Windows 10, het laatste besturingssysteem van Microsoft, brengt een hoop nieuwe koele functies mee, maar ook een aantal minder gewaardeerde problemen. Windows 10 is propvol nieuwe mogelijkheden. We gaan samen functies en opties ontdekken die minder voor de hand liggen en daardoor minder opvallend kunnen zijn.De eerste paar weken zullen gebruikers ongetwijfeld zich verheugen op hun nieuw systeem, terwijl ze alle vernieuwende tools en instellingen ontdekken. Maar een aantal zaken veranderen nooit en vragen om onmiddellijke aandacht al vanaf het moment dat Windows 10 geïnstalleerd is.
Beveiligingssoftware is een van deze zaken. Als je eenmaal de upgrade naar 10 hebt gedaan, kan je niet langer op je oude beveiligingssoftware vertrouwen. Dit kan een fatale fout blijken te zijn, vooral als je software niet werd bijgewerkt voor het nieuw systeem. Windows 10 makkelijk te gebruiken zijn…
Windows Defender
Windows Defender is ingebouwd in het besturingssysteem sinds Windows 8 beschikbaar werd in 2012. Het is een uitgegroeide versie van Microsoft Security Essentials en is inmiddels een zelfstandig real time antivirusprogramma.
Windows Defender werd lange tijd niet robuust genoeg gevonden door de meeste gebruikers. En terecht, zo blijkt uit onafhankelijke tests, ondanks het feit dat veel mensen op online forums beweerden jarenlang geen problemen te hebben gehad. Dat wordt bevestigd door de beoordeling in een recente studie van AV-Test, waar Defender slechts 5,5/6 scoorde.
Toch heeft Defender, ondanks de bezorgdheid, een aantal voordelen. Om te beginnen, werkt hij direct uit de doos. Je hoeft niets in te schakelen en in te stellen en je hoeft nergens voor te registreren. Dit is erg positief voor beginners en voor mensen die minder computergeletterd zijn. Ook Windows 10 is natuurlijk, zoals alle Windows besturingssystemen, open voor misbruik en gevoelig voor online bedreigingen en beveiligingssoftware is echt een must. Windows Defender is een goede plek om te beginnen en we begeleiden je graag door de setup heen.
Bovendien zijn er geen nag screens (schermen waar je eraan herinnerd wordt om het product te registreren en ervoor te betalen). Veel van de gratis antivirus suites, vallen je regelmatig lastig om te upgraden, om functies toe te voegen of om je aan te melden voor een proef. Eigenlijk, begint een aantal van deze producten zelf op malware te lijken. Van Windows Defender heb je geen last, je merkt pas dat je hem hebt als hij een probleem in je systeem onderschept.
En Windows Defender zal je browsergeschiedenis niet controleren zoals een aantal van de gratis producten die, om winst te maken, zijn begonnen gegevens te verzamelen. Een voorbeeld is Avast, die in 2014 bleek te monitoren welke websites de gebruikers bezoeken en de gegevens gebruikte om op die websites eigen advertenties te plaatsen.
Anoniem browsen: met Tor kan je echt anoniem browsen en sms’en. Tor is niet traceerbaar en kan je toegang geven tot het zogenaamde ‘Deep Web. Denken dat Tor door een organisatie op onze planeet zou kunnen worden gebroken is echt niet geloofwaardig.
Het is niet gemakkelijk om, in Windows 10, Windows Defender handmatig uit te schakelen. Je hebt een hack nodig van het register of een tweak van het groepsbeleid. Dit is bewust gedaan en is onderdeel van het beleid van Microsoft dat de gebruiker altijd op een basisdekking kan rekenen.
Op het moment dat je een antivirusprogramma van derden installeert, zal Windows Defender automatisch worden uitgeschakeld, de verstandige weg.
Heb je besloten om bij Windows Defender te blijven en gebruikmaken van de genoemde voordelen, dan moet je het ondersteunen met extra aanvullende beveiliging.
Malwarebytes Anti-Exploit
Malwarebytes Anti-Exploit is een van de betere tools. Het is een gratis programma, ontworpen om je bescherming te geven tegen een van het meest gevaarlijke aanvallen van malware, de exploit. De meeste antivirussoftware is gebaseerd op een database van signatures (handtekeningen). Het programma kan dus alleen weten of er een virus of malware aanwezig zijn als ze eerder in deze database zijn opgenomen. Zero-day exploits hebben betrekking tot aanvallen die nooit eerder zijn geconstateerd en er is dus geen signature (handtekening) en daardoor ook geen mogelijkheid voor een typisch antivirusprogramma om ze te identificeren.
Malwarebytes Anti-Exploit is compatibel met alle toonaangevende browsers (waaronder Edge (de browser van Windows 10), Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Opera) en beschermt niet alleen de browsers zelf, maar ook aanwezige plug-ins. Bovendien vertraagt hij niet je bandbreedte en neemt maar 3MB ruimte op je schijf.
Malwarebytes Anti-Exploit is een waardevolle aanvulling op je arsenaal, of je bij Windows 10 blijft of je software van derden gaat gebruiken.
Malwarebytes Anti-Malware
Malwarebytes Anti-Exploit is een onderdeel van de bekende Malwarebytes suite. De anti malware tool is waarschijnlijk het meest bekend onderdeel van die suite. Het moet duidelijk zijn dat Malwarebytes Anti-Malware is niet als je enige verdedigingslinie bedoeld of ontworpen. Het moet niet je bestaande antivirusprogramma vervangen, of het nu Windows Defender is of iets anders. Je moet het programma zien als een aanvulling op je aanwezige installatie. Dit programma kan malware detecteren en verwijderen die andere antivirussoftware kan missen, maar ook rootkits elimineren (en repareren) die tussendoor wisten te glippen. Malwarebytes Anti-Malware is ook erg goed in het verwijderen van infecties zoals Trovi Search Protect of Conduit (browser kapers die de startpagina van een webbrowser wijzigen en ook de en standaard zoekmachine). De installatie van een of meer Malwarebytes opties zal geen automatische uitschakeling van Windows Defender veroorzaken.
Alternatieve antivirussoftware
Het wordt eindeloos gedebatteerd over welke de beste antivirus suite zou zijn. Het is niet zo makkelijk om een duidelijke winnaar aan te geven. Maar het is altijd verstandig, hoe voorzichtig je ook bent op internet, om antivirussoftware op je computer te installeren, en ja, ook op Mac computers. Aan jou de overweging of je bereid bent iets te betalen voor je bescherming of liever een gratis versie wilt gebruiken.
Als je geld daarvoor over hebt, zijn je opties voor kwaliteitsbescherming enorm. Je kan ook vooraf even zoeken naar informatie op de websites van verschillende antivirus testlaboratoria, zoals AV Comparatives, bijvoorbeeld, maar voor wat betreft de prestaties, is er weinig verschil tussen de marktleiders.
Bij de beste betaalde opties, vind je o.a. de volgende producten:
Webroot
Webroot is een extreem lichtgewicht programma (slechts 2,1 MB) en gebruikt slecht 3 procent van het vermogen van je computer. Het programma heeft geen pop-ups en geen add-ons (extensies) en is ideaal voor bedrijven, game fanaten en power users (intensieve gebruikers).
Kaspersky
Kaspersky belast je computer vermogen veel meer dan zijn concurrenten, maar is toch het nummer een voor wat betreft detectie en verwijdering.
ESET NOD32
NOD32 scoort hoog vanwege zijn lage “false positives” (false positieven) en omdat hij licht is en consistent bij de top in prestatiebeoordelingen. Veel intensieve gebruikers willen niets anders dan de heilige trio van NOD32 (die gericht is op systeembestanden), Malwarebytes (die gericht is op web gebaseerde problemen) en CCleaner (een optimalisatie tool voor de pc).
Als je voorkeur naar gratis oplossingen gaat, moet je een van onderstaande programma’s overwegen. Let goed op dat, als je een van deze programma’s installeert, je geen gebundelde toolbars (werkbalken) mee installeert. De toolbars zijn zeer gebruikelijk omdat het een manier is voor fabrikanten om hun product te monetiseren (geld verdienen).
Open Candy (adware module):
Dit is waarom je nooit op next (volgende) zou moeten klikken
In Windows, de snelste manier om applicaties te installeren is door herhaaldelijk op next (volgende) te klikken. Tot je realiseert dat je, dankzij Open Candy, andere programma’s hebt geïnstalleerd op je machine zonder het in de gaten te hebben. Laten we dus dat herhaaldelijk next klikken vermijden en beter opletten naar wat de computer zegt.
AVG
Niet per se de beste, maar toch is AVG een zeer populair antivirusprogramma. Zijn impact bij het opstarten van de computer is behoorlijk groot en wordt vaak door andere producten gepasseerd in prestatietests.
Avast
Avast is waarschijnlijk AVG’s grootste rivaal. De scan functie is solide, snel en lichtgewicht, maar let op, ze hebben de laatste 18 maanden ontzettend veel nag screens (berichten weergegeven door een nagware-programma om de gebruiker aan te moedigen om de volledige versie te kopen) en pop-ups (zelfde doel als nag screens) toegevoegd.
Avira
Avira is de derde van de gratis antivirus trio. Hij zit een beetje tussen de andere twee in, lichter dan AVG en met een betere detectievermogen dan Avast. Avira heeft ook pop-ups, maar niet zoveel als Avast.
Alle bovengenoemde programma’s, betaald en gratis, zijn compatibel met Windows 10 en zullen Windows Defender uitschakelen op het moment dat ze worden geïnstalleerd (met uitzondering van Malwarebytes).
Welke beveiligingssoftware gebruik je op je Windows 10 computer?
Welke beveiligingssoftware gebruik je in Windows 10? Heb je gekozen te vertrouwen op de ingebouwde Microsoft Defender of heb je meteen antivirussoftware van derden geïnstalleerd? Praat erover online in de vele forums die computerbeveiliging behandelen en wissel je ervaring uit met collega’s en vrienden die op zoek zijn naar een soortgelijke oplossing. Veel succes ermee!
Waar staat Windows Defender t.o.v. de gratis versies van AVG, Avast en Avira qua:
– Betrouwbaarheid;
– Mogelijkheden;
– Groote/zwaarte van het programma?
Bedankt!
Kees-Jan