Welke antivirus is de beste keus voor Windows

  • Home
  • /
  • Welke antivirus is de beste keus voor Windows
123456
1. Bitdefender.nl2. Norton.nl3. Mcafee.nl4. Panda.com5. Malwarebytes.com
Bitdefender antiviurs plus 2019Symantec norton security deluxeMcafee antivirus plus kleinPanda dome essential securityMalwarebytes
BitdefenderNortonMcafeePandaMalwarebytes
Vanaf per jaar€59,99 €29,99€34,99 €14,99€79,95 €19,95€46,99 €26,99€39,99
BesturingssystemenAndroid, iOS*, Windows, MacAndroid, iOS*, Windows, MacAndroid, iOS*, Windows, MacAndroid, iOS*, Windows, MacAndroid, iOS*, Windows, Mac
Aantal apparaten3+1+1+1+1+
Functies
Real-timeanalyse
Browser Bescherming
Password Beheer *×
Tune UP *× * *×
Veilig Bankieren
Firewall * *
Backup××××
Ouderlijk Toezicht * * * *×
Niet Storen Modus *×××
Auto Updates
Email Scan×××××
Webcambeveiliging * *×××
Microfoon Beveiliging *××××
Vpn * * * *
Bekijk AanbiedingBekijk AanbiedingBekijk AanbiedingBekijk AanbiedingBekijk Product

Inhoudsopgave

Iedere pc heeft een goede bescherming nodig. Of je nu een Windows computer hebt of een computer van Apple, het hebben van een goede virusscanner is erg belangrijk maar welke is de beste keus?

Tegenwoordig maakt iedereen gebruik van het internet. Dit betekent dat je eigenlijk dagelijks het risico loopt op een computervirus.

Gelukkig worden Windows computers standaard uitgerust met een virusscanner. Doordat deze is geïntegreerd in Windows, merk je eigenlijk niks van het programma. Terwijl jij lekker aan het surfen bent, zorgt Windows defender er wel voor dat je beschermd wordt tegen bedreigingen, of toch niet?

We kunnen ons voorstellen dat je meer informatie wilt over de Microsoft-eigen virusscanner. Het beschermen van je gegevens en online identiteit is iets wat steeds belangrijker wordt.

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er diverse versies van het Windows besturingssysteem op de markt. De manier waarop je veiligheid gewaarborgd wordt, is bij elke versie net even anders.

Daarom lees je hier hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ook lees je wat de mogelijke alternatieven zijn als je liever een andere virusscanner wilt.

Goede bescherming is essentieel

Laten we beginnen met het belang van een virusscanner. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar als je gebruik maakt van het internet liggen er verschillende bedreigingen op de loer.

Deze bedreigingen hebben we onder de term ‘malware bijeengenomen. Onder malware vallen bijvoorbeeld virussen, wormen en Trojaanse paarden, stuk voor stuk nare bestanden die gevaarlijk zijn voor je computer.

Als je niet goed handelt wanneer deze bestanden op je computer terechtkomen, loop je het gevaar dat sommige programma’s niet meer goed werken. In de ergste gevallen kunnen hackers de gegevens van je bankrekening achterhalen of identiteitsfraude plegen.

Om deze gevaren te bestrijden, leveren virusscanners realtime bescherming voor pc’s. Virusscanners sporen malware niet alleen op, ze zorgen er ook voor dat ze onschadelijk worden gemaakt.

Goede virusscanners detecteren problemen op sites al voordat de schadelijke bestandjes hun weg naar jouw pc kunnen vinden.

Mocht er toch een bestandje op je pc terechtkomen, dan plaatst de beveiliging software het in quarantaine, en ben je in no time van je besmetiing af.

Hoe goed is de ingebouwde Windows Defender, Security Essentials?

Nu we weten hoe belangrijk het is om een goede virusscanner te hebben, dient zich de volgende vraag aan: hoe goed is Windows Defender.

De meeste computers die door Microsoft worden geproduceerd worden uitgerust met een geïnstalleerd pakket. Hierbij valt niet alleen te denken aan programma’s als Word en Paint, maar ook aan een virusscanner.

Beveiligingspakketten bevatten naast een virusscanner ook meestal een firewall. Hoe compleet een pakket is hangt een beetje af van de versie van Windows die je hebt. Op oudere versies van Windows isMicrosoft security essentials geinstalleerd, in nieuwere versies is dit Windows Defender.

Hoewel Windows Defender een uitgebreider beveiligingn pakket is is het niet een verstandige keuze zo als te zien is in de test resultaten van AV-Test: April op Windows 10

test virusscanner windows

Windows-XPDe eigen virusscanner van Windows XP

Waarschijnlijk heb je op je huidige computer een nieuwe Windows-versie, maar veel mensen maken nog steeds gebruik van Windows XP. Windows XP is over het algemeen een betrouwbare en goede versie van het besturingssysteem van Microsoft. Door sommige organisaties wordt deze bijvoorbeeld nog steeds gebruikt, in plaats van de nieuwere versies.

Als je een computer hebt met Windows XP, is de kans groot dat je gebruik maakt van Microsoft Security Essentials.

Met Security Essentials ben je doorgaans wat mindergoed beschermd tegen virussen, spyware, en andere soorten malware dan met de meeste andere security software op de markt.

Daarnaast heb je het probleem dat je tegenwoordig geen ondersteuning meer krijgt voor de virusscanner van Windows XP.

Je zou kunnen zeggen dat de software inmiddels achterhaald is. Het is dan ook de vraag of de Security Essentials oplossing van Microsoft voor Windows XP nog wel zo veilig is.

Daarom kun je misschien beter andere antivirus software installeren, waarmee je in ieder geval zeker bent zo als Bitdefender. Je kunt ook antivirus software downloaden waar je niks voor hoeft te betalen.

logo-Windows-vistaVeiligheid voor Windows Vista

Op dit moment worden de volgende versies nog ondersteund bij Microsoft Security Essentials: Windows 7, Windows Vista.

Wanneer je een computer hebt met een nieuwere versie van Windows dan heet het programma Windows Defender.

Ook deze versie is gratis en zit in principe al ingebouwd in je computer. Als je bijvoorbeeld van Windows XP naar Windows Vista bent geüpgraded, kun je alsnog Windows Security Essentials downloaden.

Dit doe je door op de site van Microsoft naar de softwarepagina voor Windows Vista te gaan.

Als je een Windows Vista computer hebt, kun je er eigenlijk van uitgaan dat het uitgerust is met Windows Security Essentials.

Hiermee ben je beveiligd tegen de meest voorkomende malware. Omdat Security Essentials niet zo goed meer ondersteund wordt, is het toch verstandig om een upgrade te overwegen.

logo windows 7Windows 7 virusscanner

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Windows 7. Windows 7 is een oudere versie van het besturingssysteem van Microsoft, en wordt op veel computers niet meer gebruikt.

Het Security Essentials pakket zal over het algemeen zijn werk met mate doen en heeft de kans dat het verouderd is.

Het is aan te raden om een antispywarepakket te downloaden dat hoog scoort op antivirus tests. Hier mee weet je zeker dat je security software zijn werk doet en updates binnen krijgt tegen de nieuwste dreigingen.

logo windows 8Hoe veilig is Windows 8?

Vergeleken met zijn voorgangers is Windows 8 een stuk veiliger. Bij iedere nieuwe Windows-versie is de antivirus software een stukje beter.

In Windows 8 komt het al gelijk mee, zodat je niet eerst het internet op moet om een virusscanner te downloaden. De Windows Defender software van Windows 8 heeft als voordeel dat het niet alleen beschermt tegen spyware, maar ook goed tegen andere soorten malware.

Let wel op: het wordt pas actief als er geen andere securitysoftware actief is.

Heb je een ander antivirus programma aanstaan dat niet zo goed werkt, dan kan Windows Defender zijn werk natuurlijk niet doen.

Om Windows 8 optimaal veilig te houden, is het verstandig om voor een antivirusscanner te kiezen die wel goed uit de test komt en daarmee Defender uit te schakelen. Maar zo lang je dit nog niet hebt kun je als noodoplossing gebruik maken van Defender.

logo windows 10Windows 10: modern, maar ook veilig?

Als je eerst Windows 8 of Windows 8.1 op je computer had, dan heb je vast wel eens het berichtje gezien dat je pc geüpdatet kan worden.

Deze versie van Windows is nog wat moderner dan de vorige, en daar hoor ook een nieuw antivirus programma bij. Net als bij zijn voorganger maakt Windows 10 gebruik van Windows Defender. Deze software zit standaard op je computer en kun je dus handmatig aan- of uitschakelen.

Twijfel je of je pc Windows 10 wel aankan, dan kun je naar Windows.nl gaan om de checklist te bekijken.

Hier lees je of je pc geschikt is voor de nieuwe versie van Windows. Ook lees je er dat het slim is om een back-up van je bestanden te maken voordat je gaat updaten.

Wat in ieder geval belangrijk is: zorg ervoor dat je huidige antivirus software de installatie niet tegengaat.  Sommige firwalls zijn zo streng ingesteld dat inkomend verkeer van het word wide web automatisch word geblokkeerd.

Meer over Windows Defender

Je vraagt je misschien af wat deze Windows virusscanner allemaal kan. In principe heeft het dezelfde werkwijze als andere securitysoftware.

Je kunt met Windows Defender een scan uitvoeren over je pc. Komt het antivirus programma een gevaarlijk bestand tegen, dan zal deze onschadelijk worden gemaakt en verwijderd worden. Ook zorgt de bijbehorende firewall ervoor dat nieuwe bedreigingen sowieso je computer niet in kunnen komen.

Windows Defender in Windows 10 is natuurlijk de meest recente en beste versie, maar in principe werken alle versies hetzelfde.

Download instructies

Het is niet zo moeilijk om één van de beveiligingspakketten van Microsoft te installeren. Het enige dat je ervoor hoeft te doen is naar de site van Microsoft te gaan en de gratis download te selecteren.

Zorg er in ieder geval voor dat je de download niet van een andere site haalt. De kans bestaat dan dat je per ongeluk een virus binnenhaalt.

De volgende versies van Windows maken gebruik van Windows Defender: Windows 8, Windows RT, Windows 8.1, Windows RT 8.1, en de nieuwe versie, Windows 10.

Is het slim om meerdere scanners te gebruiken?

Zoals je hebt gelezen is het gebruikelijk dat er securitysoftware in Windows ingebouwd zit.

Veel mensen kiezen er toch voor om voor een ander antivirus programma te kiezen gezien het feit dat Windows Defender niet zo goed uit de tests komt en de gebruiks vriendelijkheid niet door iedereen als even makkelijk wordt ervaren

Je zou misschien denken dat het gebruik van twee of meerdere software programma’s verstandig is.

Immers, twee keer beveiliging is dubbele beveiliging. Toch is dit bij antivirus software niet het geval. Als je een virusscanner van Windows combineert met software van een externe partij, kunnen de programma’s elkaar zelfs tegenwerken.

Als je ervoor kiest met een andere virusscanner Windows 10 te gebruiken, zorg er dan voor dat je Windows Defender hebt uitgeschakeld.

Als je voor een goede en complete bescherming wilt gaan kun je overwegen om één van de volgende software programma’s te installeren: Bullguard, Norton, of Bitdefender. Dit zijn software ontwikkelaars die altijd goed uit de bus komen en die een aantrekkelijke versie hebben om je pc mee te beveiligen.

Conclusie

Als we kijken naar het aanbod van virusscanners voor Windows, dan kunnen we het volgende concluderen: de standaard ingebouwde pakketten van Windows laten te wensen over, maar is beter dan helemaal niks.

Vooral als je een wat oudere computer hebt waarbij het besturingssysteem niet meer wordt ondersteund door Windows is het verstandig Microsoft Security Essentials te vervangen door een betere computer beveiliging.

Wat vaststaat is dat je iedere computer goed moet beveiligen tegen spyware en andere malware. Het komt geregeld voor dat een hacker toegang tot een computer vindt en veel schade aanricht.

Om dit te voorkomen heb je antivirus software nodig die niet alleen scant op virussen, maar ook een goede firewall op je pc zet. Wil je een goede Windows virusscanner, ga dan terug naar de bovenkant van deze pagina.