by lars 

Windows 10: veiligheidsinstellingen die je absoluut moet weten

0 Comments

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Windows 10: veiligheidsinstellingen die je absoluut moet weten

​Windows 10 zit eindelijk op je computer en je bent nu ook een van de 67 miljoen gebruikers geworden. Je start de browser op zoek naar een plek waar je terecht kan om te lunchen en Bing weet al waar je je bevindt. De advertenties in de banners die in beeld komen zijn gericht op je geheime hobby, breien. En als je Cortana start om te vragen wat er aan de hand is, dan merk je dat ze je naam kent en ook de gênante bijnaam die je moeder gebruikt voor je.

Een beeld dat onwaarschijnlijk lijkt, maar het zou je verbazen als je wist hoeveel persoonlijke informatie Windows 10 verzamelt van zijn gebruikers, informatie die telefoonnummers bevat, gps-locatie, creditcardnummers en zelfs video- en audioberichten. Alle gegevens die verzameld worden, staan natuurlijk beschreven in de privacyverklaring van Microsoft en dat heb je geaccepteerd op het moment dat je Windows 10 hebt gedownload en de gebruiksvoorwaarden hebt nagekeken.

Hoewel tegenwoordig niemand meer de servicevoorwaarden overeenkomst leest, is het toch belangrijk om te weten wat er in de TOS (terms of service, oftewel servicevoorwaarden) wordt aangegeven. We realiseren ons niet dat de huidige technologieën te gemakkelijk persoonlijke gegevens kunnen verzamelen en Microsoft is zeker niet de enige dader hier omtrent. Maar gezien dat we net een spannend nieuw besturingssysteem binnen hebben gehaald, is het belangrijk dat we ons in de betreffende instellingen goed verdiepen.

Logo Windows 10

De kleine lettertjes

Volgens haar privacyverklaring, gaat Microsoft op drie manieren om met je persoonlijke gegevens: “(1) om onze activiteit te exploiteren (inclusief verbetering en personalisatie), (2) om berichten te verzenden, inclusief promotionele berichten en (3) om te adverteren.” Wil je meer weten over wat Microsoft bedoelt, dan word je geadviseerd om de privacyverklaring (serieus) door te nemen, maar hier heb je alvast de kern daarvan:

1. “Om onze activiteit te exploiteren…”
Om goed te werken, vereisen veel programma’s van Microsoft persoonsgegevens. Het programma Mappen moet, bijvoorbeeld, je locatie weten om goed te functioneren. Dit lijkt logisch in zo’n geval, maar niet voor alle applicaties is het gebruik van je informatie zo explicit.

Cortana gebruikt ook je locatie en dit kan je alleen voorkomen door Cortana niet te gebruiken. Om te begrijpen waarom applicaties soms crashen en om ze te verbeteren, verzamelt ook Microsoft de nodige gegevens. Logischerwijze volgt Microsoft ook je gebruik van deze applicaties. Dat wil zeggen dat, als Microsoft Office crasht terwijl je ermee bezig bent, zal Microsoft de Excel of Word documenten kunnen zien die open waren tijdens de crash.

2. “Om berichten te verzenden…”
Microsoft bewaart je contactgegevens om je te kunnen bereiken in het geval dat een van zijn voornaamste communicatiemiddelen faalt. Microsoft heeft in zijn privacyverklaring al laten weten dat je telefoonnummer, emailadres en postadres worden bewaard. Echter, de reden die Microsoft geeft hiervoor is dat deze informatie gebruikt wordt om promotiemateriaal te verzenden. Microsoft doet dit omdat hij je graag als loyale klant ziet. Ook belangrijk om te weten is dat deze informatie gedeeld wordt met partners van Microsoft.

3. “Om te adverteren…”
Het traceren (tracking) van gebruikers om gerichte advertenties te verkopen lijkt wel een standaard internet procedure. Google doet het, Facebook doet het en Microsoft doet het ook. Microsoft genereert inkomsten uit advertenties en kan nog meer verdienen door de verkoop van demografische gegevens aan derden. 

Dit noemen ze interest-based (op belangstelling gebaseerd) adverteren en Microsoft geeft je zelfs een eigen reclame ID om het makkelijker te maken. Je kan je afmelden voor op belangstelling gebaseerde advertenties, maar afmelden zal in feite niet voorkomen dat je gegevens worden verzameld en de advertenties die je ontvangt zullen ook niet minder worden.

Het traceren uitzetten

Laten we bij het begin beginnen en dat is bij de privacy instellingen. Klik op de start icoon, zoek Instellingen en klik op Privacy. In het privacy menu kan je de manier wijzigen waarmee je computer de informatie gebruikt over je locatie, microfoon, camera, enzovoort. In de privacy menu klik Feedback en diagnose en wijzig de Frequentie van feedback van Automatisch (aanbevolen) tot Nooit en bij Diagnose en gebruiksgegevens kies je Basis. Dit zal voorkomen dat Microsoft willekeurige informatie verzamelt.

Waak over je browsegeschiedenis

Je internet brouwsegeschiedenis wordt door Edge naar Microsoft gestuurd zodat “Cortana je ervaring kan personaliseren”. Je kan dit uitzetten door op de drie puntjes recht bovenaan in Edge te klikken en Instellingen kiezen. Vervolgens, onder Brouwsegegevens wissen, selecteer je wat je wilt wissen. Om de gegevens dia naar Cortana worden gestuurd te wissen, open het beginscherm van Cortana vanuit het zoekvak op de taakbalk > Instellingen voor Cortana en Zoeken. Ga naar Cortana-instellingen > zet Mijn apparaat geschiedenis uit. Daar kan je ook meteen klikken op Apparaat geschiedenis wissen.

Laat je niet verleiden tot het maken van een Microsoft-account

Standaard vraagt Windows 10 om een Microsoft-account te maken. Als je je zorgen maakt over je privé gegevens, kan je dit beter overslaan. Zonder account blijven je activiteiten en je informatie lokaal op je computer. Als je een account registreert, wordt een link gecreëerd voor Microsoft om alle metagegevens die het verzamelt terug te koppelen aan je identiteit. Lees goed de privacyverklaring van Microsoft voordat je een account aanmaakt.

Om een Microsoft-account te verwijderen of beheren, ga je naar Instellingen > Accounts > je account.

Wees voorzichtig met Cortana

Cortana is ongetwijfeld een zeer opwindende onderdeel van Windows 10, maar is ook een beetje opdringerig. Bij Microsoft zijn ze erg trots over het vermogen van Cortana om over jou te leren en een ervaring te scheppen dat persoonlijker is. Om dit te doen, verzamelt Cortana echter veel informatie over je. Informatie die je locatie bevat, je contactpersonen en zelfs gegevens over je spraak en je handschrift. En dit allemaal, alle interacties met Cortana dus, worden in de cloud opgeslagen.

Het is een poging van Microsoft om Windows 10 meer gepersonaliseerd te maken voor gebruikers. Als je dat een beetje eng vindt, kan je instellingen aanpassen zoals eerder in dit artikel aangegeven.

Veel plezier met je nieuwe Windows 10!

About the author 

lars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}