Bij het beveiligen van je smartphone of tablet komt veel meer kijken dan het invoeren van een pincodevergrendeling (iets dat je in ieder geval zou moeten doen). In dit artikel, kijken we naar 14 manieren om je Android apparaat te beveiligen, van het instellen van bevoegdheden om applicaties te vergrendelen tot het omgaan mat Android virussen en het opsporen van een gestolen telefoon.
1. Schermvergrendeling
De makkelijkste manier om je Android te beschermen, vooral in het geval dat je telefoon of tablet in verkeerde handen vallen, is het scherm op slot zetten. Tegenwoordig kan je een pincode gebruiken, een patroonvergrendeling, een wachtwoord en ook, als je apparaat het ondersteunt, een vingerafdruk of een irisscan (oog scan). Het is allemaal zeer eenvoudig. Om dit te doen, ga je naar Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging.
2. Zet applicaties en media afzonderlijk op slot
Met een applicatie zoals AppLock kan je de programma’s op slot zetten die je niet in verkeerde handen zou willen en zodoende voeg je een extra bescherming laag toe aan je applicaties. Met AppLock kan je applicaties zoals Facebook en Gmail aan en uit doen met een pincode, maar de software biedt ook een veilige kluis waar je foto’s en video’s kan verbergen die niet door nieuwsgierige ogen mogen worden gezien.
3. Zorg dat zowel OS als applicaties up-to-date blijven
Updates van het Android besturingssysteem en van programma’s brengen met zich mee niet alleen nieuwe functies, maar verwijderen mogelijke bugs en repareren beveiligingslekken. Zorg dat je applicaties ingesteld zijn om automatisch via wifi te updaten. Ga naar Instellingen > Apps automatisch bijwerken en selecteer een optie. Voor wat betreft je besturingssysteem, je krijgt een notificatie op je toestel zodra er software- of veiligheidsupdates beschikbaar zijn voor je telefoon. Werk ze zo snel mogelijk bij.
4. Download geen applicaties buiten Google Play
Je Android telefoon of tablet laten je standaard geen applicaties downloaden buiten de Google Play winkel, maar die is makkelijk te omzeilen in Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging > Onbekende bronnen. Google heeft geen controle over software die je buiten Google Play downloadt. Sideloading (overdracht van gegevens buiten Google Play) is gereserveerd voor degenen die goed weten wat ze doen. Als je sideloading doet, doe het alleen van betrouwbare bronnen.
5. Beheer toepassingsrechten van applicaties
Applicaties downloaden van Google Play heeft zijn voordeel, zoals weten welke bevoegdheden een app nodig heeft voordat je het installeert. Er is vaak een goede reden voor applicaties om toegang te willen tot faciliteiten op je telefoon die niet gerelateerd lijken, zoals wanneer een game toegang vraagt naar je contacten (zodat je met hun in competitie kan) of wanneer een chatprogramma toegang vraagt tot je camera (om foto’s en video’s mee te kunnen sturen). Maar installeer het niet, wanneer je geen reden ziet om een applicatie een bepaalde bevoegdheid te verlenen.
In Android Marshmellow is het nu mogelijk, ook na installatie, om de bevoegdheden van een applicatie te beheren en controleren, dus wat een programma op je smartphone mag doen of niet. In het geval een applicatie een bevoegdheid nodig heeft die je niet toegekend hebt, zal hij eerst om je toestemming vragen. Je kan de applicaties beheren via Apps > Instellingen > App toestemmingen.
6. Stel gebruikersaccounts in
Vanaf Android Lollipop zijn er meerdere gebruikersaccounts mogelijk op tablets en, sinds kort, ook op telefoons. Je kan nu, indien je een apparaat deelt met een familielid, een vriend of een collega, alleen toegang geven tot onderdelen van je Android toestel die je vrijwillig wilt delen. Gebruikersaccounts maak je aan in Instellingen > Gebruikers > Gebruikers toevoegen.
7. Wees voorzichtig met de informatie die je deelt
We hebben vaak geconstateerd dat mensen te veel informatie delen op sociale media. Vaak laten ze iedereen weten, op Facebook bijvoorbeeld, dat ze een week naar het buitenland gaan en maken daarmee hun huis kwetsbaar voor inbrekers (nooit doen!). Maar met Android deel je vaak ook te veel informatie met jezelf.
Chrome is de browser van Android, een browser die je waarschijnlijk ook op je laptop of desktopcomputer gebruikt. De synchronisatie van bookmarks (bladwijzers) wachtwoorden en meer, mogelijk via je Google-account (die ook is gekoppeld met je emailaccount en andere accounts van Google) is een uitstekende tijdsbesparing, maar kan een probleem worden als je je smartphone verliest of als hij in verkeerde handen valt. Al je inloggegevens, wachtwoorden en andere gevoelige gegevens binnen je email worden beschikbaar voor degene die je Android apparaat vindt en weet waar hij moet kijken.
Je kan de door Chrome opgeslagen gegevens bekijken (vooral de wachtwoorden) door Chrome te starten en op het driepunten icoontje te klikken, rechtsboven in het venster, dan Instellingen kiezen > Geavanceerd > Wachtwoorden en formulieren, waar je wachtwoorden en andere gegevens kan beheren. Je kan ook Instellingen openen en, in je account op Synchronisatie klikken waar je kan zien welke gegevens gesynchroniseerd worden.
Vergeet ook niet de incognito modus van Google Chrome. Hiermee navigeer je op internet zonder sporen achter te laten van waar je bent geweest. Je surft incognito door in de menubalk van Chrome, onder archief, “Nieuw incognitovenster” te kiezen.
8. Op afstand opsporen en wissen
De Android Apparaatbeheer (Android Device Manager) is de perfecte tool om een verloren Android smartphone of tablet op te sporen en eventueel wissen. Het is een gratis applicatie van Google Play voor smartphone en tablet en je kan het ook benaderen via je browser als je eerst inlogt op je Google-account.
9. Overweeg een verzekering voor je apparaat
Inhakend op de vorige tip, mocht je smartphone of tablet kwijtraken, dan wil je toch de pineut niet zijn. Gezien hun prijs, sommige toestellen kosten 6/700 euro en meer, is het waarschijnlijk wijs om een verzekering te overwegen als je zo’n type bent die geneigd is zijn telefoon te verliezen. Er zijn smartphone verzekeringen al bij een euro of zes per maand.
10. Maak een kopie van je gegevens
Als je smartphone verloren gaat of wordt gestolen, is de enige zorg niet alleen dat je gegevens in de verkeerde handen kunnen komen, maar ook dat ze niet meer in je eigen handen zijn. Een kopie maken van je Android toestel is essentieel. Je vertrouwt al je gegevens aan een Google-account in plaats van een stukje hardware dat op elke moment zou kunnen breken. Een backup (kopie) maken betekent ook dat je, door in te loggen op je Google-account, toegang hebt tot al je foto’s en video’s via de webbrowser. Bovendien, wanneer je een nieuwe smartphone koopt, hoef je niet al je applicaties handmatig te downloaden en installeren.
11. Omgaan met Android virussen en malware
Virussen voor Android zijn niet meer zeldzaam. Het is ook mogelijk dat je in de problemen komt omdat je op een dubieuze link in je mail of in een sms bericht klikt of te veel persoonlijke informatie weggeeft. Ook een schadelijke applicatie downloaden uit buiten de playstore en zelfs in de playstore komt steeds vaker voor. Sommige gebruikers installeren graag een antivirus applicatie zoals Lookout, Avast of AVG Free. Gezien de toenemende dreiging en het groeiende aantal malware voor Android is het zeker verstandig om een een beveiliging uit te zoeken op deze pagina.
12. Gebruik een veilig wifi-netwerk
Smartphone en tablets zijn mobiele apparaten en je kan ze niet alleen thuis gebruiken, maar ook in je stamcafé of elders waar een open wifi-netwerk aanwezig is. Er is tegenwoordig veel wifi gratis beschikbaar. Maar kijk uit bij het gebruik van een onbeveiligd draadloos netwerk. Je profiteert wel van een gratis internetverbinding, maar je loopt het risico dat anderen op hetzelfde onbeveiligde netwerk je gegevens kunnen inkijken en overnemen.
13. Versleutel je Android besturingssysteem
Als je je Android apparaat wilt beveiligen, heb je vast de versleuteloptie gevonden in Instellingen > Beveiliging > Encryptie. Hier kan je alle gegevens die op je telefoon staan, versleuteld bewaren. Applicaties, media en andere bestanden kan je op slot zetten tot je het wachtwoord invoert om de versleutelde gegevens te ontcijferen. Dit wachtwoord moet je telkens invoeren als je je smartphone opstart. Je gegevens coderen en decoderen kost tijd en de meeste mensen vinden deze stap onnodig en een vertraging. Maar het is te overwegen, indien je telefoon extra beveiligde informatie bevat.
14. Gebruik een beveiligde applicatie om berichten te versturen
Waar gaan je sms’jes naar toe als je ze verstuurt en kunnen anderen erin snuffelen? Het hang allemaal af van de service die je gebruikt. De populaire WhatsApp Messenger, bijvoorbeeld, biedt sinds april end-to-end encryptie (E2EE, een communicatiesysteem waar alleen de communicerende gebruikers de berichten kunnen lezen). Een andere beveiligde berichtenapplicatie is Signal Private Messenger. Hiermee kan je gratis chatten met vrienden zonder dat de server toegang heeft tot je communicatie of je gegevens. Vergeet niet dat alle berichten op je smartphone zichtbaar zijn voor iedereen die fysiek toegang heeft tot de telefoon.