. Je kan het op deze website downloaden. Dit programma is in staat om bijna alle problemen door malware te verhelpen. Hopelijk worden ook jouw problemen hiermee snel verholpen. Na het downloaden van het programma moet je het installeren en starten.

 

 

Onder het tabblad voor Stap 2 adviseer ik je voordat je verder gaat eerst je harde schijf te laten controleren op fouten. Als dit is uitgevoerd, moet je de computer opnieuw opstarten en het programma weer starten. Deze keer ga je naar het Tabblad voor Stap 3 en kies je voor een systeem check. Voor Windows XP of Windows 2003 gebruikers: er wordt je gevraagd de originele installatie CD van je besturingssysteem te plaatsen. Ik adviseer je zeker deze systeem check uit te voeren. Hierna start je weer je computer opnieuw op en het programma, om door te gaan naar Stap 4. Maak nu een herstelpunt en een back-up van de registry van je computer. Deze zijn belangrijk om je computer te herstellen als het programma per ongeluk bij het herstellen van je PC een fout maakt. Als dit gebeurt, kan je met het herstelpunt en de back-up van je registry je PC weer herstellen. Als je de back-ups gemaakt hebt, ga je naar het tabblad voor ‘Start Repairs’ en kies je de optie om te starten. Ook hier is het belangrijk dat een eventuweel virus wordt verwijdert voordat de backup wordt gemaakt. Kijk hier voor de beste antivirus software.

Je krijgt nu een scherm te zien met een lijst van alle herstelacties die je kan uitvoeren. Om meer informatie te zien over deze herstelactie, klik je deze aan met de rechter muistoets en kies je voor ‘Repair Info’. Je kan kiezen voor slechts één herstelactie of de volledig lijst van acties laten uitvoeren. Als je niet zeker weet welke actie je moet kiezen, stel ik voor dat je alle acties laat uitvoeren. Hieronder heb ik een lijst opgenomen van herstelacties die je zeker moet uitvoeren, omdat deze veel voorkomende problemen door een malware besmetting herstellen.

 

A) Problemen verhelpen met verborgen bestanden of folders, ontbrekende snelkoppelingen of ontbrekende links in het Start Menu

 

 

Als je deze problemen ondervindt, vaak gelijktijdig met problemen met je internet verbinding, selecteer dan de optie ‘Reset Registry Permissions’, ‘Reset File Permissions’, ‘Unhide Non System Files’, ‘Repair Missing Start Menu Icons Removed By Infections’ en ‘Repair Proxy Settings’. Voer deze herstelacties uit en start je computer opnieuw op.

B) Veel voorkomende Internet problemen verhelpen

Als je problemen vooral te maken hebben met je internet verbinding, kies je voor de herstelacties ‘Register System Files’, ‘Repair WMI’, ‘Repair Internet Explorer’, ‘Repair Hosts File’, ‘Remove Policies Set By Infections’, ‘Repair Winsock & DNS Cache’, ‘Repair Proxy Settings’ en ‘Set Windows Services to Default’. Laat deze herstelacties uitvoeren en start je computer opnieuw op. Hopelijk heeft het programma al je problemen met de internet verbinding hersteld, maar ik heb wel geleerd dat het verstandig is Windows Network Diagnostics uit te voeren om je internet verbinding weer volledig te herstellen. Voor tips en adviezen voor overige internet verbinding problemen, waaronder Windows Network Diagnostics, verwijs ik naar het onderdeel 4. Overgebleven problemen verhelpen. Als er na het uitvoeren van alle herstelacties nog steeds problemen bestaan, is het beste om alle herstelacties door het programma uit te laten voeren. Hopelijk worden dan je problemen alsnog hersteld die zijn veroorzaakt door de virussen die zijn verwijderd.

Een met malware geinfecteerde computer

4. Overgebleven problemen verhelpen

Overgebleven problemen verhelpen

A) Overgebleven Internet problemen verhelpen

B) Problemen met een specifiek programma verhelpen

C) Gebruik Microsoft Fix It Solutions om problemen met Windows te verhelpen

D) Problemen in het Registry oplossen

E) Wat kan je doen als er Problemen blijven

A) Overgebleven Internet verbinding problemen verhelpen

 

In situaties waarin je nog steeds problemen hebt met je internet verbinding is het verstandig de Windows Network Diagnostics te starten om te zien of de problemen automatisch hersteld worden. In Windows XP moet je dit programma downloaden en installeren. Je moet het dus van een andere computer overzetten op je Windows XP computer en dit programma starten. Voor instructies verwijs ik naar dit webadres. In Windows Vista en Windows 7 is dit programma onderdeel van het besturingssysteem. Een uitleg voor Windows Vista staat op deze pagina en de instructies voor Windows 7 staan hier.

 

 

Natuurlijk zijn er nog meer oorzaken voor problemen met je internet verbinding. Als je de computer met een netwerkkabel hebt aangesloten, moet je natuurlijk controleren of deze kabel nog goed is aangesloten. En als je een router gebruikt (bedraad of draadloos) is het verstandig ook deze te controleren en eventueel opnieuw op te starten of te resetten.  Ook is het verstandig na te gaan of je internet provider niet een storing heeft in jouw buurt.

Als je na het uitvoeren van alle acties nog steeds problemen hebt met je internet verbinding, kan het een probleem zijn met beschadigde of ontbrekende systeem driver bestanden of systeem services. Om dit te onderzoeken, kan je het programma Farbar Service Scanner van deze pagina downloaden. Gebruik dit programma om een diagnose te maken van je problemen met je internet verbinding en deze te herstellen. Controleer of de optie ‘Internet Services’ scannen is aangevinkt. Selecteer daarna de optie om te scannen. Kijk in het logbestand van de scan vooral naar berichten met ‘FILE IS MISSING AND MUST BE RESTORED’. Als er een bestand ontbreekt, moet je deze opnieuw installeren.

Op dit bestand opnieuw te installeren, moet je Farbar Service Scanner installeren op een computer met hetzelfde besturingssysteem. Deze computer moet echter wel goed functioneren. Type de naam van het ontbrekende bestand in het zoekvenster van Farbar Service Scanner en kies de optie ‘search files’. Als bijvoorbeeld het missende bestand afd.sys is, navigeer je naar één van de locaties in het nieuwe logbestand, die automatisch wordt getoond na het uitvoeren van de zoekfunctie. Kopieer het bestand. Dit bestand breng je vervolgens over naar de beschadigde computer met bijvoorbeeld een USB stick. Navigeer op de beschadigde computer naar de map C:\Windows\system32\Drivers en plak het ontbrekende bestand in deze map. Start hierna je computer opnieuw op, hopelijk is je probleem verholpen. Als dit niet het geval is, kan je proberen de herstelacties uit het onderdeel 3.B) Veel voorkomende Internet problemen verhelpen uit te voeren om te zien of je probleem verholpen kan worden. De acties in dat onderdeel kunnen nu wellicht wel de problemen met je internet verbinding herstellen.

 

B) Virus verwijderen voor dat jij problemen met een specifiek programma’s gaat verhelpen

Als je problemen vooral te maken hebben met één specifiek programma op je computer kan je dit het snelste herstellen door het programma te verwijderen en opnieuw te installeren. Eén van de betere uninstall programma’s is Revo Uninstaller Free. Je kan het hier downloaden. Dit programma verwijdert alle achtergebleven instellingen van een programma nadat je het verwijderd hebt van je computer. Na het opstarten van Revo Uninstaller Free dubbelklik je op het programma dat je wilt verwijderen van je computer. Als hierom gevraagd wordt, kies je voor de optie ‘moderate search’. Als het programma dat je wilt de-installeren van je computer vraagt of je de computer opnieuw wilt starten, kies je NEE en laat je Revo alle overgebleven bestanden opschonen. Pas als Revo alle acties heeft afgerond, start je de computer opnieuw op, voordat je het programma opnieuw installeert. Let op: Revo kan geen 64 vit programma’s verwijderen, ze komen zelfs niet voor in de lijst van Revo. Deze programma’s kan je het beste op de normale manier verwijderen. Start ook nu je computer opnieuw op voordat je het programma opnieuw installeert.

 

C) Gebruik Microsoft Fix It Solutions om problemen met Windows te verhelpen

 

Als alle bovenstaande stappen je problem nog niet (volledig)  verholpen hebben, kan je nog één ding doen. Ga naar de website Microsoft Fix it Solution Center. Deze site heeft een lijst van acties voor veel Windows problemen. Navigeer naar het probleem dat het meest overeenkomt met jouw probleem en voer de aanbevolen acties uit. Veel verschillende problemen met uiteenlopende oorzaken worden op deze site behandeld.

 

D) Problemen in het Registry oplossen

Als je nog problemen ondervindt, is het verstandig om een programma te installeren en uit te voeren dat je registry kan opschonen. Het verhelpen van problemen in het registry van je computer kan problemen veroorzaakt door malware herstellen. Maar het herstellen van je registry kan ook resulteren in nieuwe problemen. Je moet daarom altijd voordat je met een registry programma aan de slag gaat, een back-up maken van je registry en een herstel programma gebruiken met een goede reputatie. Op deze manier kan je zelfs als het herstellen van de registry compleet mislukt teruggaan naar de uitgangssituatie. Ik kan je een aantal programma’s aanraden waarin je de registry kan herstellen, namelijk Eusing Free Registry Cleaner of de registry-cleaner van Comodo System Utilities of CCleaner. In het geval van CCleaner kan je het beste de portable versie gebruiken die je kan vinden op deze pagina om te voorkomen dat je per ongeluk ongewenste software installeert. Gebruik echter deze programma’s in deze fase van herstel niet voor andere doeleinden dan het herstellen van de registry.

 

5. Wat kan je doen als de computer niet meer opstart

A) Repareren van Windows zonder opstart schijf

Als je computer niet meer normal opstart in Windows en je maakt gebruik van Windows Vista of Windows 7, kan je een eenvoudige herstelactie uitvoeren. Start je computer opnieuw op en direct bij het eerste opstartscherm druk je herhaaldelijk op F8 totdat je een menu ziet. Kies in dit menu voor ‘Repair your Computer’ en druk op enter. Benatwoord alle vragen die door de repair-wizard gevraagd worden en laat de wizard alle problemen die geconstateerd zijn repareren. Als na deze herstelactie je computer opnieuw opgestart wordt en je weer in het normale Windows scherm komt, adviseer ik je de overgebleven problemen aan de hand van dit artikel te gaan repareren.

Als je computer Windows XP heeft (of een eerdere versie), of je computer niet door de wizard hersteld kon worden, kan je proberen je computer op te starten in ‘Veilige Modus’. Een uitleg over deze handeling kan je terugvinden op deze site. Als je eenmaal in veilige modus bent gekomen, kan je proberen alle herstelacties in onderdeel  3. Gebruik de Windows Repair Kit om de meeste problemen op te lossen van dit artikel uit te voeren. Als je computer dan weer in de normale Windows omgeving wil opstarten, adviseer ik je vanaf het begin van dit artikel alle acties en adviezen te volgen. Als je computer niet meer in Windows wil opstarten, is het verstandig om verder te gaan in dit artikel.

 

B) Repareren van Windows met een (alternatieve) opstart schijf

Als Windows niet wil starten, moet je wellicht Windows herstellen van een schijf. Als je een Windows schijf hebt, kan je deze in de CD/DVD speler doen en vanaf deze schijf opstarten. Daarvoor moet je wellicht de opstart volgorde van je computer aanpassen in het BIOS van je PC. Je kan hiervoor adviezen terugvinden in het artikel Hoe kan je de opstartvolgorde aanpassen in het BIOS. In dit geval moet je computer dus opstarten vanaf de “CD/DVD Rom drive”. Na het opstarten vanaf de Windows installatie schijf kan je de optie Windows repareren kiezen. Indien je meerdere optie ziet, kies je voor “Startup Repair”. Deze optie herstelt de meeste problemen met je computer. Maar deze optie is dus alleen beschikbaar voor mensen met de originele Windows installatie schijf.

 

 

Als je niet de Windows installatie disk hebt, kan je een programma downloaden met de naam Sardu klik hier. Dit programma is ontwikkeld om opstart CD’s te maken voor het verwijderen van malware van je computer en het uitvoeren herstelacties. Na het downloaden van het ZIP bestand, kan je het programma installeren. Let bij het installeren wel op, want het programma vraagt je jammer genoeg een groot aantal onnodige applicaties te installeren. Na installatie kan je het programma starten, ga naar het tabblad voor Windows. Op dit tabblad zoek je naar “Win Recovery Disk”. Ik adviseer dit programma alleen te gebruiken voor het maken van een Windows XP opstartschijf, want de versies voor Vista en Windows 7 zijn niet gratis. Om een ISO te downloaden van Windows 7, kan je naar deze website gaan. Na het downloaden van de ISO, verplaats je deze naar de ISO map die in de map van het programma Sardu staat. Sardu kan nu een herstelschijf maken door naar het tabblad Windows te gaan en de juiste opties aan te vinken voor je besturingssysteem en te kiezen voor of een USB stick met de herstelbestanden of een ISO. Als deze herstelschijf is gemaakt, kan je deze gebruiken op dezelfde manier als een normale Windows Installatie Schijf.

 

C) Repareren van Master Boot Record als oorzaak van je problemen

Als de reparatie met de Windows schijven geen resultaat hadden, is het mogelijk dat je computer problemen heeft met een corrupte Master Boot Record . Dit kan veroorzaakt zijn door het verwijderen van hele schadelijke malware. In deze gevallen moet je de MBR opnieuw maken. Om dit te kunnen doen, kan je een opstartbare CD downloaden met het programma MiniTool Partition Wizard door hier te klikken Na het downloaden brand je de ISO op een CD en zorg je ervoor in het BIOS dat je computer gaat opstarten vanaf deze CD in plaats van je normale besturingssysteem. Hier vind je een goed artikel over Hoe verander je de opstart volgorde in het BIOS. Bij dit onderdeel moet je de opstart volgorde aanpassen, waarbij je computer als eerste opstart van “CD/DVD Rom drive”. Daarna volg je de adviezen van deze pagina, waarin je aan de hand van afbeeldingen kan zien hoe je het programma goed kan starten op jouw computer.

 

 

Na het opstarten van het programma moet je met de rechter muistoets klikken op ‘Disk 1’ en kies je voor ‘Rebuild MBR’. Als je Disk 1 grijs wordt weergegeven, dan is het een partitie en niet een gehele schijf. In die gevallen moet je een andere schijf kiezen. Maar op Disk 1 zou altijd je besturingssysteem aanwezig moeten zijn. Na het selecteren van de optie ‘Rebuild MBR’ zie je dat er een herstelactie op ‘pending’ staat. Selecteer deze actie en kies JA (deze staat in de linker bovenhoek). Je MBR wordt nu opgebouwd en hopelijk start je computer na deze actie weer normaal.

antivirus help knop

6.  Wat kan je doen als alle stappen niet helpen

Als je zelfs na het volgen van alle stappen in dit artikel toch nog problemen hebt die niet gerepareerd kunnen worden, zijn er nog een paar dingen die ik je kan adviseren. Laat dan een bericht achter waarin je je probleem beschrijft en de stappen die je inmiddels hebt ondernomen om deze te repareren. Met deze informatie zal ik proberen mijn artikel nog verder aan te vullen. Je kan natuurlijk je probleem ook verder bespreken op een gespecialiseerd forum waarin computerproblemen besproken worden. Een goed voorbeeld van een forum is Helpmij.nl, de mensen daar zijn hulpvaardig.

 

 

 

Als echter je problemen zo groot zijn dat ook een dergelijk forum je niet meer kan helpen, is de schade waarschijnlijk te groot om te repareren. In dergelijke gevallen moet je het besturingssysteem opnieuw installeren. Zorg er dan wel voor dat je bij de her installatie van je computer kiest voor het volledig formateren van de harde schijf van de computer, om er zeker van te zijn dat alle malware en problemen volledig verwijderd zijn, voordat je een verse installatie van je besturingssysteem maakt. Anders kan de malware en de problemen ook optreden in de nieuwe installatie. Als je computer volledig probleem vrij is (maakt niet uit hoe), adviseer ik je verder te gaan met het laatste onderdeel hieronder.

 

7. Wat kan je doen nadat alle problemen verholpen zijn

 

Als je alle problemen en besmetting hebt verwijderd van je computer en alle herstelacties zijn uitgevoerd, moet je de volgende stappen ondernemen om te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt.Lees dit artikel over Hoe blijf je veilig online. Lees dit artikel goed door en voer de voorgestelde acties uit. Verder kan je nu een programma met de naam CCleaner uitvoeren om alle tijdelijke internet bestanden te verwijderen. Je kan de portable versie downloaden via deze pagina om te voorkomen dat je per ongeluk ongewenste software installeert. Bij het uitvoeren van CCleaner worden wellicht ook inactieve onderdelen van malware gevonden en door dit programma verwijdert.

Als je computer helemaal veilig gemaakt is en alle tijdelijke bestanden zijn verwijderd, kan je de bestanden terugzetten uit de back-up. Hopelijk is deze stap niet nodig, maar mocht dat toch noodzakelijk zijn dan kan dat nu. Zorg er wel voor dat je computer nu goed beveiligd is en blijft zoals ik beschreven heb in mijn artikel, want het is mogelijk dat de malware ook je belangrijke bestanden uit je back-up heeft besmet. Een goede beveiliging zorgt ervoor dat je systeem niet nogmaals besmet wordt.